Когато в началото на ХХ век българските футболни клубове полагали

...
Когато в началото на ХХ век българските футболни клубове полагали
Коментари Харесай

Локомотив Пловдив празнува днес патронния си празник

Когато при започване на ХХ век българските футболни клубове полагали основите си, всеки от тях избирал (наред с цветовете, знамето) и собствен празник. Той бил обвързван с патрона на клуба – Стефан Караджа, Петър Парчевич, Васил Левски – или с някой от огромните християнски празници – Гергьовден, Димитровден.

Когато на 25 юли 1926г. деятелите от Караджа и Атлетик скрепили своя съюз, основавайки Пловдивски Спортклуб, те определили Петровден за патронен празник.

Въведена била и традиция да се играе умишлен мач, отдаден на патронния празник. През 1936г. да вземем за пример била поканена Славия София – отличник на столицата и няколко месеца по-късно държавен отличник. В този другарски мач белите отстъпили на пловдивския отличник с 0:1.

След 1944г. традицията да се отбелязва патронния празник била посечена. В цялостна степен това важало за клубовете, избрали някой деня на някой християнски светец.

Така се случило и при Пловдивски Спортклуб – наред със промяната на имената и другите „ реорганизации”, клубът бил заставен да престане да отбелязва Петровден.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР