Открит е радиоктивен америций в Пловдив! ДАНС, МВР и прокуратурата

...
Открит е радиоктивен америций в Пловдив! ДАНС, МВР и прокуратурата
Коментари Харесай

Открит е радиоктивен америций в Пловдив! ДАНС, МВР и прокуратурата с мащабна акция

Открит е радиоктивен америций в Пловдив! ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата с огромна акция.

Голямо количество от радиоактивния изотоп на радиокативния метал америций е открит при спецоперация на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Химичният детайл е извънредно безценен и съгласно източници на Българска национална телевизия е открит и конфискуван от къща в Карлово през вчерашния ден следобяд.

По време на интервенцията на сътрудниците от ДАНС и спецполицаите от Министерство на вътрешните работи са съдействали и пожарникари със особено съоръжение. Америцият има йонизиращо излъчване и затова би трябвало да се съхранява и транспортира при специфични условия.

Очаква се през днешния ден следобяд в Окръжната прокуратура в Пловдив да бъде дадена повече информация от вътрешния министър Атанас Илков, ръководителя на ДАНС Пламен Тончев и окръжния прокурор Ваня Христева. Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана персонално от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

SafeNews напомня, че химичния детайл Америций (Am) (на латински: Americium) е изкуствено получен радиоактивен химичен детайл от групата на актинидите, 95-ият детайл в периодическата система на детайлите.

История

Елементът е получен изкуствено през 1944 година от екипа на Глен Сиборг от Бъркли, Калифорния в Металургичната лаборатория на Университета в Чикаго, като част от Проекта „ Манхатън “.

Свойства

Америций е метал със сребристобял цвят, ковък и сферографитен. Свети в тъмното. Точка на топене – 1175°C.

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в: България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР