Когато цената на тока скочи с две трети само за

...
Когато цената на тока скочи с две трети само за
Коментари Харесай

Какво доведе до рекордния скок на тока у нас и в региона

Когато цената на тока скочи с две трети единствено за ден, това несъмнено приказва зле за енергетиката на съответната страна. Когато, обаче, този скок е едвам трети или четвърти по величина в района, обстановката споделя доста и за метода, по който са свързани системите от централи, далекопроводи и подстанции - а и за това какъв брой подготвени сме за едно бъдеще с още по-екстремен климат.

В България междинната цена на продаваната на свободния пазар електрическа енергия за днешния 25 юни е 397,80 лв. за мегаватчас - стойност, невиждана от 2022 година, когато имаше и пробиви над 1000 лева./MWh. За съпоставяне, през вчерашния ден (24 юни) токът за индустриалните консуматори и тези, избрали да го купуват от борсата, беше за под 240 лева за мегаватчас.

Днес в слота 20:00 - 21:00 цената доближава 825,22 лева./MWh. Причината тогава токът да е най-скъп е, че от системата отпадат фотоволтаичните централи (около и над 50% от генериращите мощности денем по данни на Електроенергийния систематичен оператор), до момента в който температурите остават високи и дружно с тях - потреблението на електрическа енергия за изстудяване.
 Код
Код " Червено ": Най-скъпият ток в Европейски Съюз е в България и Румъния

У нас през днешния ден има слотове с цена от близо 600 лв. на мегаватчас

Освен това, сега АЕЦ " Козлодуй " работи единствено с един реактор - шести блок е спрян за ремонт. Няма и системи за предпазване на сила от ВЕИ.

Абсолютно същата е междинната цена на тока и в Румъния, като аргументите са сходни - вечер е горещо, няма ток от слънце, а локалната атомна централа не работи на цялостна мощ.

Има обаче още нещо, което способства за комплицираната (и скъпа) обстановка на свободния пазар на ток.

Трансгранична волтова дъга

Ако през предходната седмица при по-ниски цени тези у нас бяха най-солените в Европейски Съюз, то сега България и Румъния си разделят едвам третото място. Абсолютен " първенец " е Хърватия с 289,08 евро за мегаватчас - 141% скок на дневна база. На второ място е Унгария с 224,17 евро за мегаватчас - повече от двойно по-скъпо по отношение на през вчерашния ден.
 Най-големите източници на електрическа енергия в Европа по страни
Най-големите източници на електрическа енергия в Европа по страни

Една от огромните страни много сполучливо се оправя с прехода към възобновими енергийни източници

Това се случва след невиждания от 20 години срив на европейската електропреносна мрежа. В петък всички в Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина и част от потребителите в Хърватия останаха без ток за часове при 40-градусов зной. Електропреносните мрежи на страните в района са свързани, само че високите температури им се отразяват и покачват риска от повреди.

Европейската организация на преносните оператори ENTSO-E стартира следствие. Според албанските управляващи 400-киловолтов далекопровод е излязъл от строя поради пожар. Анализът на босненския ЕСО обаче демонстрира, че казусът е почнал от друго трасе в Албания - това, което я свързва с мрежата на Гърция. Освен това сходен случай е бил избегнат ден по-рано единствено поради бързата реакция на диспечерите в някогашната югорепублика.

В същото време от платформата за наблюдаване на мрежите Gridradar заяви за профилираното издание Montel, че три минути преди " пагубната щета ", звеното за наблюдаване в сръбската столица Белград е докладвало за дефицит на сила. В същото време наподобява е имало свръхпредлагане на електрическа енергия на гръцкия остров Крит.

" В този миг е бил пресечен значим електропровод и още електропроводи са излезли от строя (вероятно заради претоварване) и са довели до пагубното спиране на електрозахранването ", показват от Girdradar.

Проблемите явно не са изцяло преодолени и това е видно по високата цена на тока на борсата в Унгария - точно през нея минава доста от електрическата енергия (в това число и от Румъния и България), която по-късно се изнася към намиращата се в недостиг Хърватия, разяснява пред " Капитал " брокерът на електрическа енергия от ТФС Васил Вангелов.

По мотив цялата обстановка от чешката софтуерна компания Nites Group разясниха в обществените мрежи, че случаят потвърждава, че " мрежите в нашия район към момента не са задоволително интелигентни ".

Затова и модернизацията би трябвало да стартира незабавно: " Интелигентните мрежи, благодарение на цифрови принадлежности като изкуствен интелект и интелигентни софтуерни платформи AMM и MDM, са в положение да предсказват и предотвратяват този тип събития и да оказват помощ на доставчиците на сила да ръководят несъразмерното търсене и натоварване, както на равнище транспорт, по този начин и на равнище систематизиране ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР