Когато температурните аномалии на морската повърхност в критични части на

...
Когато температурните аномалии на морската повърхност в критични части на
Коментари Харесай

Какво е супер Ел Ниньо?

Когато температурните аномалии на морската повърхнина в сериозни елементи на Тихия океан се затоплят до най-малко 2 °C или повече над нормата, се смята, че е в ход супер Ел Ниньо. < /p>

Супер Ел Ниньо се смятат за редки, защото светът е записал единствено три от тези събития от 50-те години на предишния век.

Въпреки общия им тип, събитията на Ел Ниньо не са сходни и NOAA споделя, че метеорологичните модели могат да доведат до разнообразни въздействия.

Известно е, че класическите събития Ел Ниньо провокират бурно време в южния пласт на Съединени американски щати, до момента в който в северната част на страната изискванията са по-малко сходни на влакче в увеселителен парк. < /p>

Големи събития през 1982-83 година и 1997-98 година доведоха до повече от 150 % от междинните превалявания в Голдън Стейт. Въпреки това рекордният Ел Ниньо през 2015-16 година докара до по-малко превалявания от нормалните по време на несъбитие.

NOAA разгласи, че последното събитие Ел Ниньо е в ход през юни – първото, следено по целия свят от 2019 година насам.

Както е типично, когато събитието стартира, аномалиите на температурата на водата в източната и централната част на Тихия океан се смятаха за единствено 0,5-1 ° C над естественото, само че тази особеност е повишена до сред 1-2 °C, което прави събитието умерено по темперамент.

Отчитане на междинна температура на океана над 2 °C би направило събитието мощно, само че определянето на пика на аномалията е предизвикателна идея.

Десетки компютърни модели се извършват с разнообразни вариации, с цел да се дефинира положението и да се предскажат бъдещи цикли на Ел Ниньо-Южна вибрация (ENSO), само че тези компютърни резултати са много неубедителни, с цел да се каже, че събитието Ел Ниньо през 2023-24 година в миналото ще доближи значимия предел.

Друг знак, че моделът на Ел Ниньо не следва типичната скица и може да бъде по-голямо предизвикателство за синоптиците, е количество тропическа интензивност, следена по целия свят.

По време на предходни събития най-малко един океан е видял понижаване на интензивността, само че това не е бил казусът през 2023 година с наднормални обединения на тропически циклони в Атлантическия океан, Тихия и Индийския океан.

Синоптиците споделят, че епизодите на Ел Ниньо и Ла Ниня нормално не престават сред девет и 12 месеца, само че двойните или даже тройните спадове могат да удължат положението с години.


Оригинален източник на публикация: Какво е супер Ел Ниньо?

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР