Когато Царят беше премиер, дойде на посещение, също като премиер,

...
Когато Царят беше премиер, дойде на посещение, също като премиер,
Коментари Харесай

Как истинският Берлускони удари Царя и анти-козлодуйската пропаганда с 3 думи: Свидетелство

Когато Царят беше министър председател, пристигна на посещаване, също като министър председател, в София. Нямаше публична опция да се направи изявление с него за български публицист, само че в никакъв случай невъзможното не ме е плашело и измислих метода да го сторя.

 

Вместо в Министерския съвет, взех решение да го нападам с въпроси на срещата му с италианския бизнес в България, която се организира в Интерпред. Понеже приказвам езика и имах познати, около тях се вмъкнах на закритото за български публицисти събиране.

 

Берлускони търпеливо изслуша словото на Симеон на съвършен дворцов италиански и му се възхищаваше, тъй като самият не би могъл да приказва по този начин. После стана, обърна се към Н.В., разкопча си двуредното сако – непокътната негова марка, сподели и си поглади шкембето, и рече:

 

„ Ето това е министър председател на просперираща страна, а вижте се какъв сте слабоват, Ваше Величество ”.
После Кавалерът, както го назовават сънародниците му, приказва на предприемачите и в края се обърна към пътуващите с него италиански публицисти, в случай че имат нещо да го питат.

 

Докато мъдруваха, аз за всеобща изненада излязох от прикритие и незабавно взех думата. Зададох му няколко въпроса, измежду които основния тогава за всички българи за затварянето на 4 реактора в Козлодуй в подмяна на приемането на нашата страна в Европейския съюз, както се представяше обстановката от тогавашното държавно управление и неговия евроминистър Кунева с външния Паси.


 

„ Какво е Козлодуй ”, попита ме на собствен ред Берлускони. Направи го откровено и персонално, както постоянно, като същински сърдечен човек, какъвто по всичко проличава, че беше, изключително забелязан и слушан онлайн.

 

И това беше задоволителен коментар за интереса на Италия, която съгласно тукашната агитация бе една от страните, искащи затваряне. Всички схванаха, че няма такова нещо, че на премиера на третата стопанска система в Европейски Съюз й е все тая.

 

После с Царя му подсказахме, че става дума за АЕЦ. Симеон Сакскобургготски му прошепна, само че по микрофоните пред тях се чу: „ атомна централа ”, Берлускони не го разбра, погледна ме, а аз прецизирах с признатата на италиански дума за подобен обект „ нуклеарна ”. Той кимна в символ на възприемане и  създаде някакъв изкусен отговор.

 

Пък след това, схванал, че е излязъл отвън предстоящото от домакина благозвучие, пред всички ми сподели: „ Моето момче, виждам, че ти е забавно да си приказваме, но я дай да чуем какво ще ме пита тоя грозния, дето си го повеждам от Италия да ми досажда ”, и уточни към един от италианските ми сътрудници.
След като завърши формалната част и той слезе при публиката, се поздравихме и от близко, като май не му стана прекомерно прелестно, че нямаше по какъв начин да отместя погледа си от възбоядисаната му коса.

 

Публикувах изявлението в Монитор. Стана в последния миг, защото срещата беше по здрач, а броят чакаше единствено мен. Бяха надценили чудодейните ми благоприятни условия, като бяха оставили цяла страница, пък имахме действителен текст за половинка.  


 

 Диктувах аз по мобилния и се прибрах у дома. Включих тв приемника и изпаднах в ступор, когато – без въобще да си създадат труда да ревизират обикновени обстоятелства, водещите на новинарската емисия Гена Трайкова и Венелин Петков, които УЖ минават за огромни експерти, та чак четат и лекции по занаята, оповестиха, че е допустимо да е аварирал самолетът на Берлускони на връщане от България.

 

Казаха го, до момента в който всички международни медии към този момент бяха предали, че първо става дума за злополука в Милано, Берлускони – като министър председател, пристигна от Рим и се върна отново там, в столицата на Италия.

 

Второ, при касатрофата, както към този момент бяха предали италианските и другите медии, става дума за дребен частен аероплан, не за огромен държавен, с какъвто той бе дошъл Кавалерът с делегацията си.
Да не приказваме, че времето не би му стигнало да прелети от приключването на срещата в Интерпред досега и часа на злополуката.

 

Разлики, които най-малко Гена, като приключила, също като мен, Италианския колеж може и би трябвало да прави. Особено пък като ползваща този език с всички прелестни медии, работещи на него.

 

Не можех да допускам, че това е допустимо в бТВ – беше истински пестник за специалността, просълзен за обръщението на преднамерено негоден италиански на Нери Терзиева в моменти на обезсърчение: „ Журналистико, мио ”...


 

Такава една разлика в стандартите.

Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР