Когато се пише стратегия, трябва да има много ясен план

...
Когато се пише стратегия, трябва да има много ясен план
Коментари Харесай

В областта на културата липсват редица финансови механизми, заявиха експерти

Когато се написа тактика, би трябвало да има доста явен проект за нейното извършване, а за постигането на целеви насоки, би трябвало да съществува финансов механизъм. Това означи през днешния ден основният специалист в Дирекция " Култура " на Столична община Ирина Дакова по време на публичното разискване на плана за тактика за развиване на културата в идващите 10 години.

Артмениджърът на Derida Dance Cente Атанас Маев на собствен ред се спря на потребността от финансови принадлежности за интернационалните съдействия в региона на културата. Той посочи три съществени казуса в това отношение: неналичието на фонд за съфинансиране на планове, нуждата от стратегии за поощряване на дребните културни оператори, които да основават културна инфраструктура и публики, както и механизми за поощряване на взаимната активност на културните оператори и креативните промишлености.

Маев уточни и неконкурентноспособността на самостоятелните компании за изпълнителски и театрални изкуства по отношение на субсидираните театри. По негови думи правилото на финансиране от Министерството на културата пречи на генерирането на финансови резултати. " Ако желаеме да сътворяваме пазар в креативните промишлености, това значи, че би трябвало да използваме главните права на микроикономиката на търсене и предложение. Не можем да предлагаме артикул на нулева стойност ", посочи той.

В региона на образованието в областта на културата беше посочена практиката учениците постоянно да работят за институции изцяло безплатно . Според шефа на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " Столина Добрева би трябвало да се търси по какъв начин тези връзки да бъдат контролирани посредством контракти или по някакъв различен метод. Беше посочена опцията това да става посредством обособяване на средства от страна на страната. Отбелязана беше и нуждата от финансиране на пътните разноски на учениците, както и на интернационалното съдействие сред просветителните институции.

Директорът на Националната гимназия за приложни изкуства " Тревненска школа " Орфей Миндов означи, че просветителната система в региона на културата е доста остаряла. За него терминът " изобразително изкуство " би трябвало да се размени с " изкуство и образни изкуства ", а учителите би трябвало да преминат курсове, в които да се срещнат със актуалното изкуство.

Според Миндов може да се намерения и за механизми за дофинансиране на бюджета на учебните заведения, които от дълго време се употребяват в други европейски страни. Като добра процедура в това отношение той уточни арт лотото, което сполучливо работи във Англия.

Друг проблем, който беше обиден в полемиката, е неналичието на добра връзка с Министерството на културата. Колкото и да се приказва за взаимни старания, липсва директен разговор сред заинтригуваните институции, посочи Ирина Дакова. За нея това е знак, че в тактиката са подценени културните оператори. По нейни думи липсва разговор даже при синхронизирането на културните стратегии на Столична община и Министерството на културата
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР