Когато слънцето се покаже след дъжд, появата на дъга няма

...
Когато слънцето се покаже след дъжд, появата на дъга няма
Коментари Харесай

Как може да се появи дъга без дъжд?

Когато слънцето се покаже след дъжд, появяването на дъга няма да ви изненада - в края на краищата това е всекидневно нещо. Това, което се случва, е, че светлинните талази от слънцето се пречупват и трансформират скоростта си, когато се ударят в дъждовните капки; по-късно отскачат от противоположните страни на капчиците и напущат пътя, по който са пристигнали, като се пречупват още веднъж, когато средата им се промени от вода във въздух. Тъй като лъчите с разнообразни дължини на вълната се пречупват под разнообразни ъгли, те образуват обособени пластове.

В края на краищата даже единствено от пръскането на вода от спрей може да се получи дъга.
Как може да се появи дъга без дъжд?
Знаейки това, считаме, че дъга без дъжд не би била допустима. Но е напълно действително. И по този начин, по какъв начин става?

Метеорологът от Ню Йорк Рейчъл Уитър показва, че е изцяло допустимо дъгата, която виждате, в действителност да се е появила заради дъжд, само че дъждът да се е изпарил, преди да падне на земята. Този вид превалявания се назовават вирга и от време на време се преглеждат като размазано леке, разпростряло се под облака.

Известно е обаче, че освен дъждът предизвиква дъга. Има редица феномени, които пораждат, когато светлината се пречупва и отразява от ледените кристали в атмосферата. Някои от тези по този начин наречени хало явления не са сходни на дъгата, да вземем за пример лъчът светлина, който ни се вижда като светещ дирек.

Но други феномени демонстрират цветове и в коя подкатегория попадат, зависи преди всичко от ъгъла и ситуацията на слънцето. Например халото е светлинен кръг с радиус 22 градуса, който се образува към Слънцето (могат да се образуват и към Луната). Понякога по този ореол могат да се появят преливащи петна – този феномен се назовава пархелий .



Ясен пархеличен кръг (хоризонтална линия) над гара Южен полюс. Снимка: Commander John Bortniak, NOAA Corps / Public Domain

„ Огнена дъга “ е тип ослепителен безоблачен ореол, който минава паралелно на хоризонта и може да се появи единствено когато слънцето се намира над 58 градуса. Негов аналог е циркумзениталната (около зенита) дъга, която се появява, когато слънцето е под 32 градуса.



Циркумзенитална дъга в непалските Хималаи / CC BY-SA 4.0

Въпреки че механически нито една от тях не се явява дъга, всички те се образуват заради пречупването на лъчите и водата взе участие в тяхното основаване.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР