Когато се раждат децата му Малкълм Лий-Малъри се отказва от

...
Когато се раждат децата му Малкълм Лий-Малъри се отказва от
Коментари Харесай

Мъж изпробва новия си детектор и откри най-старата златна монета в Англия

Когато се раждат децата му Малкълм Лий-Малъри се отхвърля от пристрастеността си по металните детектори. Сега, децата му, които са на 10 и 13 година, го насърчили да стартира да се занимава още веднъж със своето занимание. В първия ден, в който употребявал новия си железен детектор, той открива най-старата златна монета в Англия, която датира от 13-и век.

"В деня, в който детекторът пристигнa, излязох на полето. Беше прекрасен безоблачен ден и в границите на първите 15 минути открих монетата. Знаех, че е златна, само че нямах визия какъв брой е значима “, споделя Лий-Малъри пред The Guardian.

52-годишният еколог и фен историк изкопал монетата в Девън, югозападна Англия и бил посъветван да я отнесе в музей. След това било открито, че като нея съществуват единствено осем такива, а последната е открита преди 260 г, написа The Metro.

Монетата, която е направена от северноафриканско злато, е изсечена по времето на Хенри III, който бил крал на Англия в интервала 1217-1272 година

Находката освен носи огромна наслада на Лий-Малъри и неговото семейство, само че и е продадена на търг за през предходната седмица за рекордните 648 000 паунда с таксите (876 500 долара).

От аукционната къща Spink and Sons споделят пред Insider, че това я прави най-скъпата монета, продавана в миналото във Англия. Монетата е била закупена от частен колекционер.

Лий-Малъри ще подели извоюваната от продажбата сума със притежателя на земята. "Парите ще бъдат употребявани за бъдещето на моите деца, които демонстрират същата пристрастеност към историята като мен. Всъщност аз дължа това изобретение на тях, тъй като те бяха моето ентусиазъм, " споделя бащата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР