“Когато сме на гробовете на близките си или в храмовете,

...
“Когато сме на гробовете на близките си или в храмовете,
Коментари Харесай

Задушница НЕ е пикник на гроба, а молитва за покойниците

“Когато сме на гробовете на околните си или в храмовете, е значимо да си спомняме за тях с молитва, а не просто да вършим пикник. С молитвата можем да се надяваме на по-добра орис за тях, а един ден и за нас, когато се представим пред Бога ”, споделя отец Методи (Корчев) от храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” в столичния кв. Връбница. Светата литургия ще стартира в 8,30, само че тези, които нямат опция да отидат на гробовете на околните си, могат да запишат имената им за поминание в храма на панихидите от 10 и от 12 ч.

Православната черква е отредила няколко пъти в годината да се черкуваме за нашите близки, които са умряли, и да раздаваме лепта за тях. По този метод Господ поради нашата обич да опрости част от греховете им.

“Всеки човек носи грехове и се показва на Бога с тези от тях, за които не е съумял да се покае. Това обаче могат да създадат неговите близки, които са живи. И по тази причина е значимо повече да си спомняме за тях с молитва ”, споделя отец Методи, който приканва милостинята с раздаването на храната да е съчетана с молитва.

Така самите ние, живите, получаваме благосклонност от Бога, тъй като раздаваме за тези, които по никакъв метод не могат да я измолят.

“Живият човек може самичък да си помогне – да се помоли на Бог за здраве, за триумф, само че покойниците за себе си нищо не могат да измолят. Това можем да създадем за тях единствено ние, живите ”, споделя отец Методи.

На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да подсети за грижата за мъртвите. Богослужебното предписание е по-особено, с усърдни молебствия за умрелите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предходния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по гибелта на свои близки от предходния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, слагат цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в черква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват самун и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене:

“Бог да елементарни ”

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР