Когато влязохме в кабинета на Министерството на иновациите и растежа,

...
Когато влязохме в кабинета на Министерството на иновациите и растежа,
Коментари Харесай

Министър Пулев: Заварихме нула одобрени европейски програми за нула лева, осигурихме 5 млрд. лв. за 5 месеца по линия на МИР

Когато влязохме в кабинета на Министерството на нововъведенията и растежа, заварихме една отворена процедура, първата по Плана за възобновяване, за „ Технологична рационализация “, с мижав интерес към нея - с подадени 4 плана. Заварихме и 0 утвърдени европейски стратегии. След цялостна готовност осигурихме утвърждение и на двете стратегии към МИР за 5 милиарда лева Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на доклада, който направи в Министерски съвет.

„ МИР обезпечи глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската стопанска система в условия на рецесии. Над 10 200 планови оферти бяха подадени по първите две затворени процедури от Плана за възобновяване. “, разгласи Пулев. Той уточни, че е подхванат един новаторски метод. „ Обиколихме цялата страна, всички 28 области. В един открит разговор, по един чист и транспарантен метод дадохме информация на хората, а информацията е мощ и ние дадохме мощ на бизнеса да кандидатства по Плана “, посочи той. „ Показахме, че не сме бюрократи, а кабинет на действието. Организирахме мобилна приемна един до друг с вицепремиера Пеканов, представители на локалната власт и работодателски организации “ сподели той.

Министър Пулев уточни, че са кандидатствали компании от всяка една област в страната, освен от обичайно дейните райони. „ Помогнахме на компании и в Русе, Пазарджик, Велико Търново, във всички области “, съобщи министърът на нововъведенията и растежа.

По думите му, МИР най-сетне е проработило за хората, за вложителите и за бизнесмените. „ След като осигурихме утвърждение и на двете стратегии към МИР завърши Фаза 1 – одобрихме ресурса за бизнеса. Сега започва Фаза 2 в границите на идващите 6 месеца, сме обезпечили финансова инжекция от 1 милиарда лева в действителната стопанска система по 7 процедури за българските компании. Те са по три посоки – по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 година и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) “, сподели още Пулев.

Той акцентира, че за 5 месеца по линия на МИР са сертифицирани 17 нови капиталови плана, които ще основат над 1500 работни места. „ Заварихме нула лв. изплатени насърчителни ограничения от януари до август. Активирахме ресурса и за 5 месеца изплатихме над 18 млн. лева насърчителни ограничения към общини и вложители. Това е два пъти над резултата за 2021 година, когато са били изплатени 7.2 млн. лева

„ МИР проработи и за бизнесмените. След 4 държавни управления България към този момент има Стартъп-виза. Като всички европейски развити страни. Това ще разреши вложители отвън Европейски Съюз да развиват високи технологии в Българя и да наемат български гении и да основават работни места “, уточни още министър Пулев в доклада си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР