Кои са съзаговорниците в обвинителния акт срещу Тръмп от 6 януари?

...
Шест неназовани съзаговорници са описани във федералното обвинение срещу бившия
Коментари Харесай

Шест неназовани съзаговорници са описани във федералното обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп за предполагаемите му усилия да отмени изборите през 2020 г. Обвинителният акт не ги идентифицира, но въз основа на минали доклади и според източници, близки до разследването, техните предполагаеми действия - а понякога и собствените им думи - вероятно съвпадат с тези самоличности. Най-малко петима от тях са адвокати, според обвинителния акт.

Ето какво се знае за съзаговорниците и кои може да са те:

Съзаговорник 1 може да е Руди Джулиани

Руди Джулиани, бившият личен адвокат на Тръмп и бивш адвокат на предизборната кампания, може да е съзаговорник 1. Според обвинителния акт това лице е описано като „адвокат, който е бил готов да разпространява съзнателно неверни твърдения и да следва стратегии, които адвокатите на ответника за кампанията за преизбиране през 2020 г. не биха" и е човек, когото Тръмп е назначил да "ръководи бъдещите му усилия за оспорване на изборните резултати".

свидетелства пред избраната комисия на Камарата на представителите на 6 януари, Джулиани и Тръмп го повикаха в неделя след президентските избори, за да се опитат да обърнат победата на президента Байдън в този щат. Бауърс каза на комисията, че е поискал от Джулиани доказателства за измамата, която според него е била извършена в „многократни случаи“. Джулиани твърдеше, че хиляди нелегални имигранти и мъртви хора са гласували в Аризона.

Бившият говорител на Камарата на представителите свидетелства, че Джулиани е казал на Тръмп и Бауърс, че ще предостави доказателства. Но Бауърс каза, че "никога" не е получавал такива.

В обвинителния акт се казва, че Съучастник 1 също така е "оркестрирал презентация пред съдебна подкомисия на Сената на щата Джорджия, с намерението да подведе сенаторите на щата да блокират установяване на легитимни избиратели“ на 3 декември 2020 г. Това беше същия ден, в който местните медии съобщиха, че Джулиани е водил това изслушване.

Адвокатът на Джулиани, Робърт Костело, каза, че му „изглежда“, че съзаговорник 1 е Джулиани.

Съзаговорник 2 вероятно е Джон Ийстман 

Поведението, описано в обвинителния акт, съвпада с това на професора по право и правен съветник на Тръмп Джон Ийстман. Прокурорите казват, че това лице е „адвокат, който е измислил и се е опитал да приложи стратегия, за да използва церемониалната роля на вицепрезидента, наблюдаващ процедурата по сертифициране, за да попречи на сертифицирането на президентските избори“, тема, прокарвана от Ийстман през целия следизборен период.

В обвинителния акт се твърди, че Co-conspirator 2 е разпространил бележка от две страници, в която се описва как Пенс може  да осуети сертифицирането. Меморандумът на Ийстман предполага, че седем щата са предали два списъка с избиратели и предлага Пенс да може да каже, че нито един избирател не е бил валидно назначен в тези щати и в крайна сметка „„След това Пенс удря президента Тръмп като преизбран“, се казва в обвинителния акт, цитиран от бележката.

Правният съветник на Пенс Грег Джейкъб припомни, докато свидетелстваше по време на изслушванията на 6 януари, че Ийстман предложи два начина, които Пенс може да предприеме на 6 януари: първият ще доведе до отхвърляне на избирателни гласове „направо“, което Ийстман каза, че това би било по-„агресивният вариант“.

Джейкъб също свидетелства, че по време на дискусия на 5 януари относно теорията на Ийстман, че вицепрезидентът има правомощията едностранно да обяви победителя на президентските избори, той каза на Ийстман: „Джон, ако вицепрезидентът направи това, което искаш от него, ще загубим 9 към нищо във Върховния съд, нали?“ И той първоначално го започна с „Е, мисля, че може би ще загубиш само 7-2“, и след известно допълнително обсъждане призна, „Е, да, прав си, щяхме да загубим 9-нищо.“ 

Но Ийстман твърди, че не е вярвал, че Върховният съд дори би се съгласил да разгледа такъв случай. Според Джейкъб, Ийстман смята, че съдът ще се позове на доктрината на политическия въпрос - тоест идеята, че това ще бъде политически въпрос, а не правен въпрос - и няма да се намеси.

Обвинителният акт казва, че на този ден, 5 януари, „Co Conspirator 2 сега се застъпи вицепрезидентът да направи това, което ответникът беше казал, че предпочита предния ден: едностранно да отхвърли избиратели от целевите щати. По време на тази среща Co Conspirator 2 лично призна на вицепрезидента Съветникът на президента, че се е надявал да предотврати съдебно преразглеждане на предложението си, защото е разбрал, че то ще бъде единодушно отхвърлено от Върховния съд.

Адвокатът на Ийстман казва, че обвинителният акт „разчита на подвеждащо представяне на протокола“ и като пример посочи изявлението на Пенс, че е имало „значителни твърдения за нередности при гласуването и многобройни случаи на длъжностни лица, отхвърлящи държавната изборен закон.“ Този цитат идва от писмо, написано Пенс до Конгреса на 6 януари 2021 г., преди съвместната сесия на Конгреса. И по-късно в писмото Пенс нарече ролята си „до голяма степен церемониална“ и отрече да има „едностранна власт да определя кои електорални гласове трябва да бъдат преброени и кои не“.

Съзаговорникът 3 може да бъде Сидни Пауъл

Това лице е описано в обвинителния акт като „адвокат, чиито неоснователни твърдения за изборна измама, които обвиняемият лично призна на други, звучат „лудо“. Прокурорите казаха, че неназованото лице е завело дело на 25 ноември , 2020 г. срещу губернатора на Джорджия Брайън Кемп въз основа на неверни твърдения за „мащабна изборна измама“, извършена чрез неназован „изборен софтуер и хардуер на компанията за машини за гласуване“. " нейният иск преди да "дори беше заведен" и го направи, "въпреки факта, че когато обсъди пресилените публични твърдения на Co-Conspirator 3 относно компанията за машини за гласуване насаме със съветници, ответникът призна, че те не са подкрепени ."

Прокурорите отбелязаха, че делото на Co-conspirator 3 срещу Джорджия е отхвърлено няколко седмици по-късно, на 7 декември 2020 г.

Адвокатът на Тръмп Сидни Пауъл, заедно с други адвокати, заведе дело в Грузия, което беше заведено и по-късно отхвърлено на същите дати, описани в обвинителния акт. И ден преди да го подаде, Тръмп ретуитира Лу Добс, който публикува: „@SidneyPowell1 казва, че нейното дело в Джорджия може да бъде заведено още утре и казва, че няма начин да има нещо друго освен широко разпространена изборна измама.“

< p>Адвокатът на Пауъл не е отговорил на искане за коментар.

Съзаговорник 4 вероятно е бившият служител на Министерството на правосъдието Джефри Кларк

Според обвинителния акт това неназовано лице е „ Служител на Министерството на правосъдието, който е работил по граждански дела и който, заедно с ответника, се е опитал да използва Министерството на правосъдието, за да започне разследвания на фалшиви изборни престъпления и да повлияе на законодателните органи на щата със съзнателно неверни твърдения за изборна измама.

Кларк беше избраният от Тръмп да ръководи отдела за околната среда и природните ресурси на Министерството на правосъдието и  по-късно изпълняваше длъжността ръководител на Гражданския отдел. На 28 декември 2020 г., според избраната комисия на Камарата на представителите на 6 януари, Кларк е изготвил бележка, която да бъде изпратена от Министерството на правосъдието, нареждайки на служителите на изборите в Джорджия да свикат специална сесия и да разгледат „значителни опасения“, които може да са повлияли на резултата от изборите в няколко щата, според показанията на Конгреса.

Писмото също така призовава законодателния орган на Джорджия да назначи нов списък от избиратели, които ще подкрепят Тръмп в сертифицирането на изборите срещу Джо Байдън. Прокурорите твърдят в съдебните документи от вторник, че „На 28 декември Co-Conspirator 4 изпрати чернова на писмо до изпълняващия длъжността главен прокурор и действащия заместник-главен прокурор, което той предложи всички те да подпишат. Проектът беше адресиран до държавни служители в Грузия и Co-Conspirator 4 предложи да изпрати версии на писмото до избрани длъжностни лица в други целеви щати."

Адвокатът на Кларк не е отговорил на искане за коментар.

Съзаговорник 5 може да е адвокат Кенет Чезебро

Предполагаемото поведение, описано в обвинителния акт, вероятно съвпада този на адвокат Кенет Чезебро. Описан от прокурорите като друг свързан с кампанията адвокат, неназованото лице твърди, че е „изпратило на Co-Conspirator 1 меморандум по имейл, който допълнително потвърждава, че планът на заговорниците не е бил да използват измамните избиратели само при обстоятелството, че съдебният процес на ответника е успешен в едно на набелязаните щати — вместо това планът беше фалшивото представяне на фалшивите таблици като алтернатива на легитимните таблици в процедурата по сертифициране на Конгреса.

Окончателният доклад на комисията от 6 януари на Камарата на представителите гласи, че Чесебро на 13 декември 2020 г. е написал имейл до Джулиани, в който е предложил Пенс да отхвърли електоралните гласове на Джо Байдън за всеки от щатите, в които кампанията на Тръмп е събрала фалшиви избиратели, „защото има два списъка с гласове“, се казва в имейла, според доклада на комисията. В доклада се казва още, че „дори ако гласовете на фалшиви избиратели никога не са били ратифицирани със задна дата съгласно държавния закон, простото им представяне на Конгреса би било достатъчно, за да позволи на председателстващия служител да пренебрегне валидните гласове за бившия вицепрезидент Байдън.“

Chesebro не е отговорил на искане за коментар.

Съучастник 6

CBS News все още не е идентифицирал Съучастник 6. Според обвинителния акт това лице е " политически консултант, който помогна за прилагането на план за представяне на фалшиви списъци с президентски избиратели, за да възпрепятства процедурата по сертифициране. адвокати, "които биха могли да помогнат в измамните избирателни усилия в набелязаните щати, и той получи от Co Conspirator 6 имейл, идентифициращ адвокати в Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Ню Мексико, Пенсилвания и Уисконсин."

В обвинителния акт се твърди, че вечерта на 6 януари, като част от усилията на Тръмп и Co-Conspirator 1 да „използват насилието и хаоса в Капитолия, като се обаждат на законодателите“ и се опитват да ги убедят да забавят сертифицирането, „Ко- Conspirator 6 се опита да потвърди телефонните номера на шестима сенатори от Съединените щати, на които ответникът е наредил на Co-Conspirator 1 да се обади и да се опита да се включи в по-нататъшно забавяне на сертифицирането."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР