Когато става дума за типове мъже, може би се сещате

...
Когато става дума за типове мъже, може би се сещате
Коментари Харесай

Учени разкриха трите типа мъже - вижте от кой сте

Когато става дума за видове мъже, може би се сещате за алфа или бета мъже. Но ново изследване разкрива три нови категории неустрашимост, към които съгласно учените се причисляват всички мъже.

Екип от Университета на Британска Колумбия изследва 92 хетеросексуални мъже от разнообразни културни среди и открива три вида неустрашимост.

Според откривателите неотрадиционалистите значително следват обичайните функции на половете, до момента в който егалитарните мъже се стремят към по-равностойно партньорство.

В същото време прогресивните мъже организират постоянни диалози с партньорката си, с цел да контролират кой какво прави.

Какъв е вашият жанр на неустрашимост? 
Неотрадиционалисти - Мъже, които значително следват обичайните функции на половете, като да вземем за пример ролята на снабдител и бранител във връзкатаЕгалитарен - Мъже, които се стремят към по-равностойно партньорство, с акцент върху взаимността и измеримите ползиПрогресивни - Мъже, които работят за създаване на равнопоставеност сред половете в партньорството посредством постоянни, целенасочени диалози с партньорката си, с цел да поправят кой какво прави
В проучването екипът си слага за цел да изследва по какъв начин стиловете на неустрашимост въздействат върху интимните партньорски връзки. 

Д-р Джон Олиф, началник на изследването, съобщи: " Целта ни беше да разберем по какъв начин другите видове неустрашимост образуват взаимоотношенията на мъжете и тяхното психологично здраве. 

Това, което открихме, е, че тези видове неустрашимост са свързани с разнообразни преимущества, както и с провокации.

Изследователите са проучили 92 хетеросексуални мъже на възраст от 19 до 43 години, които са попълнили въпросници за оценка на техния жанр на неустрашимост. 

Резултатите разкриват, че всички попадат в една от трите категории.

Първо, мъжете, които значително следват обичайните функции на пола, като да вземем за пример да бъдат снабдител и бранител във връзката, са класифицирани като неотрадиционалисти.

В същото време мъжете, които се стремят към по-равностойно партньорство, с акцент върху взаимността и измеримото предоставяне и взимане, са класифицирани като егалитаристи. 

И най-после, мъжете, които работят за създаване на равнопоставеност сред половете в партньорството посредством постоянни, целенасочени диалози с партньорката си, с цел да се контролира кой какво прави, се дефинират като прогресивни. 

Например мъжете, които интензивно предизвикват равенството сред половете и обществената правдивост, оповестяват за усъвършенствано психологично благоденствие. 

За разлика от тях мъжете, които оспорват тези идеали, могат да се сблъскат с изолираност или рецензия от страна на другите, което може да повлияе на психологичното им здраве. 

Междувременно изследването откри, че някои мъже с егалитарен жанр към момента се затрудняват да схванат концепцията за реализиране на тъждество сред половете посредством прецизно систематизиране на домашните задания 50 на 50.

Тези промени и стрес се отразяват на психологичното здраве - споделя доктор Олиф. 

" За да насърчим значима смяна, би трябвало да се обърнем към структурите, които въздействат върху държанието на мъжете.

Екипът се надява, че откритията ще проправят пътя към по-здравословни взаимоотношения.  

Макар че мъжете стават все по-ангажирани в насърчаването на равенството сред половете, малко се знае за това по какъв начин по-младите мъже работят за построяването на партньорства в персоналния си живот - добави доктор Олифе. 

" Надяваме се, че с това проучване сме помогнали да се очертае това неразучено пространство и да се уточни пътят напред към по-здравословни взаимоотношения, които предизвикват здравето на мъжете, техните партньорки и фамилии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР