Когато в София заради начина на провеждане на обществените поръчки

...
Когато в София заради начина на провеждане на обществените поръчки
Коментари Харесай

Петков: Ще разпоредя проверка на обществена поръчка за уличното осветление в столицата

" Когато в София поради метода на осъществяване на публичните поръчки една улична лампа от едната страна на улицата коства 1587 лева, а от другата страна на същата улица коства 5755 лева, значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности час по-скоро ". Това разгласи в профила си във Фейсбук министър председателят Кирил Петков.

Според него законът за КПКОНПИ е голям приоритет. " Едновременно с това от общинската администрация ни споделят, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския превоз ", разяснява още Петков.

По думите му, когато държавното управление почисти корупционните практики, ще има бюджет за всичко. И прецизира, че още в понеделник ще разпореди инспекции по тези изнесени обстоятелства от страна на столичния общински консултант Борис Бонев, на който насочва поздравления за обществените разкрития.



По-рано в ефира на bTV се развихри спор – общинският консултант Борис Бонев разкри за скандална социална поръчка за осветлението на столицата, в която обособените продукти са с цени от 3 до 77 пъти над пазарните.

В ефира на малкия екран Бонев изиска оставката на зам.-кмета по превоза Кристиян Кръстев.

По-късно в „ Тази неделя “ се включи и самият Кръстев, който изясни в детайли за публичната поръчка.

„ Дяволът е в детайлите. Ценообразуването на тази поръчка се базира на два детайла – създаване и главен ремонт, а другото е абонамент и поддръжка. Философията на едната компания е да дадат по-високи цени за създаване. На другата компания – те са дали по-високи цени за поддръжка и по-ниски за създаване. Средната цена за всяка една е почти една и съща “, сподели Кръстев.

По думите му с всяка от двете компании е подписан анекс към контракта, в който цените се балансират.

На въпрос дали е обикновено в едната компания чиновниците да получават по 7000 лв. заплата месечно и тези пари да идват бюджета, Кръстев сподели, че не може той да взема решение по какъв начин обособени компании подтикват чиновниците си.

„ Разбира се, прави усещане тази сума за заплата, само че това е позиция на работодателя. Ние не можем да влияем на една или друга компания каква да бъде политиката ѝ за обосноваване на чиновниците “, сподели Кръстев.

„ И финансовият министър Асен Василев сподели, че работодателите не заплащат високи заплати. Очевидно тази компания заплаща такива “, сподели Кръстев.

Относно цените за обособените продукти, които Бонев също уточни, че са повишени, Кръстев разяснява, че това са сделки сред компаниите и техните снабдители, а не работа на Столична община.

Кръстев разгласи, че няма подаде оставка.

Столична община се готви да заплати уличното осветяване на София с цени сред 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, сигнализира преди този момент общинският консултант Борис Бонев.

Неговата организация „ Спаси София “ е провела следствие на социална поръчка за уличното осветяване от Следствен отдел към окръжна прокуратура на стойност 73 милиона лв..

„ Разследването ни сподели, че има цени сред 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Има разминаване в цените сред двете компании, които са спечелили публичната поръчка. В една от компаниите междинната работна заплата е от 7000 лв., което е съвсем заплатата на премиера на страната. Договорите са подписани и са влезнали в действие “, изясни Бонев.

По думите му в публичната поръчка столицата е разграничена на четири елементи, като те са завоюва от две компании – по две елементи на компания. Той разяснява, че разминаванията в цените е притеснително.

„ Говорим за едни и същи лампи, не разнообразни. В северна София една лампа ще коства 5755 лв., а в южна София – 1587 лв. “, сподели Бонев.

Той даде и фрапиращ образец – границата сред зоните на двете компании е сред Президенството и Министерския съвет. От едната страна на тротоара откъм „ Дондуков 2 “ лампите костват 1578 лв., а от страната на „ Дондуков 1 “ – същите лампи костват 5755 лв. за лампа.

„ Нашият екип направи и опит. Избрахме пет продукта от публичната поръчка, които закупихме от най-обикновен магазин. Единият е редова клема, най-обикновено устройство. Ние я купихме за 81 стотинки, а Следствен отдел към окръжна прокуратура ще заплаща за тази клема 17,55 лв.. Общо петте продукта в нашата фактура са на стойност 139,7 лв., а за същите неща Следствен отдел към окръжна прокуратура заплаща 910 лв. “, сподели Бонев.

Освен това в контракта на по-скъпата компания е сложена междинна работна заплата за чиновниците от 40 лв. на час или 7000 лв. на месец.

Общинският консултант прикани за оставка на зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев, който е подписал тези контракти.

„ Смятам, че на хората им е омръзнало някой да прави облага от една лампа колкото те работят за три месеца, с цел да изкарат. Тези течове би трябвало да се прекратят. Аз съм сигурен, че с такива разкрития ще прекратим източването на Столичната община “, сподели Бонев.

Заплахите за живота му

Борис Бонев е научил за заканите за живота му от американските служби, които съгласно закона би трябвало да уведомят заплашваните лица, в случай че получат информация за непосредствена опасност за живота им.

„ Аз дадох показания на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Прокуратурата с цялата информация, с която разполагам “, сподели Бонев.

По думите му опасността е била за тежка телесна щета, която може да докара до гибел.

„ Източниците на тази опасност могат да бъдат доста. Предпочитам да оставя службите да намерят отговорите “, сподели Бонев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР