Кожата се състои от два основни слоя – епидермис и

...
Кожата се състои от два основни слоя – епидермис и
Коментари Харесай

Структура на кожата – епидермис


Кожата се състои от два съществени пласта – епидермис и дерма. Под дермата се разполага съседен пласт – хиподерма или подкожие.

Епидермисът се състои от пет добре изразени пласта. Най-дълбоко ситуиран е базалният пласт, в който се разполагат базални кафези (кератиноцити). Тези кафези се разделят, което усилва техния брой и води до избутване на по-старите кафези към по-повърхностните пластове. Отделните кафези се прикрепват между тях с връзки (дезмозоми). В този пласт се намират и пигментните кафези меланиноцити.

В малко количество се откриват кафези на Лангерханс, които имат отношение към имунитета и така наречен тактилни кафези на Меркел.

Над базалния пласт се разполага stratum spinosum, който се състои от 5-10 реда кафези с неправилна форма и притежаващи къси израстъци, с които реализират контакт със прилежащи кафези. По този метод се основават междуклетъчни мостчета.

Stratum granulosum – междинният пласт на епидермиса се състои от няколко реда приплеснати кафези, които съдържат кератохиалин – протеин богат на хистидин.

Над него се разполага stratum lucidum, който съдържа кафези, губещи ядрата си и изпълнени с белтъчно вещество, което съставлява трансформиран кератохиалин от клетките на гранулозния пласт. Този пласт се среща в кожни сектори с по-голяма дебелина.

Последният пласт (най-повърхностният) – stratum corneum или още рогов пласт се състои от безядрени кафези, изпълнени с кератин. Функционално кератинът е белтък с огромна резистентност по отношение на химични въздействия и реализира бариерна функционалност за подлежащите пластове.

Свързани публикации.. Кожа – има защитна функционалност за организма и освен 0 Млечна жлеза - какво е нейното устройство? Популярно за човешкото тяло 0 Видът на ноктите приказва за здравето ни 0

Най-повърхностните кератинови пластинки са подложени на непрестанно излющване при допир с околната среда.

Кератиноцитите са сред 75 и 90% от кожните кафези. Тяхното разделяне се прави единствено в най-дълбоките пластове на епидермиса. По този метод клетките на епидермиса непрестанно се обновяват, като цялостна промяна с нови кафези се реализира за 10 до 20 дни ( според от дебелината на кожния участък).

Меланиноцитите съставляват 10-20% от кожните кафези и имат отношение към синтеза на пигмента меланин. Различният цвят на кожата при обособените раси се дефинира от особеното наличие на меланин в кожата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР