Когато служители на външното разузнаване търсят доказателства за заминаването на

...
Когато служители на външното разузнаване търсят доказателства за заминаването на
Коментари Харесай

Живи омари и Бордо: Какво знаем за бронирания влак на Ким Чен-ун

Когато чиновници на външното разузнаване търсят доказателства за заминаването на водача на Северна Корея Ким Чен-ун на пътешестване в чужбина - като пътуването му до Русия тази седмица за среща с президента Владимир Путин - те постоянно търсят местонахождението на трен, оцветен в сивозелено.

Един подобен трен беше видян в понеделник да се движи на север, покрай мястото, където се събират границите на Северна Корея, Русия и Китай. Той се движеше в посока Владивосток, където Путин взе участие в стопански конгрес. Във вторник севернокорейските държавни медии потвърдиха, че Ким в действителност е напуснал Пхенян, столицата на Северна Корея, и е отпътувал с трен за Русия. Скоро по-късно южнокорейски публични лица оповестиха, че той е пресякъл границата.

Зеленият трен, който формалните лица търсят, е специфичният брониран трен, който Ким Чен-ун, както и татко му и дядо му, управлявали Северна Корея преди него, са употребявали. Твърди се, че членовете на фамилията нямат убеденост, че биха могли да създадат безвредно пътешестване на дълги дистанции, употребявайки един от разнебитения флот от остарели пътнически самолети от руската ера в страната си.

Макар че доста неща за последното пътешестване на Ким остават мистерия, ето какво знаем за влака:

По-мощен от куршум, само че доста по-бавен

Голяма част от това, което се знае за влака, идва от отчети на разузнаването, мемоари на длъжностни лица, на които е било позволено да пътуват във влака в предходни столетия и редки фрагменти от държавните новинарски медии.

Според южнокорейски новинарски отчет от 2009 година, който се основава на класифицирана информация, се счита, че водачът разполага с най-малко 90 вагона с висока степен на сигурност. Според отчета, написан по времето на бащата на Ким, Ким Чен Ир, при всяко пътешестване на водача се движат три влака: трен за предварителна защита, трен на водача и трети трен, пренасящ спомагателни бодигардове и хранителни запаси.

Тъмнозелен трен с жълта тапицерия се намира в хранилище, а от двете му страни са ситуирани двама униформени чиновници по сигурността.

Всеки от вагоните е брониран, което ги прави с хиляди килограми по-тежки от междинното. Това в допълнение тегло се показва в постепенно пътешестване. Очаква се влаковете да развиват оптималната скорост от едвам 37 благи в час ( близо 60 км/ч - бел.ред. ).

Според отчета от 2009 година по времето на Ким Чен Ир в предварителния трен са пътували 100 чиновници по сигурността, които са претърсвали гарите за бомби и други закани и са проверявали сигурността на трасето. Освен това военни хеликоптери и самолети прелитали над влака, с цел да обезпечат по-голяма сигурност.

Според отчета в цяла Северна Корея са издигнати двадесет железопътни гари единствено за персонална приложимост на водача.

Kim Jong Un's Armored Train Enters Russia Ahead Of Putin Summit

Read more:
— The Neutral (@TheNeutralPK)
Всички улеснения на дома

Държавните медии на Северна Корея понякога отразяваха водачите от вътрешността на влака, като предлагаха необичаен взор към някои от многото профилирани вагони.

Когато през 2018 година Ким Чен-ун направи първото си държавно посещаване в Китай, той се срещна с почитан китайски чиновник, който се качи във влака му във вагон, облицован с дебели розови дивани.

През 2015 година Ким Чен-ун беше видян да седи на дълга бяла маса в помещение, което изглеждаше като конферентна зала. В сходно видео от 2011 година татко му Ким Чен Ир е забелязан да заседава в същото купе. В по-старото видео ясно се вижда тв приемник с плосък екран, а в по-новото се вижда портативен компютър.

Inside Kim Jong Un’s luxurious — and slow — armored train
— vdquery
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР