“Когато се подпише международен договор, той трябва да се спазва

...
“Когато се подпише международен договор, той трябва да се спазва
Коментари Харесай

Радев: Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено

“Когато се подпише интернационален контракт, той би трябвало да се съблюдава от всички последващи държавни управления, а не да се трансформира. Липсват знания по интернационалното право. Държавното управление на Република Северна Македония не е добре квалифицирано. ”

Това съобщи президентът Румен Радев във връзка апела на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски да се предоговори Договорът за другарство и добросъседство с България.

Той приказва пред български медии след работна среща с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Атина.

Вчера министър председателят на Република Северна Македония сподели, че Договорът за другарство и добросъседство с България може да бъде предоговорен. Той уточни, че договорът с Гърция е част от конституцията на Република Северна Македония и не вижда причина да не се предоговори и договорът с България.

„ Конституциите на България и Република Северна Македония са доста разнообразни – тяхната пази групови права, до момента в който нашата конституция отстоява самостоятелни права. Липсват и знания по европейското законодателство – когато има изводи на Съвета, признати с консенсус, те не подлежат на пазарлъци и би трябвало да се извършват. Държавното управление на Република Северна Македония има какво да научи. Ние сме подготвени да оказваме помощ и постоянно сме помагали на Република Северна Македония по нейния европейски път. Но такива дейности отдалечават страната от европейската интеграция и тревожат както България, по този начин и Гърция. Не можеш да си член на НАТО и да искаш да станеш член на Европейски Съюз, и в това време да излизаш с такива позиции. Важно е Република Северна Македония да се придържа към своя европейски път “, сподели още Радев.

Той също по този начин уточни, че са нужни знания по статистика. Според Радев, най-малко 120 000 жители на Република Северна Македония са получили българско поданство на съображение потвърден генезис с документи.

„ Трябва да има обикновени знания по правата на индивида. В България не бием хора, които показват друга еднаквост, не стреляме по техните клубове и не ги палим, не ги държим надалеч от позиции в администрацията “, добави Радев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР