Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някой

...
Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някой
Коментари Харесай

VOL. 2: Рохипнол в питието, почит за Милен Цветков, колко важно е да бъдем откровени

Кои са 5-те вести от седмицата, създали усещане на някой от представителите на потомство Z* в редакцията на " Булевард България "?

Във втория „ епизод “ от поредицата аз – Мария Кръстанова (24 г.) ще вляза в обувките на виртуален водещ и ще ви преведа през новините, които ме разсмяха, натъжиха и замислиха през тази т.нар „ мъртва седмица “ – дните сред Коледа и Нова година, в които като че ли времето е спряло.

И въпреки да съм наясно, че в лутанията сред едното завършило коледно празненство и приготовленията за идващото новогодишно, всички мисли са отсрочени за януари - седмицата ни предложи толкоз разнообразни вести, че да " скипна " нововъдената ни графа междупразнично би било пропуск.

Така че дано да започваме.

" Малко рохипнол в питието на жена "

 Джеймс Клевърли

Докато ние ставахме от една празнично отрупана маса с единствената мотивация да седнем на друга, английското общество беше скандализирано от изявление на своя министър на вътрешните работи.

Джеймс Клевърли се " пошегувал ", че е подправил питието на брачната половинка си с „ опиат за обезчестяване “.

Според английския таблоид Sunday Mirror, той направил неуместната смешка по време на банкет на Даунинг стрийт по-рано този месец.

Клевърли - част от консервативното държавно управление на министър-председателя Риши Сунак, споделил, че прибавянето на " малко рохипнол в питието ѝ всяка вечер в действителност не е нелегално, в случай че е единствено малко ".

Рохипнолът е бензодиазепин, употребен за лекуване на тежко бодърствуване и подкрепяне на упойка. Наричан „ опиат на изнасилвача “, той се предписва единствено за краткосрочна приложимост на хора, страдащи от хронично бесъние.

Според информация в медиите, Клевърли добавил още, че тайната на дългия брак е в това, да се увериш, че брачната половинка ти е " някой, който постоянно е леко замаян, тъй че тя в никакъв случай да не може да разбере, че има по-добри мъже ".

Това, което ме впечатли в тази история е най-вече публичната реакция – всеобщи апели за неговата оставка и покачване на въпроса до какъв брой сходен вид смешки издават сексисъм под повърхността по високите етажи на властта.

В България все по-рядко сме очевидци на толкоз мощно акумулирано публично неодобрение поради сходен вид изявления, което да продължава повече „ от три дни “. Неуместните смешки, в чийто главен сюжет е дамата, са толкоз натрапчиво на всички места, че като че ли не одобряваме като обидно даже български министър председател да прави цинично изрича във връзка с някогашен ръководител на Народното събрание.

" Историческо обезщетение ": Нови книжарници в Европа, които дават публичност на дамите - създатели



За историята на книжарниците Greta Livraria в Лисабон и Rare Birds в Единбург прочетох в “The Guardian ” - две кътчета, чията съществена задача не се лимитира до увличането на от ден на ден хора по литературата, а освен това.

От откриването си при започване на тази година книжарницата в Лисабон е посветила пространството си напълно на популяризирането на дамите създатели.

Пространствата са проектирани по този начин, че да третират жанровете, които нормално се преглеждат като " забавни за дамите ", наедно с всяка друга литература, а не в някой заглъхнал ъгъл.

Според Лорена Травасос, основателка на книжарницата в Лисабон, Greta Livraria и Rare Birds съставляват " форма на историческо обезщетение ", която има за цел да " противодейства на дългогодишните разлики в продажбите и изявленията, с които се сблъскват дамите ".

Тази история евентуално щеше да мине „ под радара “, в случай че не ми беше хванала окото в почивен ден. Впечатли ме не толкоз неоспоримо похвалната задача на Травасос и сътрудника ѝ от Шотландия Ууд, а разликата в равнищата на зрялост на две сякаш близки европейски общества.

Докато ние се чудим по какъв начин да оправдаем извънредно слабите резултати на българските деца от последното издание на PISA 2022, на 3500 км. от нас наподобява са минали на едно друго равнище на обучение - коства ми към момента мъчно за осмисляне тук, да не приказваме за използването.

" Не изтривайте Депардийо " - Франция се раздели на два лагера след секс свадите с артиста

 Жерар Депардийо - френски артист

Непрекъснатите кавги към Жерар Депардийо обрисуваха дълбока разграничителна линия във френското общество.

Депардийо е упрекван в серия от полови похищения против дами, а следващата медийна драма беше разпалена от документален филм с негови груби сексистки изявления - в това число по адрес на 10-годишно момиче.

В завихрилия се скандал към артиста има от всичко по доста - политически и обществени реакции, полемики и непредвидени обрати.

За мен подобен непредвиден поврат беше отвореното писмо, написано от десетки актриси и актьори в символ на отбрана на Депардийо. В групата на поддръжниците на 75-годишния притежател на редица кино оценки се включи даже някогашната първа дама на Франция Карла Бруни.

Можем ли да продължим да се наслаждаме на драго сърце на филмите на френския артист, когато е упрекнат от над 10 дами в полови похищения?

" Изцапаният " гений заслужава ли същата доза удивление? Как една нетърпима Франция, която преди дни се възмути от метростанция с името на противоречивия, само че именит Серж Генсбур, е същата тази страна, чиито съществени културни фигури застават зад Депардийо през днешния ден? Тези въпроси си задавам.

Особено любопитна ми е и отчетливата разлика в реакциите на французи и американци - в случай че в Съединени американски щати единствено едно полово обвиняване е задоволително, с цел да безусловно унищожи кариерата на даден артист, то във Франция като че ли изкуството излиза отвън рамките на личността.

Създателят на " Моралът е положително " прави филм за Милен Цветков



Новината за идния документален филм за телевизионния публицист Милен Цветков несъмнено е моето топ събитие на седмицата. Режисьор на кино лентата е Веселин Диманов - основателят и на " Моралът е положително ", отдаден на починалия правист Кристиан Таков.

Снимките по продукцията стартират при започване на идната година, към този момент са открити и сътрудници, стана ясно от обява на Диманов във Facebook.

Новината ме впечатли, тъй като в основата ѝ е желанието на едни хора да запазят паметта и почетат загубата на Милен Цветков след трагичната му гибел.

Популярният ефирен водещ почина в злополука през 2020 година, когато 22-годишният Кристиан Николов, под въздействието на опиати, се вряза в колата на Цветков на кръстовище пред столичния мол „ Парадайз “ с превишена скорост.

Като представител на gen Z, а и да не бях - не знам дали щях да имам достойнството да се срещна с професионализма му, за който единствено съм чувала.

Именно поради това откровено се веселя, че неговата история ще бъде разказана, с цел да може образецът му да възхити, въодушеви, ядоса и разгневи моето потомство.

Хайде да приказваме за страсти

За край ви предлагам една обява в обществените мрежи, която прочетох тъкмо точно на Коледа. Никак не е празнична, само че пък ми хареса нотката действителност на фона на всички щастливи фотоси и сторита, които бяха наводнили обществените мрежи.

" Пожелавам си тази година повече от нас да станем по-информирани, по отношение на психологичното здраве. И освен, поисквам си повече хора да потърсят помощта, от която се нуждаят ", написа писателката Цветелина Цекова в своя обява във Facebook.

Автор на книгата " Новата прическа на Вики ", отдадена на домашното принуждение, на каквото самата тя е била подложена, Цекова постоянно употребява трибуната на обществените мрежи, с цел да приказва за меланхолия и психологично здраве.

И персонално аз намирам това за ужасно готино.

Може би една от главните характерности на моето потомство е потайността. В резултат на признатото разбиране, че " никой не ни схваща " доста младежи постоянно потискат страстите си, задълбочавайки още повече съществуващите проблеми.

Допада ми образецът, който дава писателка - да бъдем по-информирани на тематика психологично здраве. И в случай че мога да прибавя нещо от себе си: би било супер, в случай че създадем образованието по тематиката предпочитано, а говоренето за усеща - готино.

* Поколение Z са родените сред 1997 година и 2012 година, други източници показват и малко по-широк диапазон: 1995 година - 2015 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР