Когато се питаме какво да учат децата ни, за да

...
Когато се питаме какво да учат децата ни, за да
Коментари Харесай

Какво да учат децата ни за да са конкурентноспособни на пазара през следващите години

Когато се питаме какво да учат децата ни, с цел да са конкурентноспособни на пазара през идващите години, би трябвало да си дадем сметка, че пандемията от Covid 19 бележи повратна точка за пазара на труда.

Кризисната обстановка даде подтик да се премисли по какъв начин организираме трудовите си действия и какво да ценим като служащи и работодатели. Сега и след нейния край мнозина ще продължат да икономисват доста и да възнамеряват по друг метод пенсионирането си, както и да търсят работодатели с по-добри здравноосигурителни стратегии и гъвкаво работно време.

Какви процеси се обрисуват на хоризонта в региона на трудовия пазар през идващите 30 години? Отговори търси обявата на RBC Trends.

Краткосрочни трендове: 2021-2030

 Какво да учат децата ни с цел да са конкурентноспособни на пазара през идващите години Снимка: Philipp Birmes from Pexels

Най-голямата онлайн платформа за търсене на работа Glassdoor разгласява трендовете си тази и идващите няколко година:

Офисите ще останат празни. Компаниите се възползват доста от по-ниските разноски за недвижими парцели и опцията да наемат чиновници без отпратка към местоположението. Гъвкавото работно време е на ниска цена метод да запазите чиновниците, на които се постанова да се грижат за деца или възрастни родители. След пандемията 70% от сътрудниците на Glassdoor желаят хибридна претовареност – с визити на офиса при нужда.

Расовото разнообразие, правдивост и приобщаване са наклонност за набиране на личен състав, която еволюира още по-бързо с придвижването Black Lives Matter и ще се ускори през идващите години.

Преразглеждане на заплатата на отдалечените чиновници. Милиони хора се реалокират, тъй като с цел да работите от у дома, не е нужно да продължите да наемате скъпи жилища в огромните мегаполиси. Това трансформира конкурентната среда и заплатите. Например, ИТ разработчиците, които се изнасят от Сан Франциско и Ню Йорк, ще бъдат изправени пред корекции на заплатите от -5% до -30% според от това къде се реалокират.

Марковият офис към този момент не е основата на корпоративната просвета. Дизайнът, външният тип и чувството за постоянна централа изгубиха своята значителност по време на пандемията. Корпоративната просвета към този момент не е обвързвана с офиса. Онлайн отзивите за работните места на чиновниците започнаха да изиграят съществена роля в HR метода на работодателя. Компаниите, които употребяват данните за настроението на чиновниците като бизнес разузнаване, ще се оправят добре през тази и идващите няколко години. Сега три фактора са най-важни за удовлетвореността на чиновниците и никой от тях не зависи от офиса: – това са безапелационната задача на компанията; „ транспарантни “ решения на съпричастни лидери§ явен, понятен кариерен път. И най-важният бонус към заплатата е здравното обезпечаване.

Много специалности ще станат непотърсени. Данните от Glassdoor демонстрират, че в Съединени американски щати през 2020 година офертите за работа в областта на услугите, образованието, административните офиси, функциите в търговията и „ отсроченото “ опазване на здравето са намалели допустимо най-вече. Нямаше търсене на специалности като отоларинголог, офталмолог, управител на събития, готвач, стилист и даже академични професор.

Средносрочни трендове: 2030-2050

 Какво да учат децата ни с цел да са конкурентноспособни на пазара през идващите години Снимка: MART PRODUCTION from Pexels

Специалистът по човешки запаси и пълководец за придобиване на гении Шанън Гайдос, като част от нейния информативен план The 2050 Project, показва четири трендове, които (в допълнение към развиването на технологиите) ще повлияят за близкото бъдеще на пазара на труда:

Стареене на популацията. Експертите предвиждат, че невижданото стареене на хората ще се отрази финансово и структурно на пазара на труда в развитите страни. Според Организация на обединените нации (World Population Prospects) до 2050 година всеки шести човек в света ще бъде над 65 (16%), от които всеки четвърти е гражданин на Европа и Северна Америка. Нуждите от грижи за възрастни хора ще се усилят доста. Броят на „ сандвичите “ (хора, които се грижат по едно и също време за деца в лицей и родители) ще се усилва с увеличение на продължителността на живота. Всичко това ще повлияе на метода на работа на хората, нововъведенията и броя на медицинския личен състав. Компаниите ще би трябвало да вземат поради придобивките и компенсациите за грижи в своите политики по заетостта.

Училищните стратегии в международен мащаб изостават от технологиите. 65% от днешните възпитаници ще бъдат заети на работни места, които към момента не съществуват. Тази наклонност ще унищожи изцяло обичайния модел на дипломиране и следваща работа в една и съща област в продължение на десетилетие. Бъдещото работещо потомство ще би трябвало непрестанно да се учи.

Университетското обучение ще загуби своята стойност в близко бъдеще. Очаква се обичайното университетско образование да намалее след 2025 година заради по-ниските просветителни условия в доста компании. Всъщност организации като Гугъл и Фейсбук към този момент са преразгледали много длъжностни характерности, премахвайки условията за висше обучение.

Трудова пенсия или Worktirement. Остаряването на популацията на планетата ще изпревари прехода на водещите страни към стопанската система на ИИ (изкуствения разсъдък AI) и съществува риск пенсионните системи да се „ потопят “. Кризата с пенсионните натрупвания значи, че „ трудовата пенсия “ заплашва да размени пенсията за застрахователен стаж, което значи, че по финансови аргументи в никакъв случай няма да можете да се пенсионирате и ще живеете от заплата до заплата.

Дългосрочни трендове: 2035-2050

 Какво да учат децата ни с цел да са конкурентноспособни на пазара през идващите години Снимка: Alex Knight from Pexels

В публикация за изкуствения разсъдък в Станфордската енциклопедия на философията създателите предвиждат, че в допълнение към автоматизацията, AI ще успее да сътвори и някои модифицирани същества. Роботиката и сходни същества, основани предвид на нашите потребности, ще бъдат употребявани в огромен мащаб за работата, която сега се прави от хората. Дългосрочните трендове също са свързани с прехода на страните към стадия на ИИ стопанска система. Учените предвиждат, че технологията за изкуствен интелект може да изостри неравенството измежду хората по света.

Например, рисковият вложител Александър Перес Касарес счита, че обществото към този момент е разграничено на три категории:

иноватори; потребители; „ софтуерно “ безработни

Чрез пазарната система новатори като Илон Мъск, Травис Каланик и други ще могат да получат по-голямата част от благосъстоянието, основано от новаторските технологии, в това число изкуствен интелект, което ще им разреши да станат още по-богати. Потребителите, т.е. обществото като цяло, ще се възползват от нарасналата продуктивност и по-ниските разноски за артикули. Но хората, чиято работа ще бъде автоматизирана, ще се сблъскат с безработица. „ Технологично безработните “ ще изгубят способността да печелят приходи, което ще сътвори още по-голямо неравноправие в общество, в което общите приходи се усилват.

Дългосрочно решение на неравенството ще се крие освен в данъчното облагане, да вземем за пример, само че и в основаването на подобаваща просветителна система и моралната подготвеност на хората за учене през целия им живот.

Вижте още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР