Когато Шотландия гласува през 2014 г. против независимост, изглеждаше, че

...
Когато Шотландия гласува през 2014 г. против независимост, изглеждаше, че
Коментари Харесай

Брекзит отново вдъхва живот на усилията за независимост на Шотландия

Когато Шотландия гласоподава през 2014 година срещу самостоятелност, изглеждаше, че с това въпросът е организиран: натрапчиво суровият регион, където английското кралско семейство прекарва своите ваканции в обширното си имение Балморал, е подготвен да остане с Англия, Уелс и Северна Ирландия в Обединеното кралство, ръководено от Лондон.

По-малко от две години по-късно обаче пристигна референдумът за Брекзит и въпреки че Обединеното кралство гласоподава за излизане от Европейския съюз, шотландците се откроиха като най-големите несъгласни. Шотландия освен гласоподава с голямо болшинство за оставане в Европейски Съюз, само че и беше единствената от четирите елементи на Обединеното кралство, в която нито един изборен регион не гласоподава с " Да " за овакантяване.

Просто казано: Шотландия е теглена значително срещу волята ѝ към икономическо страдалчество, каквото доста от нейните поданици се опасяват, че ще настъпи на 31 октомври, когато се планува да влезе в действие белязаният от хаос бракоразвод, доста евентуално без съглашение, което да смекчи предстоящите удари за предприятията и семействата.

Недоволството от Брекзит и машинациите в Уестминстър, които тласкат Англия все по-близо до овакантяване без договорка, се усещат толкоз остро в долините и закалените от времето градове на Шотландия, че независимостта още веднъж се връща като тематика. След Брекзит Шотландия още веднъж може да се трансформира в главоболие за този, който е на власт в Лондон, без значение кой е той.

Вместо да бъдат приковани към една отслабена и изолирана Англия, каквато те подозират, че може да стане тя, бранителите на шотландската самостоятелност шумно упорстват за нов референдум, който да разреши на региона да придобие автономия и евентуално даже още веднъж да се причисли към Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР