Кои са най-големите проблеми на правителството към момента, защо определя

...
Кои са най-големите проблеми на правителството към момента, защо определя
Коментари Харесай

Илиян Василев пред Фрог: Корупционните батерии на ГЕРБ се изтощиха, трябва им ново зареждане

Кои са най-големите проблеми на държавното управление все още, за какво дефинира тематиката за Република Северна Македония като „ екстази “ и до какво ще доведат възможни предварителни парламентарни избори, четете в цялото изявление, което Илиян Василев даде пред Фрог:

Тази заран ГЕРБ-СДС внесоха избор на съмнение против държавното управление. Какво целят? Може ли това да събори държавното управление?

Просто корупционните им акумулатори се изразходиха и им би трябвало ново зареждане. Това дали може да събори държавното управление, несъмнено може. Тези партии на корупцията, каквито са ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, не е загадка, че „ Възраждане “ също е план на ГЕРБ, имат задоволително гласове, в случай че нещата останат такива, каквито са и в случай че хората покажат, че това е недопустимо. Това може да се назова „ юридически прелом “, т.е. прелом, който е в границите на закона. Но не би трябвало да се заблуждаваме, че той има всички шансове да успее.

Определяте тематиката за РСМ като „ екстази “. Защо?

Да, тъй като всякога, когато някой би трябвало да възбуди и да вземе акъла на българския народ, той му ползва това хапче. Много постоянно работи и по-късно се появяват социолозите, които настояват, че 80-90% от народа пази тази позиция. А като погледнем обратно нито знаем тъкмо каква ни е позицията, тъй като едните желаят смяна в Конституцията – да има българско малцинство, втори желаят езикът да не се назовава македонски, трети желаят история. Изобщо това е една непрекъсната отворена рана, която ни води в една паралелна действителност, в която сме разграничени и в която не би трябвало да виждаме същинските си проблеми, а точно настъплението на корупцията и нечии опити за реституция на времената на ГЕРБ, тези 12 години. А съгласно мен по-лошото са опитите за реституция на Берово време.

Кой бихте определили като най-големия проблем на държавното управление?

Много недостатъци можем да му намерим. Например, за мен е недостатък, че нямаше изчистена линия във връзка с антикорупционните планове. Допусна някои тематики да бъдат развити, тъй че обезсърчиха част от хората, които поддържат това държавно управление. Такава, да вземем за пример, е тематиката „ Лукойл “ и „ Литаско “. По тази тематика държавното управление не дава приемливи отговори. Защо „ Литаско “ си икономисва тези 35 $ и ние би трябвало да плащаме бензин по 3,45? Това са рационални и безусловно законни питания. Второто нещо – това са момчета, които да първи път са във властта, най-малко на такива позиции, и в желанието си да й се порадват, те не помниха, че положителното им обучение не е наложителна причина да бъдат положителни управленци. Управлението на обществен организъм и на общество, и на стопанска система изисква напълно други качества. Тези момчета не помниха да градят мостове. Не приказвам за популизъм. Забравиха да приоритизират нещата и начело да извадят дилемите, които би трябвало да разграждат модела. Едва в този момент, напоследък, се сетиха за това. Но аз обмислям безусловно прагматично. В момента огромният проблем на България са множеството рецесии и способността на страната да ги реши. Способността на страната да ги реши е сериозно значимо обвързвана с казуса за обособяване на корупционните детайли от обществото, от развиването ни. Защото до момента в който тази корупция е ендемична и шества на всички места, ние просто сме като общество с голям товар, което не може да помръдне напред. Най-много ме тормози, че нараства броят на хората – професионалната класа на медиаторите сред европейските и бюджетни пари и бизнеса и работещите хора. Тази класа набъбва с големи мащаби. Всъщност нейни изразители са и ГЕРБ – професионални медиатори – и Движение за права и свободи – още по-професионални медиатори – и Има Такъв Народ също посредством Орлин Алексиев са професионални медиатори. Фактически сред произвеждащите и тези, които работят умишлено да си изкарат хляба, и тези, които посредничат сред тях в благосъстояние и сигурността, се ражда едно страшилище.

Мнозина социолози и политолози предвиждат предварителни избори. Трябва ли да се опасяваме от това? Няма ли да ни вкарат още веднъж в един обаян кръг?

Първо – аз съм доста песимистичен към социолозите, тъй като те, като политолози, медии и магистрати, също са част от обслужващите и част от тази междинна класа. Техните медии посредничат сред хората и техните истини, магистратите – сред тяхното правораздаване и елементарните хора. Затова аз си мисля, че особено в този миг изборите не са нещо, от което би трябвало да се опасяваме и да се отчайваме. Между днешния ден и изборите има задоволително доста време. Както наподобява, тематиката Македония може да се върне като бумеранг върху тях, изключително като прибавят към нея и тематиката с вота на съмнение, тъй като тук към този момент се вижда изгода. Като се види и тематиката за машинното гласоподаване, се схваща, че фактически има блян към връщане на модела. Тогава към този момент обществото ще бъде разграничено дотам и когато на следващия ден в София има огромни митинги, те би трябвало да схванат – не могат повече да ръководят по метода, по който управляваше ГЕРБ, с поддръжката на ГЕРБ. И даже да не е Борисов, а да бъде Ники Василев – все едно. Това е държавно управление като Беров – зад него има „ Мултигруп “, зад него са същите хора. И това държавно управление физически няма да може да упражнява властта си, тъй като от самото начало ще има земетресения. Нещата не са толкоз комплицирани и по тази причина си мисля, че в случай че се проведат избори през есента, не е по никакъв начин несъмнено, че ще им се вържат сметките, както в този момент им се коства, изключително в случай че не съумеят да наложат хартиения избор.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР