Когато сметките биват компрометирани, това обикновено се дължи на факта,

...
Когато сметките биват компрометирани, това обикновено се дължи на факта,
Коментари Харесай

Оплакваш се от банката в социални мрежи? Ставаш мишена на измамници…

Когато сметките биват компрометирани, това нормално се дължи на обстоятелството, че клиентът споделя детайлности за себе си в интернет

Потребителите постоянно са най-слабото звено при банковите измами

Хората, които употребяват обществените медии, с цел да се оплачат от зародили проблеми с обслужването на своите банки, особени при сривове, несъзнателно се трансформират в доброволни цели за финансовите измамници, предизвестиха представители на правозащитните органи и промишлеността.

Най-пресният образец е казусът с клиентите на английската TSB, написа Ройтерс. Много от тях се оплакаха из обществените медии, откакто миграцията на компютърни системи в банката докара до блокиране на сметките на хиляди консуматори. Главният изпълнителен шеф на банката сподели предходната сряда, че броят на опитите за измами на клиенти на банката е скочил седемдесет пъти след срутва. В резултат, към 1300 клиента са „ ужилени ” – от сметките им липсват пари.

Според осведомени с следствията на TSB по отношение на скорошните измами, въпреки да е мъчно банката да знае сигурно по какъв начин тъкмо нарушителите получават информация за дадена сметка, интензивностите в обществените медии са проблем. Когато сметките биват компрометирани, това нормално се дължи на обстоятелството, че клиентът споделя детайлности за себе си в обществени медии и „ това се случва напълно непринудено ”.

Говорителят на TSB Супрет Томас съобщи, че банката предизвиква клиентите да бъдат деликатни по отношение на това какъв брой персонална информация споделят онлайн. „ Колкото повече информация се дава из тези уеб сайтове, толкоз по-лесно става за измамниците да откраднат самоличността ”, сподели тя.
още по тематиката
Специалистите по сигурност изясняват, че събития като срутва при TSB са съвършената „ въдица ” за измамниците – значително тъй като хората, употребяващи обществени медии, могат да се разпознават като клиенти на дадена компания. А това улеснява измамата.

„ Потребителите постоянно ще бъдат най-слабото звено, тъй че в случай че [измамниците] могат да намерят способи да нападат клиентите, те ще се възползват от тази опция ”, сподели Марк Нихоллс, шеф на Redscan – английска компания за киберсигурност.

След миграционните проблеми на TSB измамници-опортюнисти са разпратили подправени текстови известия и имейли до консуматори на банката, потвърждавайки, че са представители на банката. Клиентите на TSB са съобщили за 749 опита за фишинг през май, откакто проблемите в региона на осведомителните технологии на банката станаха необятно известни, в съпоставяне със приблизително по към 30 такива случая на месец, съгласно Action Fraud – английския народен информативен център за киберпрестъпления.

„ Установихме съществуване на подозрителна активност по Вашата сметка, по тази причина е нужно да потвърдите елементи за сметката си по-долу ”, гласи един от опитите за фишинг, получен от клиент на TSB и оповестен в Twitter в сряда. Получателят споделя, че е осъзнал, че това е опит за нелегитимна интервенция.

Nicholls – компания-специалист по кибернетичната сигурност – споделя, че по-голямата част от опитите за фишинг евентуално са относително „ несложни и опортюнистични ”. Това е повода, заради която сходни известия са получени от доста хора, които не са клиенти на потърпевшата банка. В такива обстановки обаче измамниците изпращат текстове или имейли до хиляди хора, с вярата да уцелят клиенти на засегнатата организация, които – съгласно тях – ще бъдат по-възприемчиви към измамата.

Все отново някои измамници се стараят да употребяват принадлежности, посредством които да създадат своите позвънявания и известия да наподобяват по този начин, като че ли фактически идват от банката.

При всички положения за потребителите е най-добре да не разясняват в обществените мрежи, когато имат проблеми с банката си, както и да разказват какви компликации срещат в работата си с нея. „ Всичко, което ви свързва с настоящата акция, може да ви помогне да станете цел, за жалост ”, заключи той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР