Когато в европейска държава бъде доказано по безспорен начин, че

...
Когато в европейска държава бъде доказано по безспорен начин, че
Коментари Харесай

Кои са опасните стоки, които се продават в интернет

Когато в европейска страна бъде потвърдено по неоспорим метод, че дадена стока не дава отговор на стандартите за сигурност в Европейския съюз и крие риск за живота и здравето на потребителите – да вземем за пример, може да аргументи пострадване, задушаване, отравяне, електрошок и така нататък, тя алармира посредством портала Safety Gate и тази информация доближава по едно и също време до 30 страни от Общността, включително Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

За да защитят потребителите, способените национални органи във всяка от тези страни подхващат дейности по издирването на стоката на територията на техните страни и в случай че я открият, разпореждат на търговците да я изтеглят от магазинната мрежа, да я преработят по този начин, че да отстранен предпоставката, която основава риск или в случай че това е невероятно, изискват тя да бъде унищожена и в никакъв случай повече внасяна/пускана на пазара.
 
Това изясни по стратегия „ Хоризонт “ на БНР основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова по отношение на представянето на годишния отчет на портала Safety Gate, като посочи, че системата е за продан на информация единствено за нехранителни артикули и уточни, че измежду виновните институции в България са Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите, Държавната организация по метрологичен и механически контрол, КЗП и др. 
 
Така да вземем за пример, електронните цигари и течности (пълнители за тях) попадат в компетенциите на Министерството на здравеопазването и доминират измежду всички изпратени от България сигнали през 2022 година към Safety Gate. При тях проблемите нормално са свързани с незадоволително информация (липсват инструкции за приложимост, не се показват рисковете, не е ясно каква доза никотин гълтам пушачът и т.н.), резервоари с по-голям от общоприетия потенциал и течности с недопустим химически състав, като множеството произведения са с генезис Китай.

Търговските измами се усилват съществено

Моторните транспортни средства (резервни части) и изделията за деца (облекла, биберони, шишета за мляко, колички, столчета за хранене и др.) са идващите две групи артикули с най-вече сигнали, надлежно 18% и 15%, като рисковете при използването им са от задушаване, пострадване и химически.
 
 istock istock
При над 2100 сигнала по системата през 2022 година, 66 са от България – тъкмо колкото и през предходния интервал. Реакциите след подадени сигнали са общо над 3900, а от от нашата страна са 325, до момента в който през 2021 година са 489.
 
„ Въпреки че контролът върху разпространяването на рискови артикули в интернет е по-сложен, защото има по-голяма динамичност и на световния цифров пазар по-лесно проникват артикули от трети страни, за които статистиката сочи, че създават най-вече неотговарящи на европейските условия за сигурност артикули, през предходната година европейските институции означават пробив. В резултат на основания инструмент за онлайн наблюдаване web crawer за артикули от черния лист на Safety Gate и реализирани договорености с 11 онлайн платформи за събаряне на предложения единствено за половин година са придвижени близо 1000 предизвестия, заяви още Габриела Руменова.
 
Тя напомни, че през предходната година Брюксел взе решение за въвеждане на условие даден артикул да може да бъде продаван през интернет единствено в случай че е разполагаем стопански оператор (производител, дистрибутор, вносител), основан в Европейски Съюз и той да носи отговорност за сигурността на продукта.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР