Кои са Хамас?Хамас е палестинска въоръжена групировка, която управлява Ивицата

...
Кои са Хамас?Хамас е палестинска въоръжена групировка, която управлява Ивицата
Коментари Харесай

Кои са “Хамас” и защо има война в Ивицата Газа? frognews.bg

Кои са " Хамас "?

" Хамас " е палестинска въоръжена формация, която ръководи Ивицата Газа. Бойците и командирите й се заклеха да унищожат Израел и да заменят страната с ислямска страна. Нещо като свещена война - Джихад. 

Тя е учредена през 1987 година, скоро след експлоадирането на Първата интифада - по този начин наречената " каменна война ", трансформирала се в продължение на поредност от митинги и протести от палестинците в палестинските територии и Израел. " Хамас " се появява като отклонение на египетското Мюсюлманско приятелство, което към днешна дата е неразрешено в Египет и оповестено за терористично звено. 

" Хамас " води към този момент няколко войни с Израел, откогато пое властта в Газа през 2007 година Между тези войни тя е изстреляла или е разрешила на други групи да изстрелят хиляди ракети против Израел и е направила многочислени смъртоносни офанзиви. Израел също неведнъж е атакувал " Хамас " с въздушни удари и дружно с Египет блокира Ивицата Газа от 2007 година насам.

" Хамас " и в частност военното крило на групировката се дефинира като терористична от Израел, Съединени американски щати, Европейския съюз, Обединеното кралство и други страни. " Хамас " има поддръжката на Иран. Смята се, че Ливан, където надзор имат " Хизбула ", също спомага на " Хамас ", в това число при последното нахлуване над Израел.

 

През 2020 година Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че Иран е предоставял повече от 100 милиона $ годишно на " Хамас " и Палестинския ислямски джихад. " Хамас " употребява поддръжката на Иран, с цел да стартира няколко войни против Израел от базата си в Газа, в това число през 2008, 2009, 2014 и 2021 година

Какво съставлява Ивицата Газа и какво общо има с Палестина?

Ивицата Газа е 41 км и 10 км необятна територия сред Израел, Египет и Средиземно море. Районът е дом на към 2.3 милиона души и има една от най-високите гъстоти на популацията в света. 

Израел управлява въздушното пространство над Газа и нейната брегова линия и лимитира кой и какви артикули да влизат и излизат през граничните пунктове. По сходен метод Египет управлява кой влиза и излиза през границата му с Газа.

Около 80% от популацията на Газа зависи от интернационалната помощ, съгласно Организация на обединените нации, и към един милион души разчитат на ежедневна хранителна помощ.

Палестинците претендират териториите от Ивицата Газа и Западния бряг за свои и съгласно тях точно това образува страната Палестина. Ивицата Газа и Западния бряг обаче са разграничени от израелски земи. 

Това също са били земите на еврейските кралства в Библията и се преглеждат от евреите като тяхна антична татковина. Израел е разгласен за страна през 1948 година, макар че земята към момента се назовава Палестина от тези, които не признават правото на Израел да съществува. 

Защо водят война Израел и " Хамас "? 

Въпреки че офанзивата на екстремистите на 7 октомври пристигна без предизвестие, тя се случи в миг на възходящо израелско-палестинско напрежение. Тази година беше най-смъртоносната в историята за палестинците в окупирания от Израел Западен бряг, което по всяка възможност се трансформира в претекст за удара на " Хамас " над Израел. " Хамас " може също по този начин да се е опитвал да реализира огромна пропагандна победа против Израел, с цел да увеличи известността си измежду елементарните палестинци.

Фактът, че е отвел толкоз доста израелци в плен, евентуално има за цел да окаже напън върху Тел Авив да освободи някои от към 4500-те палестинци, държани в израелски затвори - извънредно прочувствен въпрос за всички палестинци. Има също по този начин спекулации, че офанзивата е проведена от Иран - основният зложелател на Израел. Израел упрекна Иран, макар че посланикът на Иран в Организация на обединените нации отхвърли присъединяване на страната си.

Иран и " Хамас " също по този начин твърдо се опълчват на възходящата вероятност за историческо спокойно съглашение сред Израел и Саудитска Арабия - нещо, което може да бъде осуетено, в случай че военният отговор на Израел на офанзивите провокира необятно публикуван яд в арабския свят.

Всъщност това съглашение съгласно анализатори би обезсмислило съществуването на " Хамас " изобщо. Идеята е, че всички арабски народи най-сетне ще станат съдружници на Израел в размирния район. Саудитска Аралия е водач на арабските страни, подкрепена с мека мощ и голяма хазна. 

Провали ли се израелското разузнаване? 

Донякъде да, най-малко съгласно множеството специалисти. Израел има може би най-обширните и добре финансирани разследващи служби в Близкия изток, с информатори и сътрудници в палестински бойни групировки, както и в Ливан, Сирия и другаде. На земята, около напрегнатата гранична ограда сред Газа и Израел, има камери, датчици за придвижване на земята и постоянни армейски патрули.

Предполага се, че оградата с бодлива тел е била " интелигентна преграда “, с цел да предотврати тъкмо този тип навлизане, който се е случил при тази офанзива на " Хамас ". Въпреки това обаче тя е съумяла. 

Какво може да се случи в този момент?

Командирът на бойците на " Хамас " Мохамед Дейф прикани палестинци и други араби да се причислят към интервенцията на екстремистите за пречистване от израелската окупация. Големият въпрос в този момент е дали палестинците в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим и други райони ще се вслушат в този апел.

Израел безспорно вижда капацитет за война, която може да се отвори на голям брой фронтове. Най-лошият сюжет е да се притегли мощна помощ от " Хизбула " в Ливан. 

Израелската войска е наредила огромно укрепване на войските. Освен интензивните си въздушни набези над Газа, тя уточни, че възнамерява наземна интервенция там.

 

ФрогНюз по концепция на материал на BBC
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР