Когато сирените за въздушна тревога завиха посред погребалната церемония във

...
Когато сирените за въздушна тревога завиха посред погребалната церемония във
Коментари Харесай

В Лвов погребаха украински братя по оръжие, загинали при руски удар


Когато сирените за въздушна паника завиха измежду погребалната гала във вторник, свещеникът не спря и богомолците съвсем не трепнаха, пренебрегвайки опасността от съветските ракети, с цел да изпратят своите близки, убити преди два дни.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2642
В бароковата гарнизонна църква " Св св. Петър и Павел " в Лвов стотици хора се бяха събрали, с цел да отдадат респект на четиримата бойци, измежду които бе и един, погребал няколко дни по-рано собствен брат. Четиримата са измежду 35-имата починали от съветски въздушен удар по военната база " Яворов " в неделя, когато за пръв път от началото на войната съветски ракети паднаха толкоз далеко в Украйна и паднаха на 20 км от границата с Полша, съобщи Ройтерс.

Майки прегръщаха ковчезите, родственици поставяха върху лакираните им капаци цветя, някои от тях сини и жълти, в цветовете на украинския байрак. Бойни приятели носеха ковчезите на Олег  Вашчишин, Кирило Вишивани, Ростислав  Романчук и Сергий Мелник. Трима от тях бяха положени да почиват във военния мемориал в историческото градско гробище " Личакив ", най-известното гробище в Украйна, а четвъртият бе заровен в фамилната гробница в селце край Лвов.

Това бе вторият удар за фамилията на Вишивани, погребал на 4 март по-малкия си брат Васил. Братът, също боец, бе погубен край южния град Николаев, който е на стотици километри от Лвов.

Най-възрастният от убитите в Яворов е Олех Вашчишин, чиято щерка също е била там, само че не е потърпевша тежко. На опелото едно дете носеше меченце и лента през рамо с надпис: " Любов, обич, обич ". Докато свещеникът уверяваше роднините, че загубата на четиримата не е била безрезултатна, хорът пееше на украински " Вечная памят ", написа Българска телеграфна агенция.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР