Когато става въпрос за интервю за работа, няма нищо по-важно

...
Когато става въпрос за интервю за работа, няма нищо по-важно
Коментари Харесай

Това е клише!

Когато става въпрос за изявление за работа, няма нищо по-важно от първото усещане. Най-вероятно сте добре осведомени със листата от гафове, които би трябвало да избягвате непременно, като да вземем за пример да закъснеете за изявлението или пък да се държите неуважително с рецепциониста. Също толкоз значимо обаче е и да избягвате клишираните отговори, които понижават доста шанса ви да получите мечтаната позиция.

Като човек, който е водил не едно и две изявленията за работа,(а и създател и основен изпълнителен шеф на организацията за набиране на персонал), аз съм чувал голям брой клиширани отговори, които скапват усещането ми от претендентите за поста. Ето и някои от най-често срещаните:

1. „ Не просто извършвам отговорностите си, аз ги надхвърлям “

Аз имам вяра в това, че подбора на думите, които използваме, въпреки и в огромна степен неволен, е в действителност индикативен за нашето желание и метод на мислене - хората мислят това, което споделят, и споделят това, което мислят. Когато чуя някои да споделя, че преизпълнява отговорностите си, постоянно оставам с усещането, че той е или неопитен, или просто е следващият несъвършен чиновник, който има нереалистична визия за личните си благоприятни условия.  Никога обаче тази фраза не ме навежда на мисълта, че съм разкрил неповторим гений, който ще позволи всички проблеми на компанията.

Какво тъкмо имам поради с това? Ако един човек има вяра в концепцията, че постоянно преизпълнява своите отговорности, то това значи, че останалите най-вероятно го подценяват. Ако се справяш по-добре от предстоящото с всяка задача, с която се захващаш, това демонстрира, че хората не са имали изключително огромни упования за теб през цялото време. Това от своя страна води до въпроса, каква е била повода другите да са се съмнявали в качествата на този човек, а това е нещо, което не желаете да се пита вашият потенциален шеф.

2. „ Винаги давам 150% от себе си в работата “

Когато чуя тази фраза, постоянно споделям на претендента за работа, че има потребност от пренастройка на своите настройки. Човек не може да даде 150% от себе си, тъй като той не работи един до друг с някакъв клонинг, който разполага с 50% от неговите качества. Когато кажете нещо сходно, и изключително в случай че не дадете съответен образец, с който да подкрепите изказванието си, това ви кара да звучите неискрено и от време на време даже надменно. В множеството случаи, крайният резултат от тази настройка е завишаване на упованията, последвано от огромно отчаяние, когато те не биват покрити.

3 „ Наистина обичам тази компания “

Сериозно? Какво тъкмо обичате в компанията, в която кандидатствате за работа? Можете ли да разкажете освен това за нея от това, което може да прочетете в категория „ за нас “ на нейния уебсайт? Всеки интервюиращ приема по дифолт, че имате позитивно мнение за компанията, откакто сте кандидатствате за работа в нея, тъй че няма потребност да заявявате очевидното. Ако желаете да покажете, че познавате добре компанията, то би трябвало да се фокусирате върху това, което вие може да и предложите и метода, по който вашите умения и качества ще допринесат за постигането на нейните цели.

Най-добрият метод да опознаете едно работното място е като говорите с хората, които работят там. Питайте чиновниците на компанията какво мислят за нея. Какви са минусите на работата там и какви са преимуществата. Какво може да бъде усъвършенствано. Единствено откакто сте създали всичко това ще можете да кажете, че в действителност обичате тази компания.

4. „ Аз съм работохолик и същински отборен състезател “

Може да мислите, че това е нещо, което вашият евентуален шеф желае да чуе, само че аз ви споделям, че не е по този начин.

„ Аз ще работя по-здраво и ще реализира повече от всеки различен член на този екип. Ще се продължа да се изучавам и ще се развия по-бързо от моите сътрудници. Когато е належащо ще работя и след края на работното време, с цел да реализира задачите си “, това желая да чуя аз.

Хората обаче не споделят тези неща, тъй като не са подготвени да изпълнят обещаното на по-късен стадий. Това не значи обаче, че търся работохолици, които да работят без отмора. Търся хора, които са откровени, както с мен, по този начин и със себе си, и които могат да обяснят ясно и съответно метода, по който ще допринесат за растежа на компанията. Във всяка връзка, рано или късно лъжите излизат нескрито. За това е значимо да казвате истината и да се придържате към думите си.

5. „ Имам око за детайлите “

Ако твърдите това, то най-добре е да сте осведомени със всяка дребна детайлност за вашата работа и екип. Какво се е случило през последния месец, какви са били резултатите за миналото тримесечие и какви са упованията за идната година? От къде произтичат проблемите, пред които е изправена компанията, и какви са аргументите за нейните триумфи?

Като шеф желая да видя съответни доказателства за изказванието. Това значи никакви правописни неточности във вашата автобиография и присъединяване в планове и реализирани резултати, които демонстрират вашето внимание към детайла. Като претендент, на вас се пада отговорността да ми докажете всичко това.

6. „ Мисля, че това е място, което ще ми разреши да изучавам и да се развъртвам “

Добре, а в този момент ми кажи какво значи това за компанията. С какво ще допринесеш за нейния триумф? Ние вършим пари като усилваме приходите или посредством понижаване на разноските, какво ще направиш, с цел да ни окажеш помощ да реализираме едно от тези неща?

В последна сметка тази фраза е фокусирана върху вашето персонално развиване, вместо върху това на компанията, а както знаем, работодателите се интересуват повече от второто. Когато кандидатствате за работа, постоянно би трябвало да се фокусирате върху потребностите и задачите на компанията и това, което тя може да завоюва, в случай че вие станете част от нея.

Не забравяй, че вашата задача е да убедите интервюиращия, че вие сте най-хубавото решение на техния проблем и съвършеният претендент за поста. Съсредоточете се върху това и ще останете сюрпризирани от това какъв брой надалеч в действителност може да стигнете.

Том Гимбъл , създател и основен изпълнителен шеф на организацията за набиране на личен състав LaSalle Network, за FastCompany.com.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР