Когато в началото на 2020 г. стана ясно, че вирусът

...
Когато в началото на 2020 г. стана ясно, че вирусът
Коментари Харесай

Какво още може да прави иРНК ваксината срещу ковид

Когато при започване на 2020 година стана ясно, че вирусът Sars-CoV-2 съставлява пандемична опасност, откривателите, които изследват потреблението на месинджър РНК за създаване на ваксини, виждат опция, пише Bloomberg. Поставените по този метод инжекции против Covid-19 са първите, които показват резултатност, и се оказват най-ефективните ваксини против заболяването. Двама учени, чиито проучвания са сложили основите на тяхното развиване, получават Нобелова премия за медицина на 2 октомври. Ефективността на имунизациите, създадени от Moderna Inc. и партньорството сред Pfizer Inc. /BioNTech SE, поражда очаквания измежду учените, че технологията на иРНК ще се окаже потребна и при други болести.

1. Как работят иРНК имунизациите?

Вместо да вкарват в организма инактивирана или отслабена версия на вируса или част от него, както предходните генерации ваксини, те краткотрайно трансформират клетките на организма в дребни заводи за произвеждане на ваксини. Правят това, като употребяват синтезирани версии на нещо, наречено месинджър РНК - молекула, която нормално придвижва генетичните кодове от ДНК на клетката до нейния механизъм за произвеждане на протеини. В случая с имунизациите Covid иРНК инструктира организма да създаде протеина spike, който Sars-CoV-2 употребява, с цел да навлезе в клетките. Това от своя страна подтиква организма да създава високи равнища на антитела против вируса. Разработването на РНК ваксини е по-бързо от обичайните, защото производството им не изисква развъждане на вируси или вирусни протеини в живи кафези. През януари 2020 година на откривателите им бяха нужни единствено няколко дни, с цел да открият последователността на иРНК, употребена във имунизацията Covid, създадена от Moderna.

2. Как иРНК може да бъде потребна за други ваксини?

След като една иРНК ваксина се окаже ефикасна, на доктрина откривателите могат бързо да я модифицират, с цел да се бори с различен вирус, като трансформират генетичния код, който са вложили в иРНК.

Очевидните цели включват към 50-те нови вируса, които са заразили хората през последните 40 години и за които няма ваксини, както и сложни за разкриване патогени като ХИВ.

С вярата да усъвършенства резултатите от първата ваксина против малария, която предотвратява четири от 10 случая измежду децата, получили четири дози в границите на огромно изследване, BioNTech SE тества иРНК инжекция против заболяването.
Изследователите се надяват също по този начин, че иРНК имунизациите могат да подобрят съществуващите версии на противогрипните ваксини, чието произвеждане от време на време би трябвало да стартира шест месеца авансово въз основа на експертна оценка на евентуалните варианти на грипния вирус. Надеждата е, че по-кратките периоди, нужни за производството на инжекции с иРНК, ще разрешат на здравните чиновници да ги съобразят по-точно с грипните варианти и да подобрят типичните равнища на резултатност от 40-60 %. На 13 септември Moderna оповестява, че модифицираната версия на нейната противогрипна ваксина, основана на иРНК, е постигнала главните си цели в крайния стадий на пробния интервал - резултат, който може да проправи пътя на компанията да изиска регулаторно утвърждение за имунизацията.

3. По-широки приложения

Ентусиастите допускат, че технологията ще сътвори нова промишленост, способна да лекува съвсем всичко - от сърдечни болести до рак и редки генетични болести. Това е по този начин, тъй като на доктрина иРНК може да се употребява за тласкане на клетките в тялото да създават всевъзможни протеини - освен по този начин наречения антиген, който генерира антитела за битка с инфекциите, само че и ензим за превръщане на заболяването или растежни сътрудници за възобновяване на повредена тъкан. През декември фирмите Moderna и Merck & Co. оповестиха, че разработваната от тях ваксина против рак с иРНК, одобрявана в композиция с лечението за рак Keytruda на Merck, е понижила броя на смъртните случаи при меланом в междинен етап на изпитване, написа bloombergtv.

4. Какви са несъгласията?

Остава открит въпросът дали ще има добра икономическа аргументация за ваксини против грип въз основата на иРНК, в случай че се окаже, че те са по-скъпи и единствено малко по-добри от съществуващите. Убожданията с mRNA Covid имат комплицирани условия за изстудяване, които усилват разноските за внедряването им. Разширяването на активността оттатък имунизациите към надалеч по-големия и рентабилен пазар на лечебни артикули ще изисква превъзмогване на спомагателни механически спънки. За лекуването на хронични болести да вземем за пример фирмите ще би трябвало да потвърдят, че могат безвредно да доставят терапиите до целевите органи. А с цел да разработят ваксини против рак, откривателите на иРНК ще би трябвало да решат комплицирания проблем да научат имунната система да прави разлика сред характерни тумори и здрави кафези. Много от предходните подходи се оказват несполучливи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР