Когато за пръв път чула за предупрежденията за евакуация, които

...
Когато за пръв път чула за предупрежденията за евакуация, които
Коментари Харесай

Ливан се страхува от кръвопролития, подобни на тези в Ивицата Газа

Когато за пръв път чула за предизвестията за евакуация, които Израел изпратил на жителите на Ливан , мислите на Алине Насър незабавно се насочили към Ивицата Газа , споделя самата тя пред кореспондент на. През последната година 26-годишната жителка на Бейрут с смут следи известията за обсадените палестинци в Ивицата Газа, на които се подрежда да се местят от едно място на друго, да бягат в по този начин наречените „ филантропични зони “ единствено с цел да бъдат бомбардирани, а при положение, че оцелеят – да получат заповед още веднъж да изоставен.

Израелските апели към ливанските жители да се изтеглят незабавно преди разширяващата се въздушна акция, отправени посредством предизвестия по мобилните телефони, позвънявания и осведомителни листовки по-рано тази седмица, наподобяват смразяващо познати .

„ Това несъмнено е нещо, което е в мозъка ми непрекъснато, и ние в действителност не знаем къде тъкмо е безвредно “, споделя Алине.

Почти година след началото на войната в Газа Израел насочи вниманието си към Ливан , като доста ускори акцията си против върлия си зложелател, групировката „ Хизбула “. Мнозина в Ливан се притесняват , че военните интервенции на Израел в Ливан ще следват същия сюжет като в Ивицата Газа, а точно заповедите за евакуация, всеобщото изселване и огромните въздушни удари. Израел от своя страна твърди, че ударите му са ориентирани към оръжейни обекти и бойци на „ Хизбула “.

Съществуват основни разлики сред ситуацията в Газа и Ливан , както и метода , по който Израел организира интервенциите си досега, които съгласно него целят да изтласкат „ Хизбула “ от границата, с цел да могат десетки хиляди израелци, разселени от ракетните офанзиви на групировката, да се завърнат сполучливо по домовете си. Въпреки че съобщи, че се приготвя за възможна сухопътна интервенция , досега Израел към момента не е мобилизирал военните си сили на територията на Ливан . Въпреки това, правозащитни организации и жители не крият опасенията си, че дейностите на Израел в Газа, в това число потреблението на голяма и несъразмерна мощ, ще се повторят и в Ливан. Високопоставени израелски чиновници фактически заплашиха да повторят разрушенията от Газа в Ливан, в случай че огънят на „ Хизбула “ продължи.

В понеделник Израел нанесе удари по 1600 цели в цялостен Ливан . Това аргументи гибелта на 492 души и рани други 1645 и докара до голяма вълна от наложително разселване, защото хиляди хора избягаха от Южен Ливан на север. Всичко това шокира мощно нацията, привикнала с войната, защото е най-смъртоносният обстрел след траялата един месец война сред Израел и „ Хизбула “ през 2006 година, когато в Ливан бяха убити към 1000 души. През целия ден израелските военни сили изпращаха предизвестия до жителите да се изтеглят неотложно в очакване на офанзивите и да стоят надалеч от местата, където „ Хизбула “ съхранява оръжия – нещо, което множеството от тях няма по какъв начин да знаят.

„ Моля, махнете се от пътя на заплахата в този момент. След като интервенцията ни завърши, ще можете да се върнете безвредно по домовете си, “, прикани израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в свое изказване.

Както е известно, заповедите за евакуация са съществена част от военната акция на Нетаняху в Газа през последната година. През първата седмица след започването на войната Израел подреди на 1,1 млн. цивилни жители в Ивицата Газа да се реалокират от север на юг, което аргументи комплициране и боязън измежду жителите на пренаселения анклав. Оттогава насам израелските военни сили постоянно издават десетки заповеди за евакуация, с които приканват палестинците да се изтеглят в избрани от Израел „ филантропични зони “ . Израелските високопоставени чиновници настояват, че офанзивите са ориентирани към бойци на ‚Хамас “, които са се открили измежду популацията. Според здравните чиновници в Газа израелската акция в Газа е лишила живота на повече от 41 000 палестинци. Министерството на здравеопазването, което е част от държавното управление на „ Хамас “, не конкретизира дали се касае за цивилни лица или бойци, само че твърди, че малко повече от половината починали са дами и деца. След като границите на Ивицата Газа са блокирани, в този момент жителите на претъпканата територия са в капан и няма къде да отидат, до момента в който в Ливан бягащите от израелските удари са съумели да се придвижат до по-безопасни региони. Хиляди хора са избягали в прилежаща Сирия, а други са напуснали страната през летището.

Втори фронт за Израел

„ Хизбула “ стартира да обстрелва Израел с ракети в поддръжка на Газа на 8 октомври , ден откакто бойци на „ Хамас “ започнаха невиждана офанзива против Израел, при която бяха убити към 1200 души и отвлечени още 250. Оттогава насам двете страни вземат участие яростно в трансгранични удари , които последователно ескалират , водейки до следствието на десетки хиляди цивилни лица от двете страни на границата.

Много ливанци наблюдават възходящите военни дейности в Газа с възприятие за неустановеност и боязън , с вярата, че това няма да се случи и на тях. От 2019 година насам Ливан е в положение на стопански срив и не може да си разреши нова опустошителна война с Израел.

Бойните дейности ескалираха трагично предходната седмица , когато хиляди избухливи материали, скрити в пейджъри и уоки-токита, употребявани от „ Хизбула “, се взривиха, причинявайки гибелта на десетки хора и ранявайки тежко хиляди други. Мнозина имат вяра, че зад нападението стои Израел, който досега е умъртвил няколко високопоставени водачи на „ Хизбула “ в Бейрут. Междувременно, при засилените обстрели против бойци на групировката са били ранени няколко души в Израел.

Илиян Василев: Срамните подиуми в Народното събрание припомнят какъв брой слаби са корените на демокрацията у нас!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР