Кои упражнения пазят мозъка от стареене? Отговорите дават психиатри геронтолози.

...
Кои упражнения пазят мозъка от стареене? Отговорите дават психиатри геронтолози.
Коментари Харесай

7 упражнения пазят мозъка от стареене, вижте кои


Кои извършения пазят мозъка от стареене? Отговорите дават психиатри геронтолози. Как можем да съхраним паметта си след 60-годишна възраст? Психиатри геронтолози дават отговорите. Ще се изненадате с какъв брой лесни и налични техники ще достигнете мечтаните резултати, написа Блиц.

Веднага след пробуждане пробвайте няколко извършения, посочени в този материал, които ще подобрят кръвообращението и на мозъка, и на сърцето, и на кръвоносните съдове.

Изпълняват се с доста леки извършения на пръстите, даже не са извършения, а придвижвания – просто помасажирайте 3 минути пръстите си. Нервните окончания в тях са свързани с доста органи.

Така ще се разсъните по-бързо и ще се ободрите, само че с тези придвижвания сякащ сте помасажирали сърцето и съдовете. Така се усъвършенства кръвоснабдяването на мозъка.

Следващото упражнение се назовава „ пръстени “. Прокарайте огромния си пръст по ред на всеки един от пръстите на ръката си с леко натискане. Изпълнява се по едно и също време и на двете ръце. Повтаряйте го по-често, изключително когато усещате, че сте изтощени или се е появила уязвимост.

При това упражнение се работи с дребни предмети – по този начин непосредствено стимулирате мозъчната активност, кръвта пламенно циркулира по тялото и постъпва в мозъка. Чудите се какви да са тези дребни, ситни предмети? Жените – вие можете да вземем за пример да вземете мъниста или пък копчета; мъжете – за вас са гвоздеите, гайките, винтовете.

Упражнението се състои в това да сортирате и да ги нареждате в разнообразни купчинки. Защо пък не да чистите боб или ориз. Дори няма да се постанова да се напрягате.

Пак ориз, грах, елда, боб изсипете в дребна купичка, напълнете я, бръкнете с ръка във вътрешността и бавничко и умерено, с приятност ги прекарвайте през ръцете си, все едно ги подреждате. Виждали ли сте по какъв начин се прави с броеница, по същия метод го вършете и вие. Съчетайте приятното с потребното, да вземем за пример правете това упражнение, гледайки тв приемник или слушайки радио. Това упражнение има двойна устременост: успокоява нервите и засилва мозъка. Достатъчни са единствено 5-10 минути дневно.

То освен усъвършенства мозъчното кръвообращение, само че и зрението. Дръжте главата си неподвижно, а с очите се вглеждайте подред надясно-наляво; нагоре-надолу, по-късно направете кръгови придвижвания – ту в едната, ту в другата посока. За всяка страна се изискват по 30 секунди. Така подобрявате и зрението си.

Правете това упражнение няколко минути, само че по този начин, че да не допуснете неприятни чувства. Можете да го повтаряте денем няколко пъти.

Подходящо е и за всички, които работят на компютър.

Продължаваме с активизиране на мозъчните полукълба. Може би не знаете, само че нормално у всеки човек е интензивно единствено едното полукълбо, защото нормално изпълняваме всичко с едната ръка.

Повечето хора пишат или са дейни с дясната ръка, има и такива, които си служат с лявата. Затова е потребно да сменяте ръцете, само че на процедура не е толкоз елементарно, човек не може да почисти зъбите си да вземем за пример с лявата ръка или да се храни с нея, в случай че по принцип е десняк. Затова специалистите оферират упражнение, което да задейства лявата ръка.

Започнете да рисувате елементарни геометрични фигури: квадрати, кръгове, триъгълници с дясната ръка, а по-късно пробвайте с лявата. И ги потъмнете с молива или химикала.След това упражнението може да се усложни. Ще се наложи да нарисувате идентични фигури или предмети с двете ръце по едно и също време.  Синхронно работете с двете ръце. Маркирайте рисунките изначало в едната посока, след това в другата.  Не се ли получава? Да, по никакъв начин не е просто и не става незабавно. Съветът на специалистите е по същия метод да изпишете мислени фигури във въздуха, отново с молив във всяка ръка. Така синхронизираме работата на полукълбата. Т.е., развиваме това, което работи по-слабо.

Нашият мозък бързо привиква към цветове, аромати, форми. Това, което е всекидневно за него, не му работи. Ние също би трябвало да заобиколим, да преминем около нормалното.  За да активизираме мозъка, му е необходим нов мирис. Понякога даже да е доста изтощен, той, улавяйки новия мирис, внезапно се пробужда – става му забавно. Той се радва на аромата както ние сме се радвали едно време на мандарините за Нова година. Обелете мандарина и вдишайте аромата от детството. Варейки кафето го помиришете, поемете аромата му, преди да се насладите на всука ми.

Мозъкът се тренира и с разнообразни дихателни извършения. Ето едно доста простичко, също мислено. Между другото, всички извършения, които рисуваме в своето въображение, дават спомагателен резултат. Това, че си представяме някакви предмети или облици, засилва още спомагателни сектори в мозъка, развива творчеството. Представете си да вземем за пример по какъв начин се изстудява парещ чай.

Вземете в ръка мислено чайниче, взехте ли го към този момент? А в този момент леко отдалечете чайничето или чашата и духайте въображаемия си чай. Ще се получи и в допълнение натоварване за мозъка, в случай че си визиите съответно чайниче или чаша, в случай че си спомните модела и неговия размер. Направете 5 дихателни придвижвания, по-късно прекъснете за 30 секунди. Изпълнете 5 такива „ издухвания “.

Психиатрите поучават и дъвкателни извършения, защото те засилват мозъчната функционалност на всяка възраст. Дори когато ученикът гризе ябълка, по-добре запомня материала. Какво обаче да извършите, в случай че сте в преклонна възраст и имате проблем със зъбите? Хубаво ще е, в случай че можете след ястие да погризете част от ябълка, краставица, морков или пък някакви ядки. Ако се постанова ги настържете, само че дъвчете. Разбира се, напълно в напреднала възраст надали ще се получи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР