Кои ще са министрите в новия кабинет, за който преговарят

...
Кои ще са министрите в новия кабинет, за който преговарят
Коментари Харесай

Съставът на МС: Кои ще са министрите в новия кабинет?

Кои ще са министрите в новия кабинет, за който договарят 4 политически обединения - " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия ", " ИТН " и " Демократична България "?

В състава на новия кабинет ще влязат 21 министри, т.е. двама повече спрямо досегашния му състав. Те ще бъдат разпределени сред обособените партии в сходство с резултатите от изборите на 14 ноември. Формулата, която избраха бъдещите 4-ма съдружни сътрудници е 10-4-4-3. След премиера ще има 5-ма вицепремиери.

Само някои от имената са сигурни с днешна дата. Някои от обединенията занапред ще имат вътрешни срещи, с цел да решат дефинитивно кои да бъдат хората, които да заемат министерски кресла. Бъдещият министър-председател Кирил Петков към този момент съобщи, че желае да даде цялостната независимост на всеки един от сътрудниците да дефинира тима, който смята за най-хубав за тези позиции.

Със сигурност министър председател ще е Кирил Петков от първата политическа мощ.



Сигурните членове на бъдещото държавно управление, което ще предложат съдружните сътрудници са министър председателят Кирил Петков от първата политическа мощ " Продължаваме промяната " и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев, по думите на Петков ще бъде супер-вицепремиер и министър, който ще дава отговор за финансите, стопанската система и еврофондовете. Сигурен е и другият вицепремиер от водещата партия Калина Константинова, която ще дава отговор за ефикасното ръководство.



От останалите партии вицепремиери се чака да станат водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която да стане и министър на държавните предприятия. От " ИТН " за вицепремиер и министър на районното развиване евентуално ще бъде посочен Гроздан Караджов, някогашен народен представител от Реформаторския блок. Вицепремиер от " Демократична България " се чака да е Борислав Сандов от " Зелените ", който ще е и министър на околната среда.



От посочените за министри, които не са отрекли поканата са Асена Сербезова - за министър на опазването на здравето. Тя е ръководител на Фармацевтичния съюз. Сегашният длъжностен министър председател Стефан Янев също не отхвърли, че е поканен за министър на защитата.

" Това е догадка, която по този начин е към този момент медийно известна. Нека да кажа, че съм имал прелиминарен диалог, само че дали тази догадка ще се развие тъкмо по този метод, който казвате зависи първо от обединението да си направи съглашението. След това в персонален проект аз ще желая да се срещна с това съглашение, да съм наясно какви задължения поемам, тъй че допустимо е ", съобщи Стефан Янев, длъжностен министър-председател.



Служебният министър на образованието Николай Денков най-вероятно ще резервира поста си. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков от дълго време беше назван от Кирил Петков, че ще остане отпред на министерството.

" Не, не съм получавал такова предложение и не зная дали ще получа, в случай че получа ще мисля деликатно ", сподели Бойко Рашков, длъжностен министър на вътрешните работи.



От " Продължаваме промяната " към този момент упорстват министър на превоза да стане Николай Събев, притежател на една от най-големите логистични компании. Даниел Лорер е апетитен за министър на растежа и нововъведенията. Тодор Мечкарски пък е спряган за индивида им в министерството на културата.



От " ИТН " се спрягат имената на Радостин Василев за министър на младежта и спорта. За външен министър се сочи Димитър Гърдев, който влезе в последните дни в полезрението на медиите с грешки в професионалната си биография.



От " Демократична България " евентуално министри ще бъдат юристът Надежда Йорданова, която може да оглави правосъдното министерство. А като име за електронното ръководство се завъртя това на Божидар Божанов.



Докато не мине Националният съвет на следващия ден най-неясни остават имената на оставените на Българска социалистическа партия министерства. Очаква се те да получат министерството на труда и обществената политика, вероятно с имената на Ирена Анастасова или Георги Гьоков. Стефан Бурджев може да стане кандидатура за аграрни министър, Христо Проданов за ръководещ туризма.





По тематиката работиха Десислава Маркова и Николай Минков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР