Когато се пише или говори за корсети, почти винаги се

...
Когато се пише или говори за корсети, почти винаги се
Коментари Харесай

Не размерът, а формата е важна: невероятната история на мъжките корсети в модата

Когато се написа или приказва за корсети, съвсем постоянно се подчертава върху дамите, които носят корсети. В медиите, в историята и в диалозите, когато става въпрос за корсети, тематиката естествено попада върху корсети за дами, само че какво да кажем за мъжете? Може би си мислите, че тук няма какво да се каже, само че грешите.

Днес „ метросексуалният “ мъж се счита за много съвременен феномен . Метросексуалният мъж, е мъж, който се интересува от външния си тип и прекарва време в грижа за кожата, косата и модата, надалеч не е от 21 век. Пък и този термин към този момент можем с ръка на сърце да кажем, че е остарял. Мъжете са свободни да носят каквото изискат, без ненужни етикети.

Макар че мъжете от XVIII, XIX и XX век може и да не са били толкоз открити по отношение на интереса си към модата и грижата за външния си тип, сигурно е имало наклонност мъжете да бъдат добре поддържани и съвременни. Някои от вас към този момент си мислят „ Добре де, само че това какво общо има с носенето на корсети?! “

Отговорът е простоват: също като дамите, мъжете са желали да се впишат в избрана форма и външен тип, които са се считали за привлекателни по това време.

Някои мъже са носили корсети през XVIII и XIX век. В края на XVII в. и началото на XIX в. най-популярната визия за мъжете включва прилепнали панталони и сака. За да реализират този тип на най-високо равнище, някои мъже са се обръщали към корсетите, с цел да основат нужния равен контур.

По това време това не е било безусловно нормална процедура и по тази причина мъжете са се опитвали да бъдат дискретни при носенето на тази дреха. Към средата на XIX в. това се счита за табу и малцината мъже, които носят корсети, стартират да стават обект на насмешки.

Какво знаем за мъжките корсети в историята на модата

Към края на XIX в., макар че мъжете към момента носят корсети дискретно, те към този момент не са толкоз табу. Фирмите стартират да оферират корсети, особено предопределени за мъже и за всекидневно носене. Макар че корсетите са били носени най-вече с фешън цел както от мъжете, по този начин и от дамите, сходни модели са били носени и от мъжете в продължение на стотици години с здравна цел.

Твърди се, че Анди Уорхол е носил корсет, с цел да поддържа отслабения си тил откакто бива прострелян през 1968 година И по този начин до финален, притиснат от връзки и железни пръчки мирис. (Шегуваме се! Ако корсетът е с вярна мярка и кройка, няма никакви проблеми с дишането.)

Смята се, че корсетите са били най-популярни измежду европейските мъже през XIX в., само че анализът на скелет на английски мъж от XIX в. разкрива, че той е носил корсет. Предполага се, че мъжът, който е бил на възраст сред 25 и 30 години, когато е умрял, е страдал от туберкулоза, която може да докара до дисторция на гръбначния дирек. Вероятно е да е носил корсет, с цел да поддържа гърба си в положително положение, тъкмо както е правил Анди Уорхол.

Въпреки че корсетите нормално се считат за облекло за дами, както към този момент споменахме, те имат много богата история и измежду мъжете. Носени както с здравна, по този начин и с фешън цел, въпреки мъжете да са били дискретни във връзка с носенето на корсет, доста от тях са намирали разнообразни преимущества в това.

Корсетите за актуалния мъж

Точно както през XIX век, през днешния ден носенето на корсети от мъже не е постоянно срещано събитие, само че това не значи, че не се случва. Мъжките корсети са също толкоз известни, колкото и преди, защото въпреки корсетът да не е ежедневна дреха за мъжете, има доста мъже, които имат изгода от носенето на корсет.

И да, корсетите към момента могат да се носят с здравна цел и да обезпечават опора на гърба, само че доста модерни мъже избират да носят корсети най-вече с естетическа цел. При мъжете носенето на корсет акцентира V-образната форма от раменете към талията, а не формата на песъчлив часовник от талията към бедрата при дамите. Освен това корсетът може да изглади формата на корема и при мъжете. Чао, бирено коремче!

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР