Когато снегът се стопи и цветята започнат да цъфтят, много

...
Когато снегът се стопи и цветята започнат да цъфтят, много
Коментари Харесай

Пролетно почистване на финансите: Съвети за организиране на бюджета

Когато снегът се стопи и цветята стартират да цъфтят, доста от нас се замислят за положително пролетно разчистване на домовете си, разходкина намерено и всичко действия, които студената зима не ни е разрешавала да правим. Но мислили ли сте за пролетно разчистване на финансите си? В края на краищата е също толкоз значимо да подредите бюджета си, колкото и да почистите дрешника си. Някои хора стартира от пролетта да спротуват, с цел да са подготвени за лятото, тогава за какво да не стартираме да приготвяме бюджета си още от в този момент за месеците, в които най-често използваме годишния си отпуск? В тази публикация ще ви дадем няколко съвета по какъв начин да организирате бюджета си и да въведете ред във финансите си.

Инфлацията: чудовището под леглото

Първото нещо, което би трябвало да вземете поради при пролетното разчистване на финансите си, е положението на инфлацията. Инфлацията е като чудовището под леглото - знаете, че е там, само че се пробвате да го игнорирате. Но в случай че го игнорирате, то няма да изчезне. Инфлацията може да окаже доста въздействие върху бюджета ви и е значимо да я вземете поради, когато планирате финансите си. Настоящата обстановка несъмнено не е в интерес на бюджетите ни и по тази причина не може да разчитаме на старите си финансови привички.

Инфлацията е темпът, с който се покачват цените. Когато инфлацията е висока, цената на стоките и услугите се усилва и парите ви няма да имат същата покупателна дарба както преди. Например, в случай че предходната пролет сте купували литър мляко за под 2 лв., а тази за защият артикул давате 3, то чудовището от под леглото несъмнено се е равихрило във вашата стая.

И по този начин, какво можете да извършите, с цел да се преборите с инфлацията? Един от разновидностите е да потърсите способи да намалите разноските си. Това може да значи понижаване на дискреционните разноски или намиране на способи за икономисване на пари за неща като хранителни артикули и комунални услуги. Знаем, че е въпрос на чест някои хора да имат последния модел телефон, само че пролетното стягане на бюджета изисква малко повече дисциплинираност и по-малко консуматорство, изключително в случай че остарелият ви смарт телефон е единствено на една година.

Друга опция е да увеличите приходите си. Може да обмислите опцията да поемете работа на ненапълно работно време, да започнете странична активност или да поискате покачване на заплатата си.

Друг тласък да извършите пролетно разчистване на бюджета си е летният сезон, който също чука на вратата.

Друго нещо, което би трябвало да вземете поради при пролетното разчистване на финансите си, е идният летен сезон. Лятото е време за развлечение на слънце, само че може да бъде и скъпо. Ваканциите и фестивалите са скъпо наслаждение, а всеки има потребност от отдих.

Един от методите да се подготвите за летните разноски е да започнете да спестявате овреме. Направете лист на всички разноски, които очаквате, като да вземем за пример пътни разноски, билети за събития и рискови прекарвания, и по-късно преценете какъв брой ще коства всяко едно от тях. След това можете да съставите бюджет и да започнете да спестявате в сходство с него.

Друг метод да спестите пари за летните разноски е да търсите предложения и отстъпки. Много хотели, забележителности и фестивали оферират отстъпки при ранно закупуване на билети или за закупуването им онлайн. Можете също по този начин да потърсите предложения за пътешестване и настаняване, като употребявате уеб страници като Groupon или Airbnb.

Не забравяйте, че същинското наслаждение от пролетното разчистване идва когато приключите и домът ви ухае на чисто и всичко е подредено. Подредете разноските си през днешния ден, с цел да може лятото ви да ухае на благополучие.

Зимните сметки за електрическа енергия: минало (или не?)

Макар че зимата може да е зад тила ни, сметките за сила от студените месеци може би към момента са в действие. Зимните сметки за сила могат да бъдат забележителен разход и в случай че към момента не сте го създали, в този момент е моментът да предприемете ограничения за намаляването им.

За да спестите пари от сметките за сила е ви предлагаме да извършите дребни промени в ежедневните си привички. Например можете да изключвате осветлението и електрониката, когато не ги употребявате, да изключвате зарядните устройства от електрическата мрежа, когато не ги употребявате, и да вземате по-кратки душове, с цел да пестите топла вода. Знаем, че това е сходен съвет може да бъде насочен когато и да е на годината, само че какъв по-добър миг от пролетта, с цел да започнете да го вършиме? Двадесет минутният парещ душ може да бъде понижен до рамките на 5 минути и ви уверяваме, че капка по капка дълготрайният резултат ще бъде по-задоволителен от всяко изкисване в банята.

Забавната страна на бюджетирането

След като разгледахме сериозната страна на бюджетирането, дано да поговорим за занимателната. В края на краищата, бюджетирането може да бъде стресиращо, само че не е наложително да бъде единствено тъмно и безрадостно. Пролетното разчистване постоянно е по-леко и прелестно, когато слушаме музика, майтапим се с членове на фамилията или танцуваме буйно с метлата. Има ли причина същото да не се отнася и до пролетното разчистване и нареждане на бюджета ни?

На първо място, дано си признаем, че бюджетирането може да бъде досадно. Невинаги е елементарно да разберем къде отиват парите ни и по какъв начин да създадем по този начин, че да ни стигат и остават. Но в случай че съумеете да откриете хумора в обстановката, това може да направи процеса малко по-приятен.

Един от методите да извършите бюджетирането по-забавно е да го превърнете в игра. Поставете си предизвикателство, като да вземем за пример да видите какъв брой пари можете да спестите за седмица или месец. Защо не едно тридневно съревнование по сребролюбие с член на фамилията или пък състезание кой ще откри най-намаления артикул на пазара? Игрите и конкуренцията постоянно са от изгода, когато би трябвало да свършите нещо, което е част от света на възрастните.

Друг метод да внесете малко комизъм в съставянето на бюджета си е да дадете на бюджетните си категории занимателни имена. Вместо " хранителни артикули ", за какво не ги наречете " лов на храна "? Като един същински ловджия, без значение дали ще преследвате дебела телешка пържола в супермаркета или апетитен патладжан на зеленчуковия пазар, вие би трябвало да сте най-благоприятен и разумен. Вдетиняването от време на време прави страхотна работа, изключително когато на работа ви се постанова да сте сериозен възрастен.

И най-после, не забравяйте да се смеете на себе си. От време на време всички вършим неточности с парите си, без значение дали става дума за несъразмерни разноски за петъчно напиване или за забравяне да се заплати сметка в точния момент. Вместо да се самобичувате за това, пробвайте се да намерите хумора в обстановката. В края на краищата животът е прекомерно къс, с цел да одобряваме всичко толкоз съществено. Ако счупите вазата по време на пролетното разчистване, в случай че не е китайска антика от династията Шан, никой не чака от вас да си скубете косите до финален косъм. Погледнете и на бюджета си от занимателната му страна и тогава ще ви бъде по-лесно не просто да преживявате тежките загуби, само че и да вземате рационални фискални решения, без драмата от посрещането на нов сезон със остарели обувки да ви убие.

Организиране на бюджета

Сега, откакто се позабавлявахме, дано се върнем към сериозната страна на нещата и да поговорим за това по какъв начин да организирате бюджета си. Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да започнете:
Следете разноските си. Преди да можете да създадете бюджет, би трябвало да знаете къде отиват парите ви. Започнете да проследявате разноските си в продължение на месец или два. Можете да извършите това благодарение на електронна таблица или приложение за бюджетиране на смарт телефонът ви.

Категоризирайте разноските си. След като имате добра визия за това къде отиват парите ви, категоризирайте перата в бюджета и им дайте цели. Обичайните категории включват жилище, храна, превоз, развлечения и спестявания.

Поставете си финансови цели. Какво желаете да постигнете с парите си? Искате ли да изплатите задълженията си, да спестите за първична вноска за жилище или да създадете фонд за незабавни случаи? Поставете си съответни финансови цели и по-късно създайте бюджет, който ще ви помогне да ги постигнете.

Правете корекции при нужда. Бюджетът ви не е закрепен в камък или антична ваза от династията Шан. Ако установите, че имате прекомерно огромни разноски в някоя категория, коригирайте бюджета си, с цел да компенсирате това. Може би би трябвало да намалите храненето на открито или да намерите метод да спестите от покупките на хранителни артикули. Не се тормозете да прекроявате заложените рамки. Не сте шивач и не ви се постанова да режете единствено един път след 7 премервания.Придържайте се към бюджета си. Създаването на бюджет е едно, а спазването му - друго. Поемете ангажимент към себе си да спазвате бюджета си допустимо най-стриктно. Не забравяйте, че всеки икономисан лев е стъпка по-близо до финансовите ви цели. Ако започнете пролетно разчистване и спрете по средата нито ще изпитате удоволствието от чистотата на дома ви, нито ще съумеете да запазите изчистената част такава за дълго. Бъдете съществени!
В умозаключение пролетното разчистване и нареждане на финансите може да не е толкоз вълнуващо, колкото пролетното разчистване на дома, само че е също толкоз значимо. Като отделите време да организирате бюджета си и да въведете ред във финансите си, ще се подготвите за финансов триумф в дълготраен проект. А в случай че намерите метод да вкарате малко комизъм в процеса, още по-добре. Така че самоуверено се смейте, а по-късно се заемете със сериозната работа по бюджетирането. Банковата ви сметка ще ви благодари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР