Когато Тайван вдигна тревога миналия месец заради рекорден брой китайски

...
Когато Тайван вдигна тревога миналия месец заради рекорден брой китайски
Коментари Харесай

Как Китай се бие в сивата зона срещу Тайван

Когато Тайван подвигна паника предишния месец поради рекорден брой китайски изтребители, пресичащи неофициалната граница сред тях, Пекин сподели, че линия не съществуваше.

103-те бойни самолета, с които Китай прелетя покрай Тайван – 40 от които влязоха в зоната за идентификация на противовъздушната защита на острова (ADIZ) – бяха още една ескалация в китайските военни игри.

Пекин, който от дълго време претендира за Тайван, през миналата година неведнъж репетира обкръжаването на самоуправляващия се остров с бойни самолети и кораби на флота. Военните учения взеха изключително застрашителен поврат в светлината на обещанието на Китай да се „ сплоти “ с Тайван.

Досега маневрите не съумяха да реализират навлизане и останаха в сива зона, което е боен представител за тактики, които попадат сред войната и мира.

Но Тайван в този момент е огнище в трансформиралите се в нестабилни връзки сред Съединени американски щати и Китай – и анализаторите споделят, че тактиката на сивата зона е част от тактиката на Пекин да управлява Тайпе без да стреля един изстрел.

Какво се пробва да реализира Китай? < /h2>

Тактиките за водене на война в сивата зона са ориентирани към намаляване на съперника за нескончаем интервал от време - и тъкмо това се пробва да направи Китай с Тайван, споделят наблюдаващи.

Чрез постоянно секване на тайванската Противовъздушна отбрана, Пекин тества до каква степен ще стигне Тайпе, с цел да я укрепи, споделя Алесио Паталано, професор по война и тактика в Източна Азия в Кралския лицей в Лондон.

ADIZ се самодекларира и механически се смята за интернационално въздушно пространство, само че държавните управления го употребяват за наблюдаване на непознати самолети.

Тайван рутинно изпраща бойни самолети, с цел да предизвестява китайските самолети в своята Противовъздушна отбрана - отговор, който може да натовари ресурсите на Тайван в дълготраен проект, сподели проф. Паталано.

Но това не е единствената цел – или изгода. От една страна, ученията разрешават на Китай да тества личните си качества като съгласуваност на силите и наблюдаване, съгласно анализатори. И две те се вписват в модела на Китай за нормализиране на възходящите равнища на боен напън върху Тайван, с цел да се тества отбраната на последния и интернационалната поддръжка за острова.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР