Когато си помислим за Ирландия, първите неща, които ни идват

...
Когато си помислим за Ирландия, първите неща, които ни идват
Коментари Харесай

Как ирландските пъбове създадоха един от най-успешните бизнес модели в света

Когато си помислим за Ирландия, първите неща, които ни идват мислено евентуално са зелени поляни, тъмна бира и...ирландските пъбове. Едва ли има доста хора, които в никакъв случай през живота си да не са стъпвали в ирландски пъб, без значение в коя част на света се намират.

Най-големият експорт на Ирландия е нейната " просвета на пиянство ". Това е и един от най-успешните бизнес модели в света.

В съвсем всеки град в Америка, Европа и Азия има ирландски пъбове. Те наподобяват по подобен метод, по този начин както наподобяват и в Дъблин. Предлагат еднообразно ирландско меню и типичната ирландска бира. И съвсем постоянно са образец за сполучлив бизнес.

" Ирланските пъбове имат световно разпространяване, което е на второ място в света след китайските заведения за хранене, пресичайки както културни, по този начин и географски граници ", написа Бил Барич в книгата си " A Pint of Plain ".

И в действителност, пиейки Guinness в ирландска механа, под съпровода на известните на всички места ирландска музика и песни, в тези пъбове човек все едно се намира в Ирландия, даже да е в София, в Ню Йорк или някъде в Монголия.

Повечето от пъбовете имат едни и същи интериор: ламперия от мрачно дърво, комфортни зелени кресла, може би галски знак или фотография в рамка на Джеймс Джойс и на наливен Guinness по стените. Футболни мачове, предавани от огромни тв екрани и ирландска музика в осъществявания онлайн или на запис. И още нещо - ирландските пъбове в множеството случаи са цялостни с радостни и удовлетворени клиенти.

Как е основан сполучливият бизнес модел?

Водещото тук е възприятието за достоверност. Да, ирландските имигранти са в действителност доста, изключително в Съединени американски щати, ирландската музика е известна и харесвана в доста страни, ирландската бира също, даже и непретенциозната, само че вкусна храна. Тези неща несъмнено способстват за триумфа.

През последните три десетилетия обаче взривът на ирландските пъбове по света се дължи значително на партньорството сред колоса Guinness и Irish Pub Company, които в колаборация между тях основават бизнес, който е профилиран в построяването на ирландски пъбове по света.

Компанията Irish Pub Company и нейните съперници, в това число Ol Irish Pubs Ltd. и Love Irish Pubs, съумяват да основат толкоз сполучлив бизнес модел, че той към този момент е подправен и последван от стотици други по-малки търговци, отварящи " ирландски " кръчми, в която и да е точка по света.

Най-добрите пъбове обаче, без значение дали са държани от ирландски емигранти или не, работят с въпросните компании. Те им доставят основите на дизайна и ги доставят с всичко - от мебели до осветяване, сувенири, картини и музикални принадлежности.

Кой е бащата на ирландския пъб?

Архитектът от Дъблин Мел МаКнали основава Irish Pub Company през 1990-а година, откакто прекарва десетилетие в проучване на структурните детайли на известните питейни заведения в родния си град, отбелязвайки вярно, че скокът в туризма в Ирландия евентуално ще сътвори пазар и в други страни с " просвета на пиянство " в ирландски жанр.

Компанията майка на Guinness - Diageo, от своя страна осъзнава опцията за по-нататъшно по-масово разпространяване на марката си, подписва контракт с другата компания. Така е основана и " концепцията за ирландски пъб " по целия свят.

Бизнес моделът се оказва извънредно сполучлив, като единствено в Европа сред 1992-а и 1999-а година са открити над  2000 ирландски пъбове. След началото на новото хилядолетие те се уголемяват в над 53 страни по света - от Москва до Канада и Ирак.

Именно ирландските пъбове се оказват значимата и незаменима връзка сред Ирландия и нейните хора с останалия свят - те са един самобитен портал към Ирландия. А останалото, както се споделя, е история. И доста наливна Guinness.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР