Когато става въпрос за здраве и продуктивност, не е важно

...
Когато става въпрос за здраве и продуктивност, не е важно
Коментари Харесай

Всеки от нас е делфин, лъв, мечка или вълк според навиците си за спане

Когато става въпрос за здраве и работливост, не е значимо единствено какво вършим - вярно хранене, спортуване и т.н, а и по кое време го вършим.

Хронобиологията е просвета, която учи биологичните ритми в природата и в човешкия организъм. Изследва и по какъв начин да организираме денонощието си по този начин, че да пасва на неповторимия ни вътрешен темп, наименуван хронотип.

Според психолога и експерт по съня доктор Майкъл Бройс, има четири хронотипа, които той назовава с имена на животни - " делфин ", " лъв ", " мечка " или " вълк ". По думите му близо 50% от хората са " мечки ", а останалите се поделят сред другите три вида. Разделението е съгласно навиците и желанията, свързани със спането.

Ето какво е особено за тези четири групи:

1. " Делфин ". Хората от този вид спят извънредно леко, елементарно се будят и постоянно страдат от бодърствуване. Според Бройс идеалният темп за тях е да стават към 6:30 сутринта и да си лягат към 23:30 ч.

2. " Лъв ". Тези хора се будят доста рано и то с огромна сила. Но в ранните часове на вечерта към този момент се усещат изтощени. Психологът ги поучава да стават към 5:30 ч. и да си лягат към 22:30 ч.

3. " Мечка ". Техният вътрешен часовник следва придвижването на слънцето. Те имат потребност от 8 часа сън, с цел да са пълноценни. Препоръчително е да стават към 7:00 ч. и да си лягат към 23:00 ч.

4. " Вълк ". На представителите на този вид им е доста мъчно да стават рано. Те се усещат най-продуктивни вечер. Бройс поучава да стават към 7:30 ч., даже да им се наложи да си нагласят няколко аларми, и да си лягат към среднощ.

Специалистът има и общ съвет към всички групи - в случай че желаете да имате здрав сън, не ползвайте електронни устройва най-малко час преди лягане.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР