Когато става дума за либерално отношение към наркотиците, Холандия е

...
Когато става дума за либерално отношение към наркотиците, Холандия е
Коментари Харесай

Необичаен метод: Тази държава плаща на екип да тества наркотици и да представя резултатите

Когато става дума за демократично отношение към опиатите, Холандия е една от първите страни, за които човек се сеща. И с право. Не единствено прословутите кофишопове носят славата на " Ниската земя " в това отношение, само че и самото отношение на управляващите към казуса. Холандските управляващи от дълго време избират да работят по линията на предварителна защита на използването на опиати и обучение, вместо да употребяват рестриктивния метод със забрани и присъди за приложимост и разпространяване.

Важен миг в тази политика на Холандия е образованието. Затова и локалното министерство на образованието, културата и науката не пести средства за стратегии, които целят да образоват младите за особеностите и заплахите, които опиатите провокират.

Така се стига и до някои планове, финансирани от държавното управление, които в очите на чужденците са по-скоро скандални.

Такъв е и казусът със споснорираният от холандската страна YouTube канал DrugsLab, в който екип от трима души тества резултата всевъзможни опиати върху човешкия организъм, а по-късно показва резултатите пред публиката.

Нели Бенър, Бастиан Росман и Рен Полман са трите водещи лица зад канала. Наскоро те DrugsLab означиха 500 хиляди почитатели в YouTube, а шоуто им към този момент не се лимитира единствено до Холандия.



Концепцията зад DrugsLab е елементарна. Зрителите оставят мнения във видеоклиповете на канала с оферти за нови опиати, които триото да тества. Всяка седмица екипът избира някое от предложенията и по-късно един от тях го тества персонално пред камерата, до момента в който е обвързван с сензори за телесна температура, пулс и така нататък

Тримата са пробвали всевъзможни типове опиати, в това число кокаин, салвия, спийд, MDMA, пейот и така нататък Във всеки епизод на DrugsLab водещите разискват опиата, който ще пробват - неговите резултати, рискове и също по този начин дали е добре да се заобикаля смесването с други вещества.

Видеата са на холандски, само че са налични и надписи на британски за фенове от чужбина.



Паралелно с това шоуто се излъчва и по публичната телевизия като част от програмата " Spuiten en Slikken ", която е с младежка устременост и преглежда всевъзможни тематики, които са забавни на младите.

DrugsLab се приближава до известна степен в холандската просвета, която обичайно приема по-лекото законодателство по въпроса, а настройките му към опиатите са по-скоро като към забавление с което би трябвало да се внимава, колкото към огромна заплаха за обществото.



Последните данни за използването на опиати в Европейския съюз демонстрират, че спокойният метод на Холандия може да играе позитивна роля в предотвратяването на смъртни случаи, свързани с опиати. Според отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманията страната има измежду най-ниските проценти (pdf) за смъртност, породена от опиати и корист с опиати спрямо останалите страни от Европейски Съюз.

Същевременно Холандия се радва на едни от най-ниските равнища на приложимост на тежки опиати в цяла Европа.

От триото считат, че техният канал е част от тази положителна наклонност точно поради информацията, която дава по тематиката за опиатите.

" Информирането е по-добър вид от мълчанието. Все отново живеем във време, когато всеобщо младите по този начин или другояче се сблъскват с опиатите ", споделя Нели Бенър.



Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР