Когато след много дискусии в края на май, Световната здравна

...
Когато след много дискусии в края на май, Световната здравна
Коментари Харесай

COVID-19: Как ще кръщават новите варианти, ако буквите в гръцката азбука свършат

Когато след доста полемики в края на май, Световната здравна организация разгласи, че е решила да наименува разновидностите на ковид с букви от старогръцката писменост, всички си помислиха, че до момента в който се стигне до последната писмен знак в нея - Омега, нещата ще се възстановяват, вирусът или ще изчезне, или ще е подложен под надзор.

В края на ноември се появи нов вид, който в последна сметка бе кръстен Омикрон и хората внезапно си дадоха сметка, че 15 от 24-те букви в гръцката писменост са изчерпани, а обстановката въобще не се нормализирала и пандемията не е под надзор.

Докато учените се пробват да разгадаят мистериите на Омикрон, доста хората се запитаха какво ще се случи, като се изчерпат оставащите девет букви. Не малко обаче бяха и тези, които с изненада откриха, че след шумно разисквания вид Делта е имало още разновидности.

Най-известните разновидности на ковид до момента, с изключение на Омикрон и Делта, са Алфа, открит през октомври 2020 година в Обединеното кралство, Бета, открит през декември 2020 година в Република Южна Африка, и Гама, открит в Токио при започване на януари, само че у хора, които дойдоха от Бразилия, след което беше открит в тази страна.

Самият Делта вид беше открит за първи път в Индия, само че толкоз се популяризира по света, че хората съвсем не помниха от кое място е тръгнал. Заедно с Омикрон тези разновидности са дефинирани от СЗО като разновидности, будещи безпокойствие.

Друга категория, дефинирана като разновидности, предизвикващи интерес, са Ламбда, открит в Перу през август 2020 година и Мю, открит в Колумбия през януари.

А някогашни разновидности, пораждащи интерес, са точно тези, които останаха настрана от вниманието на необятната общност.

Това са Епсилон, следен за първи път през юли 2020 година в Калифорния, Дзета, открит за първи път предходната година в щата Рио де Жанейро, Ета, открит за първи път през декември 2020 година в Обединеното кралство и в Нигерия, Тета, открит през февруари във Филипините, Йота, открит през ноември 2020 година в Ню Йорк и Капа, открит също в Индия през декември 2020 година

Пет разновидността, будещи безпокойствие, два, пораждащи интерес и шест разновидността, които са някогашни пораждащи интерес - това прави 13 изхабени старогръцки букви. Но Омикрон е 15-ата по ред в гръцката писменост. Така че на пръв взор сметките не излизат.

В реалност в началото Омикрон е трябвало да се назовава Ню , тъй като е разновидността, който идва след разновидността Мю. Но тъй като произношението на старогръцкото Ню е като британската дума New (нов), имало риск разновидността Ню да продължи да се възприема като New variant (нов вариант) месеци откакто той към този момент няма да е нов, а в противен случай ще е към този момент остарял познайник на учените. Така, че буквата Ню била пропусната от СЗО.

Както и идната писмен знак в писмеността Кси. Причината тук, отново съгласно СЗО, била, че буквата Кси по този начин както се изписва на латиница (Xi) приличала на широкоразпространеното китайско име Си, както то се изписва на латиница. Произношението може и да е друго, само че по-наблюдателни незабавно се сетиха за Си Цзинпин и допуснаха, че СЗО е решила да не употребява тази писмен знак, с цел да не обиди китайския водач.

Пекин реагира остро, когато Доналд Тръмп наричаше ковид китайски вирус, какво остава за вид, чието име прилича това на китайския водач. Правозащитници обаче укориха СЗО, че не е употребила буквата Кси, с цел да не подразни Си Цзинпин. СЗО отхвърля да се е отказала от Кси заради тази причина. Каквито и да са били аргументите, новият вид към този момент е кръстен на 15-ата писмен знак от старогръцката писменост.

Подобни пропускания на букви може да се чакат и в бъдеще. Следващата на Омикрон писмен знак Пи незабавно препраща към математическата константа Пи, известна и като Лудолфово число и може би ще бъде пропусната също.

Буквата Хи, която е съвсем най-после на гръцката писменост, пък ще се бърка по наречие с британското местоимение за мъжки жанр He (той) и евентуално също ще бъде прескочена, с цел да не се обиди целият мъжки пол, че вид се кръщава на него. Много евентуално е прескачане и на буквата Пси поради асоциациите с психиатрия, логика на психиката, психоанализа, психар и други

Същото може да се случи и със старогръцката писмен знак тау, която актуалните гърци произнася таф. Тау припомня на чешкия кино и книжовен воин Господин Тау, притежаващ вълшебен качества, само че коронавирусен вид, асоцииран с вълшебен качества, би бил плашещ, а таф пък е като френските думи taf и taffe, означаващи надлежно бачкане и шубе и глътка цигарен пушек.

Ако фактически има такива прескачания на букви, гръцката писменост ще се изчерпа още по-бързо.

Още преди да се спрат на потреблението на гръцките букви, специалистите от СЗО обмисляли да употребяват имената на гръцки божества, на съзвездия или на цветя за кръщаване на разновидностите на вируса.

Дали идващите разновидности след Омега (последната писмен знак в гръцката азбука) няма да са да вземем за пример Афродита, Касиопея или Бугенвилия за смут на митолозите, астролозите и цветарите.

Пред в. "Дейли телеграф " експертката от СЗО Мария ван Керхов сподели, че биха могли да се употребяват точно имена на съзвездия, в това число такива на зодиакалните съзвездия, когато гръцките букви се изчерпат, тъй че представителите на зодия Овен може да се готвят за вирус кръстен в тяхна чест.



Подобни проблеми имаха и специалистите от Центъра за наблюдаване на ураганите в Съединени американски щати

Подобни проблеми с привършване на имената предходната година имаха и специалистите от Центъра за наблюдаване на ураганите в Съединени американски щати. Всяка година за сезона на тропическите стихии и урагани те употребяват лист от имена съгласно латинската писменост.

Списъците се изготвят авансово за шест години напред. След шест години стартират да се повтарят, само че имената на тези стихии, отличили се с особена опустошителност, се изваждат от листата и се заменят с други със същата начална писмен знак, като да вземем за пример ураганът Катрина в Атлантическия океан.

Подобни описи, ротиращи се на шест години, се изготвят за стихиите в Атлантическия океан и северните елементи на Тихия океан.

Така да вземем за пример първите тропически стихии в Атлантика следващата година и през 2023, 2024, 2025 и 2026 година ще се споделят надлежно Алекс, Арлин, Алберто, Андреа и Артър, а последните Уолтър, Уитни, Уилям, Уенди, Уилфрид.

Дали специалистите на СЗО би трябвало да се проучат от тази далновидност на специалистите от Центъра за ураганите на Съединени американски щати?

Миналата година макар своята далновидност последните също имаха неприятна изненада. Сезонът на ураганите в Атлантика беше рекордно деен и описът с квалифицираните имена беше привършен, само че стихии продължиха да се образуват и тогава на помощ им се притече точно старогръцката писменост.

Няколко новосформирани стихии бяха кръстени точно с първите букви от нея и по този начин се появиха субтропическата стихия Алфа, тропическата стихия Бета и ураганите Гама, Делта, Епсилон, Дзета, Ета и Йота.

Всички въпреки всичко се надяват, че пандемията ще бъде сложена под надзор, преди на СЗО да се наложи да се въодушевява от образеца на разнообразни състезания, оповестени от известни лица и институции за кръщаване на нещо си. Като да вземем за пример състезанието, разгласен от съветския президент Владимир Путин за кръщаване на кучето, получено преди десетина години като подарък от България, който беше извоюван от 5-годишен хлапак, предложил името Бъфи, или състезанието, който тече в този момент в Египет за кръщаване на новостроящата се супермодерна столица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР