- Кои са екологичните бомби, които цъкат в България и

...
- Кои са екологичните бомби, които цъкат в България и
Коментари Харесай

Евдокия Манева, бивш екоминистър: Сечта се ползва предизборн...

- Кои са екологичните бомби, които цъкат в България и би трябвало да бъдат решени, без значение от резултата на 2 октомври?

-  Няма единствено една тематика, тъй като еднообразно значими са и въпросите с наводненията, и с горите, и със застрояването на крайбрежието ни и предпазени територии. Тези въпроси са отразени в признати стратегически документи. При наводненията те са два. Първият е Единната националната тактика за адаптиране към климатичните промени. Това е действителен проблем и последното наводняване го потвърди. Не сме застраховани от противоположното - рекордни суши, които видяхме в Европа през лятото. В тези документи ясно е написано кой какво би трябвало да прави, с цел да бъдат лимитирани следствията. Някой нещо да е споделил за този проект! Не! Приемат се документите с фанфари, регистрират се европейски пари. Това още през 2019 година И нищо! Отговор би трябвало да даде министърът на околната среда, министърът на земеделието, всеки от кметовете. Интересно е да питате тях кои са най-важните тематики в техния регион. Всичко това е разказано и приоритизирано. Просто би трябвало да се извършват, а по-късно регистрират през обществото транспарантно и гласно.

 

Пазим чисто, като идем в Германия, тук никой не следи и не глобява

Кметовете да вадят тоягата на закона, когато реките се трансформират в сметища 


По света пожарната дава отговор при сходни бедствия, само че е към общините и има необикновен статут
- Г-жа Манева, за какво се получиха наводненията в Карловско, да не забравяме, че огромното беше предшествано от друго, с по-малки мащаби?
- По публична информация още търсят аргументите, нека някой ден ги огласят, с цел да знаем по какъв начин да се предпазим. Практиката до момента демонстрира, че нито един път не беше дефинирана повода за сходни бедствия. Сега също са разнопосочни мненията, всяка институция прави свое следствие. Очевидно, аргументите са сложни. Има неточности на Агенцията по горите, на Министерството на околната среда, на кметовете, които много официално извършват някои от отговорностите си. Поне за това приказва гледката от тези в действителност несгоди - купища дървета, тонове пясък. Доста внимателно започнаха да оповестяват, че има съществени пропуски в поддръжката на руслото на реките, не са били поддържани дигите, а те не са инцидентно построени. Знае се, че тази река и притоците стават много буйни при значителни превалявания. И „ Напоителни системи “ не си гледат работата. Едно безхаберие, което царува в България. И едвам когато се стигне до сходно злополучие, за което заплащат елементарните хора, уви, стартират да се търсят аргументите. Суматохата трае месец-два и след това постарому.
- И чакаме новото злополучие?
- Специалистите знаят чудесно, че теренът над Карлово и останалите обитаеми места е бил постоянно рисков от позиция на наводняване. Преди повече от 100 години там става много оголено поради безразборна сеч плюс всеобща паша на кози и овце. В резултат имало непрекъснати наводнения. През 1904 година започва всеобщо залесяване и това е спряно. За да се стигне до последните събития. Сега чувам институциите - нямало противозаконна сеч. Въпросът е не дали е законна, а дали този терен разрешава подобен размер сеч. Да не забравяме и огромните пожари в региона. Те водят до голи сечи, само че още веднъж е нужно залесяване. Отделно след сеч не  се почиства. Непочистени клони, дървета в коритата. Въобще Агенцията по горите е страна в страната, която ръководи доста значим запас. Държи в послушание хората от дребните обитаеми места, тъй като им обезпечава топлото под зимата. Около избори стартират забавяния, стартират кандърмите кой ще получи първи дърва, естествено, против гласоподаване за избрана партия. Ако забелязвате, всяко ново държавно управление стартира промени в Горското. Службите на цели райони като Родопите и Делиормана са подчинени на Движение за права и свободи, това не е загадка. Те управляват всички ловни стопанства. Агенцията се ръководи непрозрачно. По предписание там се назначават подвластни хора  или от партии, или от бизнеса с преправка на дървесина.
- Ясно се видя на първото наводняване по какъв начин единият мост беше безусловно затрупан от отпадък, изхвърлен от човешка ръка?
- Изключително значима тематика. Това е една от главните аргументи. Тук виновността е в Министерство на околното среда и кметовете, само че най-много на манталитета на българина. Нищо не може да се промени в нашето схващане! Ние сме неорганизирани, мърляви хора, които не осъзнаваме какъв брой значимо е да бъде чисто към нас. Да не приказваме за реките, тъй като това е скъп запас. Хвърляме в тях всевъзможни отпадъци, а след това се чудим за какво се получава по този начин. Не че виждам мощ, която ще пречупи манталитета ни, само че не се и прави задоволително. Когато някой не схваща от положително, би трябвало сопа. Тоест, хората да бъдат глобени. Гледах репортаж от „ Аспарухово “, където се случи нещастието още веднъж след наводняване. Показаха по какъв начин е изработен канал с европейски пари, всичко е красиво и чистичко, няма към този момент никакъв риск. Но камерата даваше единствено края на канала, където се влива в морето. За момент обективът сподели горната част, където имаше противозаконни постройки и сметища на ромската махала. И какво се оказа - гледката е същата: отпадък до боклука. Кметът се оправда, че два пъти на година почиствали. Кмете, но твоята работа е да не допускаш замърсяване. Ами в случай че стане наводняване сред двете почиствания!
- Как да глобиш тези хора, като ги знаем, че са всеобщо безработни, много нямат адреси. И не приказваме единствено за роми, а и много българи живеят, уви, по много плътски метод?
- Същите тези хора, когато отидат да работят в Германия или Испания, доста прецизно съблюдават разпоредбите. Защото незабавно си получават наказванията.  Сред самите тях има доста свестни хора, които би трябвало да бъдат употребявани. Има метод към тези проблеми. И да, не е казусът единствено в ромските махали. Човек, като види Перловска река в центъра на София, се хваща за главата.    

- Добре, само че постоянно най-после опираме до пари - кметовете желаят от страната, че няма в общината, страната твърди противоположното. Къде е истината?

- Това опрощение е безсмислено, тъй като парите в никакъв случай не стигат - както в едно семейство, по този начин и в страната. Ние имаме два съществени пропуща. Парите не са изразходвани дейно - една част се крадат, надписва се, влагат се некачествени материали. Второто, много неща могат да се вършат непринудено - разчистване на реките, разяснителни акции измежду хората. Защото, стигне ли се до злополучие, колкото и пари да се провиснал, няма да заличат страданието. Българинът би трябвало да знае, че от него зависи чистотата. Нека иде да почисти реката и да види със личните очи какви безобразия са позволени. Точно кметовете са виновни да привлекат хората с акции. 
-  Потопът сподели и различен проблем - не би трябвало ли да има още веднъж Министерство на бедствия и повреди, с цел да се знае ясно при проблем кой би трябвало да отиде на терен, да чисти и така нататък?
- Не знам дали би трябвало да има министерство, само че в действителност в първите дни се видя, че няма единни дейности. Мине регионален шеф и каже нещо, след това министърът друго, пристигна втори министър. Всичките се изредиха за PR акции, само че не стана ясно кой управлява. Снимаха кмета, след това едно момиче разпределяше доброволци. Не стана ясно в действителност коя е институцията. Би трябвало да има в законите текст за сходни случаи. По принцип във всички страни Пожарната като конструкция провежда всички останали звена и управлява всички акции. При нас това го няма. В Германия, да вземем за пример, тези звена са подчинени на локалната власт и не чакат нареждания от горе. Това е сполучлив вид, тъй като в противоположен случай ставаме очевидци на постепенно почистване. Ние доста подценяваме ръководството на риска, а има такива проекти, само че не се извършват.  Постоянно се трансферират отговорности за положението на дребни язовири, за ремонтите на огромните. Създадоха държавна компания, съвет към екоминистерството и какво ли не, само че се получиха комплицирани управнически връзки, без да е ясно кой на финала носи отговорност. И това е причина да се трансферира виновността, делата да се точат с години, в случай че някой изобщо заведе такива.

 

Евдокия Манева е родена на 20 март 1945 година в София. Завършва ХИИИ-Харков, компетентност „ Инженерна химия “. От 1990 година работи в Министерство на околната среда, а през 1997 година е заместник-министър на околната среда в служебния кабинет на Стефан Софиянски. В държавното управление на Иван Костов е министър на околната среда и водите. Бивш народен представител, измежду създателите на Демократи за мощна България. Била е зам.-министър на Министерство на околната среда и водите в кабинетите на Бойко Борисов и Марин Райков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР