Когато следващата седмица Доналд Тръмп се срещне с кралица Елизабет

...
Когато следващата седмица Доналд Тръмп се срещне с кралица Елизабет
Коментари Харесай

Срещата на Тръмп и кралица Елизабет ще бъде посрещната с небивало недоволство

Когато идната седмица Доналд Тръмп се срещне с кралица Елизабет Втора, той ще стане 12-ият президент на Съединени американски щати, с който английският монарх се е срещала през 66-годишното си ръководство. Като се изключи Линдън Джонсън, Елизабет Втора е приемала всеки американски водач от Хари Труман до момента, само че нито една президентска среща не е предизвиквала такова ниво на опозиция и разногласия във Англия както идването на Тръмп.

Премиерът Тереза Мей предложения Тръмп на държавно посещаване (помпозно събитие, което нормално включва прекосяване с открита колесница през центъра на Лондон и прием в Бъкингамския дворец), когато - първа от всички задгранични водачи - го посети след встъпването му в служба през януари 2017 година Само двама президенти на Съединени американски щати - Барак Обама и Джордж У. Буш - са били канени до момента на държавно посещаване. Тръмп ще получи по-малко почести, в сравнение с в началото бяха планувани, само че той въпреки всичко ще се срещне с кралицата, а мнозина английски законодатели възразиха против неговата аудиенция въобще.

Наложената от Тръмп възбрана за жители на няколко мюсюлмански страни да влизат в Съединени американски щати, както и препратеният от него " туит " на заместник-председателката на крайнодясната партия " Англия преди всичко " (която по-късно бе вкарана в пандиза за набожен тормоз) провокираха всеобщи рецензии в страната. Съвсем неотдавна отделянето на децата на мигранти от родителите им по границата на Съединени американски щати с Мексико отначало разпалиха апелите към Мей да анулира визитата на Тръмп.

" Президентът Тръмп заключи 2000 дребни деца в кафези и отхвърля да ги освободи, в случай че не му бъде разрешено да издигне стена ", сподели предишния месец в Народното събрание на Мей депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Гавин Шукър. " Той напусна Съвета по правата на индивида към ООН; той похвали Ким Чен-ун за отношението му към личния му народ; и той върна назад мюсюлмани. Какво още би трябвало да направи този човек, че министър председателят да анулира отправената покана ", сподели Шукър.

След като Тръмп бе поканен през предходната година, над 1.86 милиона души се подписаха под петиция, в която се споделя, че на него не би трябвало да бъде оказвано посрещане като за държавно посещаване, тъй като това би злепоставило кралицата. Кметът на Лондон Садик Хан, мохамеданин, който бе разменял с Тръмп словесни изстрели в обществени медии, споделя, че Тръмп не е добре пристигнал в английската столица поради управническата си стратегия, предизвикваща разделяне, и че ще се сблъска с всеобщи мирни митинги. И в действителност за идната седмица са планувани демонстрации.

 Срещата на Тръмп и кралица Елизабет ще бъде посрещната с небивало неодобрение
© Associated Press

В качеството си на неполитически държавен глава Елизабет Втора има въздействие, само че не дотолкоз, че да споделя на държавното управление кого да кани и с кого тя да се среща в кралските си резиденции. Други депутати и коментатори, които споделят, че визитата би трябвало да се състои, упорстват, че " специфичните връзки " на Англия със Съединените щати стоят оттатък всевъзможни персони и че на президента би трябвало да бъде оказано почитание.

" Нейно величество се е срещала [...] с някои " противни персонажи ". Фактически тя се е срещала с персонажи, които в действителност са вдигали оръжие против Короната, само че тя е надмогнала това, тъй като е било в името на висшите ползи на нашата страна ", сподели през февруари пред Народното събрание Мартин Викърс, член на Консервативната партия на Мей. " Г-н Тръмп е споделил някои необикновени и неправилни неща и някои неща, с които аз сигурно не бих се съгласил, само че той не е нарушавал човешки права за разлика от доста международни водачи, с които Нейно величество и държавното управление са се срещали през годините ", сподели Викърс и добави: " Няма никакво подозрение по моя преценка, че ние би трябвало да разпънем килима за президента. Ние не разстиламе килима за господин Тръмп; ние разстиламе аления килим за нашия най-ценен съдружник. "

 Срещата на Тръмп и кралица Елизабет ще бъде посрещната с небивало неодобрение
© Associated Press

Съпартиецът му народен представител Едуард Лий споделя, че визитите, които може да се били противоречиви, са били реализирани, тъй като се е сметнало, че са в полза на Англия. " Когато ние канехме не един, а двама президенти на Китай, ние бяхме подготвени да пренебрегнем обстоятелството, че Китай е в реалност полицейска страна ", твърди той. Лий отбелязва, че Робърт Мугабе е бил канен на чай при кралицата. Наричайки някогашния президент на Зимбабве расист хомофоб, той сподели: " Ние бяхме подготвени да пренебрегнем неговите провинения. " / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР