Кои са печелившите подходи в маркетинговите стратегии, реализирани в последните

...
Кои са печелившите подходи в маркетинговите стратегии, реализирани в последните
Коментари Харесай

Наградите БАР: Рекламата е най-бързият убиец на лошите продукти

Кои са печелившите подходи в маркетинговите тактики, осъществени в последните месеци у нас? Отговорите търсим в нашата специфична поредност, в която ще ви представим 9-те спечелили в тазгодишното издание на състезанието BAAwards на Българската асоциация на рекламодателите. Техните информационни акции са положителни образци за триумф, които движат напред цялото развиване на рекламната промишлеността.

Светослава Хараламбова, Георги Пергелов, Александра Деспотова и Валентина Илиева от Red Lion са идващите посетители в нашата графа. Те завоюваха златната премия в категория „ Пускане на пазара на нов артикул или услуга “ при информационните организации.

–Какви провокации срещнахте при лансирането на продукта? От какво най-вече зависеше той да бъде общопризнат добре от публиката и да стартира да носи облага на рекламодателя?

Г. П.: От метода, през това кой да бъде нашият дипломат, до същинската реализация – всяка стъпка беше предизвикателна.

В. И.: С Нованайт клиентът ни разпореди амбициозната задача да разработим местен криейтив, който да бъде на интернационално равнище. Решихме да заложим на известна персона с положителен имидж и да изградим облика на новия бранд с нейна помощ. Най-голямото предизвикателство, което стоеше пред нас, беше спецификата на фармацевтичния пазар в България и големият брой конкурентни артикули, с които трябваше да се преборим. 

А. Д.: Основното предизвикателство беше да изберем верния метод към продукта и представянето на най-силните му качества. Добрите резултати са в директна взаимозависимост от положителното показване и построяването на доверие у потребителите.  

С. Х.: Най-голямото предизвикателство беше да намерим верния метод, с цел да разкажем за един сериозен проблем (безсънието) и за едно съществено хапче (Нованайт), само че без да бъдем отегчителни. Овцете ни се притекоха на помощ.

–Заложихте ли на обичайните медии за промотирането на продукта? Ако изключите от тактиката си цифровото пространство, можете ли да получите приемливи резултати? Доколко е значима в това отношение спецификата на продукта?

А. Д.: Използвахме всички налични канали за връзка. Съвременният рекламен свят не би трябвало да изключва нито една опция, която му се дава.  

В. И.: При промотирането на Нованайт се постарахме да обхванем допустимо най-вече канали. Заложихме както на обичайните, по този начин и на нетрадиционните медии, с цел да достигнем до оптимален брой консуматори и да им помогнем да решат проблемите си със съня. А по отношение на цифровите медии, те се трансфораха в съвсем наложителен детайл от всяка акция, която има искания да бъде сполучлива. Смятаме, че когато концепцията е добра и екипът (агенция – клиент) работи в синхрон, спецификите на който и да е било артикул могат да бъдат превърнати в главно негово преимущество. 

С. Х.: Повечето българи са малко или доста традиционалисти. Затова ползвахме и всеобщите канали за налагане на продукта. Телевизионната реклама с Юлиан Вергов, който не може да заспи и брои овце, стана извънредно позната и оказа помощ на новия артикул да се стартира по-лесно и бързо от предстоящото. С онлайн рекламите достигнахме и до потребителите, които не гледат телевизия.

Г. П.: В съответния случай цифровата връзка беше и е наложителна. Но те (дигиталните канали) не са новата манна небесна и дават друг резултат при другите видове артикули и услуги. Ролята на организациите е да съветват и оказват помощ на клиентите да влагат парите си по най-хубавия метод.

Интервю: Габриела Беличовска

Продължава на идната страница
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР