Когато в началото на януари месец тази година представители на

...
Когато в началото на януари месец тази година представители на
Коментари Харесай

Стотици българи от колцентрове за финансови инвестиции са под риск от арест, твърди разследване на БНТ

Когато при започване на януари месец тази година представители на прокуратурата, ДАНС и следствието влязоха в офисите на NEXO, първото усещане беше, че става дума за интернационална интервенция. Причината - по същото време в София бяха претърсени 5 офиса в границите на взаимно следствие за трансгранична престъпност, обвързвана с подправени крипто вложения, в което вземат участие Германия, Сърбия, Кипър и България.

В идващите няколко дни бързо се разбра, че, а две седмици по-късно извършената взаимна акция на службите, по време на която в София и Бургас, мина без доста медиен звук.

От 2017 година насам в България има десетки акции на немската прокуратура в български колцентрове, като досега са задържани 15 български жители, демонстрира следствие на журналистката Богдана Лазарова от Българска национална телевизия. Делото на 16-ия сега е в съда.

Става дума за младежи, работили или сега работещи в колцентрове. Те звънят на жители на Германия, Австрия, Англия, Гърция и други западноевропейски страни и ги убеждават да " влагат " във валутни покупко-продажби онлайн.

Сделките са фиктивни, а парите на жертвите по-късно се отклоняват в други сметки.

Онова, което прави усещане е, че се появяват публични известия за предаване само единствено за младежи от най-ниските равнища на въпросните компании. През 2021 година антимафиоти влязоха в голф комплекса " Пирин Голф " край Разлог и арестуваха счетоводителката на небезизвестният Гал Барак - израелец, именуван " Вълка от София ".

Младата жена - майка на 7-месечно бебе, и брачният партньор й бяха изведени с белезници. Разследването се води от прокуратурата в Бамберг, Бавария, взаимно с австрийските институции. По-късно самият Гал Барак беше арестуван у нас през 2019 година и предаден на австрийските управляващи.

Барак идва у нас през 2014 година и записва компаниите за търговия с финансови принадлежности. Смята се, че от схемите му са потърпевши хиляди европейци, които са изгубили над 100 млн. евро. Като вложител у нас Барак не си крие, в противен случай - има фотоси с Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

В момента се счита, че към 5000 българи, работили в колцентрове за предложение на онлайн финансови вложения, са под риска от арест. Особено нашумя казусът на към този момент екстрадираният в Германия Иван Тилев от Пловдив, който предишното лято, до момента в който си възобновява задграничния паспорт, бива информиран, че му е издадена Европейска заповед за арест.

Обвинението на немската прокуратура е за присъединяване в проведена незаконна група за финансови измами в размер на 14 млн. евро. На място му поставят белезниците и макар митингите на околните му, младият мъж е екстрадиран и сега е в пандиза в баварския град Хоф.

Работа на онлайн търговци като Тилев е да притеглят вложения към разнообразни платформи за цифрова търговия с бинарни варианти и други финансови принадлежности против начална такса от 250 евро. Младите хора от колцентровете са показват за персонални брокери, а инвеститорите-жертви получават достъп до приложение, от което сякаш наблюдават по какъв начин порастват парите им.

Проблемът е, че платформите са без лиценз, само че имитират като външен тип и звучене на домейна на лицензирана такава. Освен това в Европейски Съюз търговията с бинарни варианти е неразрешена за физически лица, защото е високорискова.

Бинарните варианти са вид предугаждане за повишаване или понижаване на цената на финансови активи. Когато хората, които вземат участие в закупуването на подобен вид варианти влязат в схемата, в началото печелят избрани суми досега, в който техните активи не се източат от измамниците. След това връзката с тях се прекъсва и те губят безусловно всички пари, които са вложили.

Конкретно Тилев се счита, че е измамил хора в Германия за 800 хиляди евро. Той е работил за 2500 лв. твърда заплата и бонуси за продажби, които са сред 2000 и 3000 лв. на месец, споделя татко му Димитър Тилев пред Българска национална телевизия.

Тезата на 23-годишния българин е, че не е знаел за осъщественото действие и не е имал противоположна връзка с клиентите си, нито достъп до сметките, а просто е работил на трудов контракт и е търсил клиенти, които да влагат в съответната платформа.

В следствието на Българска национална телевизия Богдана Лазарова демонстрира и други младежи, които са почнали работа в сходен вид колцентрове и са предложили на консуматори от чужбина да влагат пари, против които да изкарват положителни облаги на финансовите пазари. В началото инвестицията е дребна - от 200-250 евро и по-късно, в случай че клиентът е заинтригуван, се предава към различен отдел, така наречен акаунт мениджъри.

Само от един офис на ул. " Черковна " 38 са упрекнати седем младежи за машинация на стотици германци, всеки за над милион и половина евро. Шест от задържаните към този момент са в Германия. Един от тях е Тилев.

Според прокуратурата в Германия, страната ни е „ меката на колцентровете “, защото от България измамата се управлява доста елементарно. От една страна тук работят готови младежи, които приказват по няколко езика, само че също по този начин младежите са елементарно подлагани на операция и без да знаят най-после биват задържани и упрекнати.

Случаите на Тилев и неговите сътрудници са взети незабавно на въоръжение от " Възраждане ", които изпращат въпроси до българската прокуратура и питат за какво е позволено български жител да бъде разследван, упрекнат и съден в непозната страна за закононарушения, които се твърди, че са осъществени на територията на България ".

Всъщност, от описа на бащата на Тилев пред Българска национална телевизия се схваща, че хората от колцентровете на процедура се показват за германци - те се обаждат от немски телефонни номер, употребяват немски имена и приказват на немски.

За сходна машинация обаче у нас са планувани до 6 година затвор, а в Германия - до 15 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР