Когато става въпрос за национални движения и дейци през ХХ

...
Когато става въпрос за национални движения и дейци през ХХ
Коментари Харесай

БНС с лекция: Сукарно и националистическо движение в Индонезия

Когато става въпрос за национални придвижвания и дейци през ХХ век, надали някой би помислил за Индонезия . А и като цяло историята на азиатската страна е безусловно непозната в България. Но за какво тя би провокирала интереса на българския националист? Това пишат от Българския народен съюз /БНС/ в известие до медиите. 

Основната причина е в процеса по построяването на национална еднаквост на една млада, постколониална страна , формирана от толкоз пъстра комбинация от етноси и религии. Ние следим този развой на доста места по света през ХХ век и осветяването му ще ни помогне да разберем огромна част от събитията и споровете в днешно време.

Индонезия е най-многолюдната страна мюсюлманска страна в света , само че нейният ислям е доста друг от близкоизточния, който познаваме.

Създадена върху основата на нидерландска колония след Втората международна война , Индонезия съдържа нации, етноси и племена от разнообразни раси, религии и култури. Без история, на която да се опре, младата страна измисля своя национална идеология.

Начело застава Сукарно (Кусно Сосродихарджо), който слага основите на индонезийския шовинизъм и дружно с изобретяването на индонезийския език. Страната е безумно бедна и раздирана от големи вътрешни несъгласия , а в същото време Студената война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики е разразена с цялостна мощ.

През 60-те години Сукарно поема ляв политически курс, предоставяйки поддръжка и отбрана на Комунистическата партия на Индонезия , което води до мощно неодобрение у военните и ислямистите. Освен това той подхваща поредност нападателни външни политики под претекста антиимпериализма с помощ от Съветския съюз и Китай. Негов военачалник, по подобен метод на Пиночет и Алиенде в Чили, го смъква от власт. Става дума за доста по-десния и националистически лидер със сходно звучащо име, ген. Хаджи Мухамад Сухарто .

Лекторът, Георги Драганов, ще прегледа в детайли живота и делото на двамата свързани от живота и политиката деятели на индонезийската страна и национална теория., оповестиха още от БНС. 

Божидар Божанов: Оставиха бухалката в ръцете на Пеевски!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР