Когато се взима заем, най-важният въпрос е за какво ще

...
Когато се взима заем, най-важният въпрос е за какво ще
Коментари Харесай

Ако покрием плодородна земя с фотоволтаици, се прострелваме в крака

„ Когато се взима заем, най-важният въпрос е защо ще бъде употребен – дали ще бъде разпръснат без позитивен резултат, или ще се влага за веществен запас ”. Това съобщи икономистът Левон Хампарцумян във връзка информацията, че българското държавно управление приготвя вземането на нов държавен дълг.

„ Ако похарчим основна част от недостига си, с цел да покрием високопроизводителна земеделска земя с фотоволтаици, си стреляме в крайници. Ще създадем работни места за други стопански системи, които създават панелите. Ние ще имаме еднократна инвестиция, няколко фамилии, които се занимават с това нещо на едро, ще забогатеят внезапно. Резултатите за българската стопанска система ще са нулеви, нито ще имаме нови работни места ”, сподели Хампарцумян в ефира на Нова Нюз.

Той призна, че в последните 15-ина години разликата сред по-високите и по-ниските приходи се е нараснала. Това не е добра индикация за една страна, която твърди, че е обществена, европейска. „ Ако одеялото е късо, би трябвало да схванеш дали да си завиеш главата, или краката. Икономиката ни се стреми да уголеми одеялото ”, даде образец Хампарцумян.

Според Стоян Панчев от ЕКИП ролята на страната е да си извършва отговорностите към хората, примерно – към пенсионерите. „ При висока инфлация тези хора обедняват доста бързо ”, сподели той.

Относно растежа на налозите Панчев изясни, че при ниски налози е по-лесно те да бъдат платени, което води до спомагателни доходи в бюджета.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР