Когато става дума за най-голямото яйце, което светът е виждал,

...
Когато става дума за най-голямото яйце, което светът е виждал,
Коментари Харесай

„Нещото“: Второ най-голямо яйце в историята

Когато става дума за най-голямото яйце, което светът е виждал, битката сред влечугите и птиците е доста жестока. Това на слонската птицата претендира за първото място – само че „ Нещото “, намерено от учени в Антарктида, е на второ и идва от напълно друг тип животно.

 Aepyornis maximus

Слонската птицата

Яйцето с размери на футболна топка на антично морско влечуго от преди към 66 милиона години бе намерено в Антарктида и стана първото известно фосилно яйце с мека черупка, оставено на континента, като се счита, че е снесено от мозазавър.

„ То е от животно с размерите на огромен динозавър, само че е изцяло друго от динозавърско яйце “, споделя в изказване водещият създател Лукас Легендре, постдокторант в Училище за геонауки Джаксън към Тексаския университет в Остин. „ То наподобява най-вече на яйцата на гущери и змии, само че е от в действителност великански родственик на тези животни. “

Предполага се, че бебето мозазавър се измъква от яйцето напълно малко след снасянето му.
Снимка: Франсиско Хуейхалео, 2020 година

Досега се смяташе, че гигантските морски влечуги от креда не са снасяли яйца, само че мистериозното кожено кълбо наподобява опонира на това. Учените назовават сходната на камък вкаменелост с размери повече от 28 на 18 см просто „ Нещото “.

„ Видимо нагънатото “ яйце с тънка черупка е измежду най-големите, които в миналото са били описвани – отстъпва единствено на яйцето на птицата слон – и структурата му е сходна на множеството съществуващи гущери и змии. Това демонстрира, че този, който го е снесъл, е от яйцеживороден тип – при който яйцето се развива в майката и се излюпва незабавно след снасянето му.

Същото не се отнася за гигантските слонови птици. Те в миналото са били необятно публикувани в Мадагаскар, тежали са 500 кг. и са били високи 3 метра – те са толкоз огромни, че се счита, че едно яйце би могло да изхрани цяло човешко семейство.

 Denis Bourez - Natural History Museum, London (8900355257)

Мощното яйце на слонската птица е това парче черупка вляво.
Снимка: Природонаучен музей, Лондон, качена от SunOfErat, CC BY 2.0, посредством Wikimedia

Подобно на днешните птици, яйцето на слонската е имало твърда черупка, за разлика от меката, която нашият мозазавър е оставил в Антарктида. Като най-големите яйца, които планетата в миналото е виждала, тези на това гигантско пиле са стигали дължина 33 сантиметра и размер 8,5 литра. Според Книгата на върховете на Гинес това се равнява на седем щраусови яйца, 183 кокоши яйца или над 12 000 яйца на колибри, което го прави най-голямата единична клетка, за която е известно, че е съществувала на Земята.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР