Когато слушаме музика, в мозъка ни протичат множество неврологични процеси,

...
Когато слушаме музика, в мозъка ни протичат множество неврологични процеси,
Коментари Харесай

Защо хората толкова обичат музиката

Когато слушаме музика, в мозъка ни протичат голям брой неврологични процеси, които от години интригуват учените. Въпреки това, науката още не може да откри за какво ритмичните звуци имат такова мощно влияние върху нас, a проучванията не са разкрили „ музикален център “ в човешкия мозък. Подобно на доста процеси от по-висок клас, дилемите свързани с възприемането и извличането на наслаждение от музиката, са разпределени сред няколко области на мозъка.

Доказано е, че притокът на кръв в мозъка се усилва и понижава съгласно друга музика, заради реакция на части от мозъка, свързани с страст и възбуденост.

При 80% от хората музиката може да провокира мощни физически реакции, като някои от тях са сравними с тези на оргазъм. Фактът, че сходно на стимулация от секс или храна, мозъкът ни реагира и на слушане на музика, значи, че е допустимо способността ни да я възприемаме и възпроизвеждаме да се дължи на някаква еволюционна специфичност. Причината за нея може да се крие в редицата позитивни въздействия, които музиката има върху човешкия мозък. Тя усъвършенства познавателните качества, паметта и креативното мислене.

Различните типове музика ни въздействат по друг метод.

Спокойните мелодии благоприятстват нереалните процеси в мозъка, като по този метод ни вършат по-креативни. Новата музика усъвършенства шофьорските умения. Способността на мозъка да обработва изображения се усъвършенства доста измежду тези, които са слушали класическа музика.

Примерите за ползотворното въздействие на музиката върху неврологичните процеси в индивида са доста. Въпреки това обаче, има хора, които не изпитват никакво наслаждение от музиката. Явлението е известно като „ музикална анхедония “. При някои хора музиката просто не задейства центровете за заплащане в мозъка. Хората с „ музикална анхедония “ разпознават мелодиите и могат да открият кои песни са радостни и кои са тъжни, само че не и да усетят страстта. Причината за този чудноват феномен обаче не е известна.

Източник: iwoman.bg

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР