Когато си помислите за най-скъпото вещество в света, какво ви

...
Когато си помислите за най-скъпото вещество в света, какво ви
Коментари Харесай

Най-скъпото вещество в света – прах, който се продава за 140 милиона долара за грам!

Когато си помислите за най-скъпото вещество в света, какво ви идва мислено? Може би злато? Дори не сте близо! Какво ще кажете за първокласни хранителни артикули като бял трюфел, хайвер или шафран? Те също са доста скъпи, само че не могат да се сравнят с най-скъпото вещество в света.

Индустриални материали като платина или тритий, които се употребяват за изработката на светещи знаци, са по-нагоре в листата.
Съществуват и по-незаконни субстанции като кокаин, хероин и LSD, чиито цени за грам са доста високи.

Но нито едно от тези субстанции не може да се съпоставя с материал, който може да се продаде за… 140 милиона $ за грам.
Е, какво е това вещество, което може да доближи такава безумно висока цена?

То е наречено със закачливото име „ Ендоедрични фулерени, основани на азотни атоми “. Сега кажете това пет пъти наопаки!

Но за какво азотните атоми, основани на ендоедрични фулерени, са толкоз скъпи?

Защото материалът може да се употребява в бъдещето. Или по-скоро за технологии, които занапред ще се създават. Той прави слънчевите леярни да наподобяват евтини за възобновими фотоволтаични генератори за печатане на кафези и модули.

 

Ендоедричните фулерени, основани на азотни атоми, имат капацитета да се употребяват за основаване на доста дребни и доста точни атомни часовници – атомните часовници на бъдещето!

Атомните часовници са значима част от работата на GPS системите, което ги прави извънредно значими за навигацията.

Проблемът е, че сега атомните часовници са много огромни, приказваме за размера на една стая.

Но потреблението на ендоедрични фулерени, основани на азотни атоми, би могло да помогне актуалните атомни часовници да наподобяват като старите компютри на IBM до актуалния смарт телефон.
Това би могло да има големи последствия и за метода, по който използваме атомните часовници, разширявайки потреблението им оттатък навигацията.

Достатъчно дребен атомен часовник би могъл да се употребява за извънредно тъкмо установяване на местоположението на нещо. Както и за унищожаване на мъртвите зони на GPS посредством съществуването на вграден атомен часовник.

Ендоедричните фулерени, основани на азотни атоми, са създадени от оксфордски учени в „ Дизайнерски въглеродни материали “. Те считат, че в бъдеще даже смарт телефоните ще могат да имат атомен часовник в себе си.

Интересно е, че името на материала, по-специално частта „ фулерени “, е директно обвързвано с неговата конструкция. Това е „ клетка “ от въглеродни атоми с азотен атом в тях.

Името „ фулерен “ се отнася до тази „ клетка “ и е намек за архитекта и философа Ричард Бъкминстър Фулър, който е прочут със своите планове, включващи присъщи взаимосвързани триъгълници в геодезичен купол.

 

Източник – Unilad/Превод:SafeNews

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР