Кохезионната политика на ЕС е най-важната политика за свързаността на

...
Кохезионната политика на ЕС е най-важната политика за свързаността на
Коментари Харесай

Борисов: Кохезионната политика не е само за магистралите

Кохезионната политика на Европейски Съюз е най-важната политика за свързаността на Европа. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който участва на конференция на високо равнище " Перспективи за конвергенция и устойчиви райони след 2020 година ", отдадена на Кохезионната политика на Европейски Съюз. Форумът се организира в НДК като част от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

 Достигаме средноевропейско равнище след 90 или 233 години
Достигаме средноевропейско равнище след 90 или 233 години

Ако Европейски Съюз има напредък едвам 0,5% на година, ще достигнем този стандарт след 141 години, изясни Бранимир Ботев

По думите на премиера всичко положително, което е направено през последните години, е осъществено по кохезионните стратегии на Европейски Съюз . С тези средства - над 20 милиарда лв., се давала опция за повече вложения, по-устойчив растеж на Брутният вътрешен продукт, повишавала се квалификацията на хората и други.

Борисов посочи и значимостта на инфраструктурата, само че освен като автомагистрали, железопътни линии и пречиствателни станции , само че и като конкурентоспособност, цифрова съгласуваност, енергийна съгласуваност. Според премиера точно кохезионната политика е тази, която може да събира много сфери и политики на Европейски Съюз.



Борисов съобщи и разочарованието си по отношение на решението на Англия да напусне Европейски Съюз и подсети, че в идната финансова рамка ще липсват много милиарди, заяви Българска национална телевизия.

По думите му в това време обаче пред Европейски Съюз имало доста значими тематики като киберсигурността, цифровата инфраструктура, общата европейска защита и миграционната рецесия.

Борисов не пропусна и да уточни, че е нужно на Балканския полуостров да има мир. Според него свързаността на Балканите е значима, с цел да се задържи младото население в страните и да се спре възходът на популистки и националистки партии.



На конференцията присъединяване взе и вицепремиерът Томислав Дончев. Той разяснява, че кохезионната политика на Европейски Съюз от дълго време към този момент не е секторна политика. Той конкретизира, че към момента съществува голяма разлика сред другите региони в Общността - разликата сред най-бедните и най-богатите региони е над 10 пъти.

Дончев акцентира, че общият пазар на Европейски Съюз е едно от най-големите достижения на интеграционния развой. " Постигнахме доста във връзка с свързаността, само че към момента има райони в Европа, които са транспортни анклави ", уточни вицепремиерът.

 Курумбашев: Питаме какъв брой дава Европейски Съюз за Северозапада. А България какъв брой дава?
Курумбашев: Питаме какъв брой дава Европейски Съюз за Северозапада. А България какъв брой дава?

Да има и народен фонд за подкрепяне...

" Не би трябвало да позволяваме маргинализация на най-бедните региони. Повече от всеки път съм уверен, че би трябвало да бъдем амбициозни и имаме потребност от мощна и кохезионна политика ", разяснява още Дончев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР