Кои са основните доставчици на баткерии за автомобили днес? Това

...
Кои са основните доставчици на баткерии за автомобили днес? Това
Коментари Харесай

Бизнес за $240 млрд. годишно, който китайците искат да контролират

Кои са главните снабдители на баткерии за коли през днешния ден? Това са японската Panasonic, южно корейските Samsung и LG Chem, както и Gigafactory, която Panasonic и Tesla отвориха тази година. Някои от по-запознатите ще посочат още BYD, водещият в Китай производител на електрически автомобили, който е и един от най-големите снабдители в света на акумулатори за тях.

Ще се изненадате ли, в случай че ви кажем, че сега има над 140 производителя на акумулатори? Само в Китай! Всички те бързат да оправят производството си, с цел да могат да вземат своя дял от промишлеността, която Forbes пресмята, че ще се равнява на $240 милиарда през идващите 20 години.

Сметката е следната. Анализаторите на Bernstein, компания за проучвания и сигурност на „ Уол Стрийт “ считат, че в идващите 20 години 40% от общите автомобилни покупки ще се падат на електрическите автомобили. Това значи, че годишният пазар за такива коли ще е към 40 млн., защото към днешна дата се продават близо 100 млн. автомобила в света.

Те позволяват, че цените на батериите ще доближат паритет тези за мотора с вътрешно горене, което ще рече към $6000. Така доближават до сумата от $240 милиарда

За да бъде посрещнато това търсене, производството на акумулатори би трябвало да се усили фрапантно. Именно заради тази причина Китай стяга редиците и се разраства нападателно. Когато през 2014 година Илон Мъск разгласи проекта си да направи цех, който да създава годишно акумулатори с мощ 35 GWh, това бе огромна вест. Все отново в оня миг цялото международно произвеждане бе под 50 GWh.

Но нещата се трансформираха фрапантно. Водени от Китай, потенциалът на производителите на автомобилни акумулатори доближи 125 GWh, като предвижданията са той да стигне 250 GWh до 2020. Но и това ще е извънредно незадоволително, с цел да се задоволи международното търсене. То би трябвало да нарасне от 2020 до 2037 година с еквивалента на 60 нови „ Гигазавода “.

В момента Китай към този момент държи по-голям дял в производството на акумулатори по отношение на Япония, където е измислена технологията. Предвижда се до 2020 година Китай да държи 70% от международното произвеждане на автомобилни акумулатори.

В момента международен водач е Panasonic, само че това скоро ще се промени. Базираната в Шенжен компания BYD ( “Build Your Dream”) е произвела през 2016 година съвсем 500 000 автомобила и рейса, като почти 100 000 от тях са били електрически автомобили или плъг-ин хибриди. Компанията разполага и с потенциал за произвеждане на 20 GWh акумулатори, трансформирайки се в най-големия подобен производител в Китай през днешния ден. Днес пазарната оценка на BYD възлиза на $16,9 милиарда

CATL е друга водеща китайска компания. Тя е учредена през 2011 година и се концентрира върху литиево-йонните акумулатори и решенията за предпазване на електричество. Тя има индустриални мощности в три града с общ потенциал 7,7 GWh, като проектите й са до 2020 година Той да се усили до 50 GWh. Компанията, сходно на BYD, се поддържа от държавното управление, а това в Китай е от изключително значение.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК

Китайската „ S-класа “ е два пъти по-скъпа от оригинала

Водородът сплотява най-големите автомобилни компании в Япония

Стартира планът на Volvo за създаване на самостоятелни технологии
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР