„Кой е един от най-големите проблеми на България по време

...
„Кой е един от най-големите проблеми на България по време
Коментари Харесай

БСП не подкрепи законопроекта за представителите ни в Европейската прокуратура

„ Кой е един от най-големите проблеми на България по време на ръководството на ГЕРБ? Корупцията. В последния отчет за наблюдаване върховенството на закона и в Резолюцията на Европейския парламент има едно доста показателно изречение – че европейски средства отиват в близки до ръководещите компании, и че против това би трябвало да се вземат ограничения. Европейските средства, които
получаваме, са извънредно значими за растежа в стопанската система и за възстановяване обществените условия на живот. Още по-важни ще бъдат в идващите години, когато ще бъдат потребни за страната ни за възобновяване от Коронавирус рецесията. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада по отношение на предлагането на държавното управление за смяна в Наказателно-процесуален кодекс за представителите
на България в Европейската прокуратура.

Според Нинова е изключетелно значимо кой ще съставлява България в Европейската прокуратура, само че още по-важно е по какъв начин ще бъдат определени тези хора. „ Как ще изберем безспорни престижи, експерти, свободни от зависимости и почтени магистрати? Как ще подсигуряваме техния транспарантен избор? “, попита ръководителят на Българска социалистическа партия.

По думите и предлагането, което прави Министерски съвет, не дава отговор на тези въпроси: „ Предложението на Министерски съвет гласи: “Прокурорската гилдия прави асортимент на претендентите за европейски делегирани прокурори”. И толкова. Колко наблюдаващи прокурори оферирате да има България? Защото в изискванията написа двама или повече. Имате ли визия какъв брой представители ще излъчи България
в Европейската прокуратура? По погледите ви виждам, че не. От трибуната Нинова попита и за критериите, на които би трябвало да дават отговор тези хора, както и какъв би трябвало да бъде професионалният им опит.

„ Следващият въпрос, който ръководителят на левицата зададе към ръководещите е кой ги предлага тези хора: „ Прокурорската гилдия ли, неправителствени организации ли, Министерски съвет ли, Народното събрание ли? Кой? И на това нямате отговор явно. В доста огромна степен законопроектът за
измененията в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Законът за правосъдната власт е юридически и юридически въпрос. Но в още по-голяма степен това е държавнически въпрос “, безапелационна бе тя.

„ Ето за какво няма да подкрепим този законопроект, освен тъй като не дава отговор на тези въпроси. Защото е заплаха. Каква? Първо българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно. Ако не мислите партийно и конюнктурно, а мислите държавнически и отвън рамките на един мандат, ще се сетите, че най-големият проблем на политиката през днешния ден е недоверието на хората към политическата система, към правосъдната система, неналичието на възприятие за правдивост. Това е огромното предизвикателство “, разяснява Нинова.

Тя съобщи, че методът, по който ще се избират европейските прокурори, ще ускорява недоверието и евроскептицизма в българския народ. „ Разбирате ли каква щета нанасяте на държавността дълготрайно? Знаете, че огромният проблем е с недоверието. Очевидно не желаете да го решим. Какъв ще е резултатът от това?

Засилване на недоверието и на евроскептицизма. Това не оказва помощ на никого “, разясни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Обръщаме се към всички извънпарламентарни партии. Към тези, които десетки дни стояха на митингите и по площадите с хората и желаеха правдивост и господство на закона. Не мълчете през днешния ден. Ние сме тук, парламентарната съпротива и не мълчим, само че и вие на открито, които водехте хората в тази обективна идея - към вас се обръщам. И в този случай партийният нарцисизъм ще докара до
резултата, за който ви приказвах - съмнение. Това е освен юридически въпрос. “

Тя добави, че транспарантният избор на почтени и самостоятелни хора, смели да проверяват всичко до край, е стъпка към възобновяване на доверието и към връщане на държавността.

„ Ако желаете след 11 години ръководство към момента да се оправдавате с предишното, останете си там - в предишното. Сега сме 2020г. и държавниците би трябвало да мислят за сегашното и за бъдещето. А това, което виждат в сегашното е - чекмедже, цялостно с пари, и револвер до главата на премиера, с цел да ги пази “, приключи Нинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР