Когато САЩ кихне, Европа хваща настинка. Това е стара поговорка,

...
Когато САЩ кихне, Европа хваща настинка. Това е стара поговорка,
Коментари Харесай

Чака ли ни имотна криза в стил 80-те?

Когато Съединени американски щати " кихне ", Европа хваща простуда. Това е остаряла сентенция, която сочи преобладаващата роля на американските пазари и стопанска система, които постоянно повеждат целия свят и дефинират какво ще се случва, в това число и на Стария континент.

Затова и ще погледна към пазара на парцелите в най-голямата международна стопанска система и какво се случва там. И до момента в който цените на парцелите са близко и на повърхността, всичко наподобява обикновено, обстановката се утежни съществено, след покачването на лихвите по 30-годишните ипотеки с закрепени лихви.
 Най-значимият източник на благосъстояние: Стойността на всички недвижими парцели е четири пъти по-висока от международния Брутният вътрешен продукт
Най-значимият източник на благосъстояние: Стойността на всички недвижими парцели е четири пъти по-висока от международния Брутният вътрешен продукт

През 2022 година цената на всички недвижими парцели в света доближи $379,7 трилиона

С възходящата рентабилност на държавните облигации, 8% ипотечен лихвен % наподобява все по-вероятен резултат, който може да докара продажбите на жилища до най-ниското им равнище от повече от десетилетие, защото

и купувачите, и продавачите се отдръпват

Лихвените проценти по ипотечните заеми, измервани всяка седмица от Freddie Mac, се усилиха с съвсем цялостен процентен пункт от окончателното отчитане през 2022 година, като доста от облагите се случиха през втората половина на лятото и началото на есента. Средният 30-годишен закрепен лихвен % от последната седмица от 7,31% е най-високият от края на 2000 година, съгласно спонсорираната от държавното управление компания.

Доходността на 10-годишните държавни отговорности се покачва до най-високото си равнище от 2007 година по-рано този месец, съгласно пазарните данни на Dow Jones. Доходността се покачва през последните седмици от комбинацията от фактори, в това число предлагането на Федералния запас, че целевият лихвен % ще остане по-висок за дълго време и политически катаклизми в Конгреса.
 Най-големият жилищен пазар счупи нов връх: Стойността на недвижимите парцели стигна $52 трилиона
Най-големият жилищен пазар счупи нов връх: Стойността на недвижимите парцели стигна $52 трилиона

Спад от пандемията се оказа временен и жилищният бранш се възвърне бързо тази година

Скорошното нарастване приближава лихвите по ипотечните заеми до 8% - равнище, което лихвените проценти може да доближи скоро, сподели Лорънс Юн, основен икономист на Националната асоциация на брокерите, сподели пред Barron " s.

" 30-годишната закрепена ипотечна рента може да доближи до 8% по-късно този месец, сподели Юн, добавяйки, че лихвите могат да останат на това равнище през останалата част от годината. " Лихвите по ипотечните заеми ще спрат да се повишават и ще стартират да падат единствено в случай че Фед уточни евентуални понижения на лихвите през първата година. ", разяснява той.
 Джеръми Грантъм: Недвижимите парцели са световен балон!
Джеръми Грантъм: Недвижимите парцели са световен балон!

Той също по този начин назова софтуерните акции с мегакапитализация монополи, изрази мнение за Илон Мъск на Tesla и разкри какво го нервира най-мн

При 8% лихвите ще доближат най-високото си равнище от август 2000 година, съгласно данни на Freddie Mac. Това е високо спрямо годините, само че както ще ви каже всеки, който последният е купувал жилище в Съединени американски щати през 80-те или 90-те години на последния век, 8% ипотечен % надалеч не е исторически засечен %. Ипотечните лихви, измерени от Freddie Mac, доближават до 18,6% през 1981 година

Но скорошната облага идва в

изключително неповторим миг на жилищния пазар

Цените на съществуващите жилища в народен мащаб се приближават до най-високите си стойности за всички времена, достигнати през 2022 година Има ниско равнище на съществуващи жилища за продажба, защото притежателите на жилища, които са заключили исторически ниски цени в първите години на пандемията, нямат огромен тласък да разменят своите 3% позиции против 7% заем.

Разходите за покупка в това време се покачиха, като типично първично и лихвено заплащане, належащо за закупуване на жилище, се увеличи до 28,5% от междинния фамилен приход през юни и юли, съгласно Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели - най-големият дял от 1985 година насам.

Комбинацията от дефицит на жилища за продажба и ограничавания на достъпността, които изтласкват повече купувачи настрана, води до продажба на съществуващи жилища със сезонно поправена годишна скорост от 4,04 милиона. Това към този момент е с близо 22% по-ниско от бюджета на продажбите през август 2000 година, когато за финален път лихвите по ипотечните заеми надвишиха 8%.
 Милионер от сферата на недвижимите парцели: Придобих тези 5 навика на богаташите, с цел да печеля първия си милион
Милионер от сферата на недвижимите парцели: Придобих тези 5 навика на богаташите, с цел да печеля първия си милион

Вдъхновение са му били хора, които е познавал и които са имали богат живот

Повишаването на лихвите по ипотечните заеми може да тласне продажбите на съществуващи жилища, които към този момент се свиха при по-високите лихви през тази година, под цикличното дъно през януари, сподели Юн. Сезонно поправеният годишен % на продажбите на съществуващите жилища през август е бил единствено с 1% по-висок от този през януари от четири милиона, което е най-ниското равнище от съвсем 13 години, посочено в комерсиалната група. Ако продажбите паднат под четири милиона през идващите месеци, това ще бъде най-ниският сезонно поправен % от 2010 година, когато продажбите на жилища доближат дълго след срутва на жилищния пазар.

Юн, сподели за финансовото издание Barron " s, че всеки един процентен пункт нарастване на лихвите по ипотечните заеми отстранява спомагателни три милиона евентуални купувачи от жилищния пазар. Това като не всеки покупател, който дава отговор на условията за ипотечен заем, в последната сметка купува жилище, сходно нарастване на ставките би довело до към 250 000 до 300 000 по-малко продажби на жилища на годишна база.

Криза жанр 80-те години на предишния век?

Песимистите на жилищния пазар сигнализират от години за иден срив на пазара на жилищни парцели в Съединени американски щати. Дори преди Федералният запас да стартира да покачва лихвените проценти, с цел да се бори с инфлацията предходната година, тласкайки лихвите по ипотечните заеми до 23-годишен връх този месец, годините на скок на цените на жилищата накараха някои специалисти да предизвестяват, че жилищният пазар е голям балон, подготвен да се спука.

Въпреки необятно изразените мечи вероятности в промишлеността, множеството ветерани в региона на недвижимите парцели заобикалят да настояват, че цените на жилищата ще паднат, както се случи по време на злополуката през 2008 година, която даде началото на Глобалната финансова рецесия (GFC). И до момента това беше умно решение.

До юни 2022 година цените на жилищата в Съединени американски щати доближиха връх, макар че лихвите по ипотечните заеми се покачиха и заявките за покупка паднаха внезапно на фона на първите покачвания на лихвените проценти от Фед. И до момента в който цените паднаха с повече от 5% от този връх до януари тази година, те се върнаха на рекордно високо равнище през юли.

Все отново екип на Bank of America, управителен от американския икономист Джесео Парк, предизвести тази седмица, че

има още " турбуленция " за жилищния пазар

заради високите лихви по ипотечните заеми. Те обясниха, че изпитват злокобно чувство за " дежавю ", само че не 2008 година им идва на разум, а 80-те години на предишния век.

" Поглеждайки обратно към предходните жилищни рецесии, считаме, че 80-те години на предишния век са по-добра прилика за днешния пазар от жилищния срив от 2008 година ", пишат те в записка от четвъртък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР