Когато Швеция се присъедини към НАТО, тя ще помогне на

...
Когато Швеция се присъедини към НАТО, тя ще помогне на
Коментари Харесай

Как подводниците на Швеция биха помогнали на НАТО

Когато Швеция се причисли към НАТО, тя ще помогне на алианса да компенсира уязвимостта си в региона на Северозападна Европа-Балтийско море, общ воден път с Русия с стеснен проток за достъп до пристанищата на осем страни, включително и до тези на Германия.

Ключът на Швеция към опазване на свободното корабоплаване в тези води при положение на спор е нейният подводен флот, който е измежду водещите в света и съгласно анализатори разполага с някои от най-модерните стандартни подводници, създавани в миналото.

" Шведският подводен флот е добре квалифициран за тази среда и ще способства доста за цялостните качества на подводниците на НАТО в Балтийско море ", съобщи формален представител на алианса пред " Ройтерс ".

Плиткото Балтийско море, наричано от някои представители на военноморските среди " наводнена морава ", е със междинна дълбочина от към 60 метра, което го прави прекомерно плитко за нуклеарните подводници, които съставляват по-голяма част от подводния флот на Русия и целия подводен флот на Съединените щати.

Швеция разполага с три усъвършенствани подводници клас " Готланд " (Gotland) и един по-стар модел, който ще бъде изведен от употреба, когато през 2027-2028 година бъдат доставени две подводници с нов дизайн А-26, като по този метод общият им брой ще стане пет до края на десетилетието.

Какво прави Швеция толкоз мощна?

Опит. Швеция употребява подводници в Балтийско море от 1904 година насам. Нито една от прилежащите страни не е била толкоз дейна под водата, колкото шведите. " Имаме районен опит, който запълва една празнота, опит, който НАТО няма ", съобщи командирът на шведската Първа подводна флотилия Фредрик Линден.

Балтийско море също по този начин е и комплициран воден път: С доста реки, които се вливат в него, то има необятно вариращи равнища на соленост. Те трансформират както плавателността на подводниците, по този начин и метода, по който звукът се популяризира под водата, а за сполучливото корабоплаване са нужни знания за местността.

 Швеция към момента желае, само че не е сигурна, че ще се причисли към НАТО през юли Швеция към момента желае, само че не е сигурна, че ще се причисли към НАТО през юли

Шведските подводници могат да останат под водата в продължение на седмици.

Докато са под водата, стандартните подводници работят посредством акумулатори. Повечето от тях би трябвало да изплуват на повърхността след няколко дни, с цел да могат дизеловите им мотори, които зареждат батериите, да бъдат включени.

За разлика от тях обаче шведските подводници разполагат с течен О2, съхраняван в резервоари на борда на плавателния съд, посредством който разрешават на дизеловите мотори да работят и под водата и по този метод да зареждат батериите без да имат потребността да излизат на повърхността.

Така те могат да останат по-дълго време под водата и да понижат шанса да бъдат локализирани.

Как тези подводници ще бъдат потребни в бъдеще?

След 30 или 40 години, а може би и по-скоро, подводните войни евентуално ще бъдат самостоятелни, твърди Себастиан Брунс, старши откривател в Института за проучвания в региона на политиката на сигурност към Килския университет. В очакване на това Швеция е поръчала две нови подводници, които би трябвало да бъдат доставени в интервала 2027-2028 година

Известни като А-26, издигнатите от (шведската корабостроителна компания - бел. прев.) " СААБ Кокумс " (SAAB Kockums) плавателни съдове ще бъдат по-големи и по-универсални от подводниците клас " Готланд " и ще имат неповторима характерност: в носовата им част ще бъде ситуиран шлюз за гмуркане с диаметър 1.5 м., който ще разреши на отдалечено ръководени подводни апарати, самостоятелни транспортни средства и групи водолази да влизат и излизат бързо и елементарно от подводниците.

Брунс съобщи, че това прави подводницата А-26 идеална за водене на бойни дейности на морското дъно - да вземем за пример при отбрана или заличаване на тръбопроводи или друга сериозна инфраструктура на морското дъно.

" Войната на морското дъно е най-нашумялата тематика сега във военноморските среди " съобщи той, като направи отпратка към, които унищожиха газопровода " Северен поток ", минаващ под Балтийско море.

Дистанционно ръководените подводни апарати могат да извършват задания като добиване или слагане на обекти на морското дъно, сканиране на огромни площи, както и слагане или неутрализиране на мини. Освен това те могат да се потапят по-дълбоко от елементарните подводници. (БТА; превод от британски език: Симеон Томов)

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР